Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου;

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου; Facebook Twitter
Οι οικονομικοί και ταξικοί πόλεμοι δεν σταμάτησαν ποτέ, απλά προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο.
4

Οι τσαμπουκάδες της Τουρκίας του Ερντογάν στο Αιγαίο (και όχι μόνο) καλά κρατούν, οι δικοί μας επίσης, με τελευταίο θύμα τον άτυχο πιλότο που επιστρέφοντας από αναχαίτιση έπεσε με ένα (ακόμα) γηραλέο Μιράζ ανοικτά της Σκύρου – ένα επιπλέον θύμα ασκήσεων επί χάρτου σε καιρό ειρήνης, 125 στρατευμένοι νέοι άνθρωποι από το 1990 όσο αφορά τα καθ' ημάς, διάστημα στο οποίο πέσανε από διάφορες αιτίες 81 πολεμικά αεροσκάφη!

Στη Συρία το επταετές μακελειό όχι μόνο δε λέει να τελειώσει αλλά απειλείται με πλήρη εκτροχιασμό ύστερα από την χτεσινοβραδυνή πυραυλική επίθεση Αμερικανών και Αγγλογάλλων στη Δαμασκό ως απάντηση, υποτίθεται, στην καταγγελλόμενη χρήση χημικών από τον Άσαντ. Δεν εμπλέκονται εντούτοις μόνο οι ΗΠΑ και οι Δυτικοευρωπαίοι στα τεκταινόμενα αλλά επίσης οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Ιρανοί, οι Σαουδάραβες... πρόβα τζενεράλε ενόψει νέου Παγκόσμιου; 

Πόλεμοι, έπειτα, δεν ξεσπούν μόνο για μεθοριακές διαφορές ή εξαιτίας επεκτατικών βλέψεων. Η περιβαλλοντική καταστροφή, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη ικανού πόσιμου νερού είναι εξίσου σοβαροί παράγοντες.

Στο ανατολικότερο άκρο του πλανήτη, η κρίση με τη Β. Κορέα βρίσκεται σε ύφεση, δεν είναι ωστόσο καν στο χέρι των Κορεατών (Βόρειων και Νότιων) να πορευτούν στο εξής εν ειρήνη, αν κάποιοι ισχυροί κρίνουν ότι τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα επιβάλλουν τη διατήρηση της έντασης στη στρατηγικής σημασίας αυτή περιοχή.

Ιράκ, Αφγανιστάν, Γάζα, Λιβύη, Καύκασος, Κεντρική Ασία, Κεντρική Αφρική είναι τα κυριότερα «hot spots», δίχως να υπολογίζονται κάποιες μακροχρόνιες κι αιματηρές μεν, ξεχασμένες κι από τον Θεό δε πολεμικές συγκρούσεις όπως στην Υεμένη, το Σουδάν και το Κογκό που δεν «συμφέρει» να πολυβγαίνουν προς τα έξω ή που απλώς δεν «πουλάνε» όσο άλλες.

Ποιος εγγυάται εξάλλου ότι η Ευρώπη θα παραμείνει η ασφαλέστερη ήπειρος του πλανήτη στο δυστοπικό σενάριο όπου σε μια σειρά χώρες εκλεγούν σοβινιστικές ακροδεξιές κυβερνήσεις πιο σκληροπυρηνικές κι από του Ορμπάν στην Ουγγαρία;

Πόλεμοι, έπειτα, δεν ξεσπούν μόνο για μεθοριακές διαφορές ή εξαιτίας επεκτατικών βλέψεων. Η περιβαλλοντική καταστροφή, η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη ικανού πόσιμου νερού είναι εξίσου σοβαροί παράγοντες – σύμφωνα με τον Αμερικανό κλιματολόγο και πανεπιστημιακό καθηγητή Ρίτσαρντ Σίγκερ, την επανάσταση και τον πόλεμο στη Συρία πυροδότησαν επίσης οι συνέπειες μιας δεκαετίας παρατεταμένης ξηρασίας και λανθασμένων καλλιεργητικών επιλογών, κάτι που υποστήριξαν επίσης ο Αλ Γκορ και ο πρίγκιπας Κάρολος.

Οι οικονομικοί και ταξικοί πόλεμοι δεν σταμάτησαν εξάλλου ποτέ, απλά προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο.

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου; Facebook Twitter
Στη Συρία το επταετές μακελειό όχι μόνο δε λέει να τελειώσει αλλά απειλείται με πλήρη εκτροχιασμό ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ για πολεμικό χτύπημα. Φωτο: Tarek Abu al-Fahem/AFP/Getty Images

Είναι έπειτα και το παγκόσμιο εμπόριο όπλων, η μεγαλύτερη, αθλιότερη και αμοραλιστικότερη μπίζνα του πλανήτη που κοπιάζει να δημιουργεί πολέμους ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν γιατί αλλιώς πώς σκατά θα αξιοποιηθεί τόσο πλεονάζον προϊόν, τι θα απογίνουνε όλα αυτά τα ευαγή επιχειρηματικά ιδρύματα και οι πάτρονές τους άμα γίνουμε όλοι χίπηδες;

Πώς θα εκτονωθούν οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις που δημιουργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το κυρίαρχο κοινωνικοπολιτικό σύστημα όπου βρίσκει έδαφος γιατί απλά έτσι λειτουργεί δίχως μια εξωτερική πολεμική απειλή, έστω με το μανδύα της τρομοκρατίας; 


Οι περισσότεροι ειδικοί αναλυτές συμφωνούν ότι θεωρητικά, τουλάχιστον, ένας ολοκληρωτικός Γ' Παγκόσμιος δεν είναι τόσο πιθανός στο άμεσο μέλλον.

Η αμερικανική στρατιωτική υπεροχή παραμένει αναμφισβήτητη, Ρωσία και Κίνα που θεωρούνται οι επόμενοι πιο δυνατοί παίκτες δεν θα διακινδύνευαν μια ανοικτή σύρραξη με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι σύγχρονοι πόλεμοι κοστίζουν πανάκριβα: σε τουλάχιστον 35 δισ. δολάρια υπολογίζει π.χ. η Παγκόσμια Τράπεζα το μέχρι τώρα κόστος του Συριακού «εμφυλίου», κάπου 1.2 τρισ. κόστισαν όλες οι πολεμικές συγκρούσεις που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου του '01 σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου; Facebook Twitter
Σε τουλάχιστον 35 δισ. δολάρια υπολογίζει π.χ. η Παγκόσμια Τράπεζα το μέχρι τώρα κόστος του Συριακού «εμφυλίου».

Μια γενικευμένη συμβατική εμπλοκή εκτός από το υψηλό ανθρώπινο κόστος που δύσκολα γίνεται ανεκτό από τις ανεπτυγμένες κοινωνίες θα απειλούσε με χρεοκοπία ακόμα και τον νικητή, ενώ ακόμα δυσκολότερα θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη εθνική ομοψυχία και προθυμία.

Οι πόλεμοι έχουν επίσης το κακό ότι είναι απρόβλεπτοι ακόμα και για τους δυνατούς, αρχίζουν μεν όποτε θες αλλά σπάνια τελειώνουν όποτε και όπως θες, καθώς σοφά παρατηρούσε ο Μακιαβέλι. Όσο για τον πυρηνικό όλεθρο, έλα τώρα, μόνο ένας παλαβός θα τον ξεκινούσε - ή μήπως όχι; 

Σχετικά είναι όλα αυτά αν συνυπολογίσει κανείς το αλλοπρόσαλλο, ανταγωνιστικό και επιθετικό της ανθρώπινης φύσης - της κατεστημένης κυρίαρχης ανδρικής, βασικά.

Όχι λίγοι πόλεμοι στη διάρκεια της ιστορίας ξεκίνησαν είτε από «αγνό» τσαμπουκά, είτε «κατά λάθος» είτε από εντελώς ηλίθιες αιτίες - ο ίδιος ο Α' Παγκόσμιος υπήρξε μια αντικειμενικά μάλλον ανόητη σύγκρουση που είχε κιόλας αρχικά ενθουσιάσει ως ιδέα τα πλήθη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναγκάζοντας και τους πιο επιφυλακτικούς να συναινέσουν.

Έπειτα, ένας μακροχρόνιος πόλεμος μεταξύ υπερδυνάμεων μπορεί να συμβεί και δι΄αντιπροσώπων όπως γινόταν στην ψυχροπολεμική περίοδο, όπως εν μέρει γίνεται σήμερα στη Συρία χωρίς να χρειάζεται να είναι καν ξεκάθαρο ποιοι μάχονται ποιους και γιατί, με την τυφλή τρομοκρατία σε ρόλο μπαλαντέρ.

Τα είχε περιγράψει μια χαρά όλα αυτά κι ο Όργουελ στο 1984. Δεν χρειάζεται καν να είναι μια γενική σύρραξη, σε περίπτωση π.χ. Ελλάδας-Τουρκίας που είναι αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ και σε περιοχή γεωπολιτικά «κομβική», το πιθανότερο σενάριο είναι μια ολιγοήμερη εμπλοκή ή η κατάληψη κάποιας αμφισβητούμενης βραχονησίδας – ούτε εκείνοι θα φτάσουν μέχρι τη Λαμία όπως το 1897, ούτε εμείς στην... Κόκκινη Μηλιά όπως φαντασιωνόμασταν παραμονές της Μικρασιατικής καταστροφής.

Ακόμα κι έτσι, όμως, το αντίκτυπο στο εσωτερικό των δύο χωρών θα είναι τεράστιο και οι εξελίξεις, απροσδιόριστες. Το σίγουρο είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις κερδισμένοι βγαίνουν οι ένθεν και ένθεν αντιδραστικοί, εθνοκάπηλοι, δημαγωγοί και μισαλλόδοξοι. Χαμένοι, όλοι εμείς οι υπόλοιποι.

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου; Facebook Twitter
Τούρκοι στρατιώτες στην Κύπρο το 1974.


Η γενιά μου είναι, υποτίθεται, η πρώτη που έκλεισε μισόν αιώνα ζωής χωρίς να γνωρίσει πόλεμο, πόλεμο παγκόσμιο δηλαδή με πλήρη συμμετοχή και της Ελλάδας γιατί οι περιφερειακές συγκρούσεις ανά τον πλανήτη, διακρατικές ή/και εμφύλιες, δεν σταμάτησαν ποτέ.

Μια «υποψία» μόνο ζήσαμε με τη γενική επιστράτευση τον Ιούλιο του '74 μετά τον «Αττίλα» στην Κύπρο - ακόμα θυμάμαι τον πατέρα να μας αφήνει στην κατασκήνωση για να παρουσιαστεί στον Έβρο, τη μητέρα να τον ξεπροβοδίζει δακρυσμένη κι εγώ μικρό παιδάκι να βλέπω εφιάλτες με τουρκικά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν την Αθήνα! Ε, και κάτι ψιλά με τα Ίμια το '97.

Μας το «χτυπάνε» κιόλα αυτό συχνά οι γηραιότεροι κι έχουνε δίκιο στην τελική να μας επιτιμούν όταν αντιπαραθέτουμε τον άγριο οικονομικό πόλεμο που ζούμε μια επταετία τώρα – όσο εξοντωτικός κι αν είναι για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ο πόλεμος αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τον πραγματικό ακόμα και στην οικονομική του διάσταση.

Δεν ξέρω αν θα υπάρξουμε αρκετά τυχεροί ώστε να αποδημήσουμε δίχως να έχουμε ζήσει και αυτή την εμπειρία, ξέρω όμως ότι καλό είναι να μη μας πιάσουν στον ύπνο, να μην αφήσουμε τους λογής πολεμοκάπηλους να αλωνίζουν.

Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο διεθνές ανεξάρτητο κι ακηδεμόνευτο αντιπολεμικό κίνημα, να καλλιεργηθεί σε ανθρώπους και λαούς η συνείδηση πως οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι, οι μη προνομιούχοι ειδικά – εκείνοι δηλαδή που πρώτοι θα σταλούν ως κρέας για κανόνια - δεν έχουν κανένα λόγο να πάνε να σφαχτούν για κάποια πουκάμισα αδειανά που παριστάνουν τις μεγάλες ιδέες, για σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας ή για τα καπρίτσια μερικών ολιγαρχών: το ακριβώς αντίθετο.

Η παγκοσμιοποιημένη πολυπολιτισμικότητα έχει άλλωστε φέρει λαούς κι ανθρώπους κοντύτερα από ποτέ, δύσκολα πια μπορείς να στιγματίσεις τον «άλλο» ως τον απόλυτο εχθρό, τον απόλυτο ξένο, το πώς θα καταφέρεις να βγάλεις όλους αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο είναι το στοίχημα.


Άσε που σε έναν αλληλοεξαρτώμενο και αλληλένδετο όσο ποτέ κόσμο, πουθενά δεν μπορείς να πεις ότι είσαι πραγματικά ασφαλής άμα αρχίσει να βρέχει οβίδες πανταχόθεν.

Μέχρι και η εξωτική Ισλανδία που στον Παγκόσμιο Δείκτη για την Ειρήνη φιγουράρει επί σειρά ετών ως η ασφαλέστερη χώρα του κόσμου λόγω και της γεωγραφικής της απομόνωσης, δεν είχε γλιτώσει - όντας σε νευραλγικό σημείο - την «προληπτική» βρετανική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο (1940-44) με την αληθή πρόφαση ότι αν δεν προλάβαιναν αυτοί, θα το κάνανε οι Γερμανοί. Μη στριμώχνεστε, οπότε, μήτε καν στο ειδυλλιακό Ρέικιαβικ δεν έχει εγγυημένη σωτηρία!

Casus Belli
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Ο ελληνικός ρατσισμός / Ένας Αλβανός «λάθρο» εξομολογείται

Η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα και το αντίκτυπό της σε Έλληνες κι Αλβανούς μέσα από τη συγκινητική αυτοβιογραφία του Φατός Ρόσα «Εγώ, ο Λαθρομετανάστης» (εκδ. Ελεύθερος Τύπος), μια μαρτυρία δυνατή που καθηλώνει με την παραστατικότητα, την αμεσότητα και την ευστοχία της
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Casus Belli / Γιατί η αθώωση των αστυνομικών που συμμετείχαν στην εκκένωση του Συντάγματος το '11 έχει πολλές σημασίες

Η αθωωτική απόφαση των δεκαοκτώ αστυνομικών που κατηγορούνταν για βιαιότητες κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης πλατείας Συντάγματος τον Ιούλιο του ’11 δεν εξέπληξε κανέναν και απογοήτευσε όποιον τυχόν έλπιζε σε ένα νέο ύφος και ήθος από πλευράς εξουσίας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Casus Belli / Tι πρέπει να διδαχτούμε από την περιπέτεια της Ηριάννας και του Περικλή

Κάθε άνθρωπος που δίκαια διασώζεται από τα νύχια ενός συστήματος εξουσίας βαθιά διεφθαρμένου, αυταρχικού κι ανάλγητου είναι κέρδος για την κοινωνία, αλλά τι θα συμβεί αν στην περίπτωσή της Ηριάννας και του Περικλή βρεθούν κάποιοι λιγότερο νέοι και ωραίοι;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Casus Belli / Τις εξεγέρσεις δεν τις κάνουνε πάντα οι «διαβασμένοι» κύριε Μακρόν

Το παλιομοδίτικο, δασκαλίστικο κήρυγμα του εκνευρισμένου Γάλλου προέδρου σε νεαρό σπουδαστή που τάχα τον ειρωνεύτηκε αντικατοπτρίζουν απόλυτα το ύφος, το ήθος αλλά και τους μύχιους φόβους της εξουσίας σήμερα διεθνώς
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Casus Belli / Η προοπτική αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και ο συντηρητισμός του πολιτικού συστήματος

Σκέψεις σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αναδοχής για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με αφορμή την 6η Γιορτή Οικογενειών Ουράνιο Τόξο στην Ακαδημία Πλάτωνος
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Αρχείο / Μεροληπτεί η ελληνική δικαιοσύνη υπέρ της ακροδεξιάς;

Κρίνουν άραγε οι δικαστές τους κατηγορούμενους για πολιτική βία και τρομοκρατικές ενέργειες ισότιμα κι αντικειμενικά ή ανάλογα, εν πολλοίς, με την ιδεολογική τους προέλευση; Δύο ευαισθητοποιημένοι στα κοινά δικηγόροι και ο πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταθέτουν την άποψή τους
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Casus Belli / Μερικές ασυναγώνιστες χοντράδες που έχει πει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Τσίπρας έχει επίσης βέβαια κάνει μεγάλες γκάφες, όμως ο Κυριάκος που πλασάρεται ως πιο σπουδαγμένος, πιο εκλεπτυσμένος και πιο σοβαρός τερματίζει το «γκαφόμετρο»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Casus Belli / Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Το να εξοπλίζεις ένα καθεστώς όπως το (θεωρητικά σύμμαχο) σαουδαραβικό, που εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, είναι κραυγαλέα ανήθικο, έστω κι αν αποδειχθεί καθ΄όλα νόμιμο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Casus Belli / Ποιος είναι τελικά ο «ανώμαλος»;

Οι εννέα ομοφυλόφιλοι πολίτες που μήνυσαν τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος καθώς και δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους ευελπιστούν σε μια καταδίκη-ανάχωμα στον μισαλλόδοξο λόγο που συχνά διατυπώνουν με περισσή χολή όχι μόνο κάποιοι αφιονισμένοι ρασοφόροι αλλά και η ίδια η επίσημη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Στήλες / Μια «ακτινογραφία» της υπόθεσης του μικρού Αμίρ και μερικά άβολα συμπεράσματα

Η «κλεμμένη» σημαία, το φασιστικό χτύπημα, η προπαγάνδα του ψέματος και μια πρωθυπουργική πρωτοβουλία που θα ήταν θαυμάσια αν είχε την ανάλογη συνέχεια και συνέπεια
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ
Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Στήλες / Περί σεξουαλικής παρενόχλησης, εφηβικού ερωτισμού και άλλων δαιμονίων

Μερικές ενδεχομένως ανόσιες σκέψεις πάνω στην ερωτική επιθυμία -από την αθωότερη ως την απεχθέστερη εκδοχή της- καθώς και τις κοινωνικές νόρμες με αφορμή το πρόσφατο «Χόλιγουντγκεϊτ»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Και εγένετο ταυτότητα φύλου!: Τι αποκόμισα από ένα διήμερο στα θεωρεία της Βουλής

Lgbtqi+ / Και εγένετο ταυτότητα φύλου!: Τι αποκόμισα από ένα διήμερο στα θεωρεία της Βουλής

Πέρα απ' όσα συγκινητικά, γελοία ή εξοργιστικά έζησε η ελληνική κοινωνία το τελευταίο 48ώρο, εκείνο που τώρα οφείλουμε να σεβαστούμε, είναι το ατομικό δικαίωμα, επιτρέποντας του να δοκιμαστεί επιτέλους ελεύθερα στην πίστα της ζωής
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ