Back to Black: Η Amy Winehouse ξανασταυρώνεται

Back to Black: Η Amy Winehouse ξανασταυρώνεται Facebook Twitter
Η Μαρίζα Αμπέλα ως Amy Winehouse στα γυρίσματα της ταινίας που ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα
0

Mόλις μια εβδομάδα έχει περάσει από την έναρξη των γυρισμάτων της βιογραφικής ταινίας της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον για την Έιμι Γουάινχαουζ στο Λονδίνο, ήδη όμως οι αντιδράσεις για το "Back to Black" είναι πολύ έντονες. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, έκαναν το γύρο του διαδικτύου οι φωτογραφίες της Μαρίζα Αμπέλα και του Έντι Μάρσαν στο ρόλο της Έιμι και του πατέρα της, Μιτς Γουάινχαουζ, και η ανταπόκριση υπήρξε βιτριολική. Ένα χαρακτηριστικό tweet που έγινε viral περιγράφει την εικόνα της πρωταγωνίστριας της ταινίας στο γύρισμα ως «γαμημένα αποκρουστική»: 34.000 likes και 3.500 κοινοποιήσεις φάνηκε να συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό.

Είναι δύσκολο να κρίνουμε μια ταινία πριν καν κυκλοφορήσει επίσημα έστω και ένα καρέ της, είναι φανερό όμως ότι οι φωτογραφίες από το πλατό του “Back to Black” άγγιξαν ένα ευαίσθητο νεύρο. Τα τελευταία χρόνια, η πολυτάραχη ζωή και ο τραγικός θάνατος της Γουάινχαουζ (που μόνο αναπόφευκτος δεν ήταν) μοιάζουν να συμβολίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι βιομηχανίες της ψυχαγωγίας και των μέσων ενημέρωσης δυναμιτίζουν την πορεία των νεαρών αστέρων.

 Η Γουάινχαουζ ήταν μια εξαιρετικά ταλαντούχα μουσικός που όπως φάνηκε όμως περιβαλλόταν από ανθρώπους οι οποίοι ήταν περισσότερο αποφασισμένοι να της αποσπάσουν χρήματα παρά να προστατεύσουν την ψυχική ή σωματική της υγεία. Τον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνονται 12 χρόνια από τον θάνατό της, και ουδείς θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μέσα σ’ αυτό το διάστημα η μουσική βιομηχανία έχει γίνει ένα πιο φιλόξενο μέρος για τις γυναίκες μουσικούς. Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι οι αστέρες του βεληνεκούς της Γουάινχαουζ που έχουν αποκαλύψει αντίστοιχες μάχες με τον εθισμό και τις διαταραχές διατροφής με αυτές που βίωσε η τραγουδίστρια κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής της.

Μεγάλο μέρος της καριέρας της έμοιαζε να διεξάγεται σε ένα ατέλειωτο μιντιακό τσίρκο, με τα ταμπλόιντ και τους πάσης φύσεως σχολιαστές να ασχολούνται εμμονικά με το βάρος της, τις καταχρήσεις ουσιών και τα περιστατικά κατάρρευσής της σε κοινή θέα. Οι «σκληρές» εικόνες από τα γυρίσματα στο πλατό μοιάζουν να τσιγκλάνε τα ίδια ηδονοβλεπτικά ένστικτα που οδήγησαν στην πτώση της. (Ανησυχητικά είναι επίσης τα σχόλια που έκανε η Αμπέλα για την «πραγματικά θετική» όπως την χαρακτήρισε εμπειρία της να χάσει βάρος για να υποδυθεί την Γουάινχαουζ, τα οποία δεν περιλαμβάνουν καμία αναφορά στη βουλιμία της τραγουδίστριας).

Back to Black: Η Amy Winehouse ξανασταυρώνεται Facebook Twitter
H Μαρίζα Αμπέλα και o Έντι Μάρσαν στους ρόλους της Έιμι και του πατέρα της, Μιτς Γουάινχαουζ.

Όσον αφορά στη σύγκριση με πρόσφατες κινηματογραφικές βιογραφίες επιφανών αστέρων της ποπ και ροκ μουσικής όπως του Έλβις Πρίσλεϊ ή του Φρέντι Μέρκιουρι, η διαφορά είναι ότι ο Έλβις πέθανε πριν από 45 περίπου χρόνια έχοντας προλάβει να απολαύσει μια μακρά, και επιτυχημένη καριέρα πριν από τον θάνατό του, όπως και ο Μέρκιουρι, η επιτυχία της ταινίας με βάση την ζωή του οποίου (το Bohemian Rhapsody του 2018) ήταν εκείνη που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ για παρόμοια εγχειρήματα. Αντιθέτως, είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που είναι ακόμα έφηβοι σήμερα για τους οποίους ο θάνατος της Γουάινχαουζ είναι νωπός στο μυαλό. Η καριέρα της διήρκεσε ουσιαστικά μόλις έξι ή επτά χρόνια και πολλά από αυτά τα πέρασε αντιμετωπίζοντας το κανιβαλικό ενδιαφέρον του κοινού, τις συκοφαντίες του Τύπου αλλά και τους προσωπικούς της δαίμονες.

Η ταινία της Τέιλορ-Τζόνσον δεν μπορεί παρά να αναπαράγει τις οδυνηρές και ανεξίτηλες εικόνες που χαρακτήρισαν την πορεία της Γουάινχαουζ, όπως αυτές που την απεικονίζουν να παλεύει με τους παπαράτσι ή να εμφανίζεται διαλυμένη στη σκηνή σε εκείνη την απόπειρα “comeback” που είχε κάνει σε μια συναυλία της στη Σερβία. Οι βιογραφικές ταινίες υψηλού προϋπολογισμού συνήθως τα θέλουν όλα δικά τους επιχειρώντας να αναδείξουν την επιτυχία και την τραγωδία συγχρόνως. Το πρόσφατο “I Wanna Dance With Somebody” για την ζωή της Γουίτνι Χιούστον, τελειώνει με την εκλιπούσα να γεμίζει την μπανιέρα όπου θα άφηνε την τελευταία πνοή και αμέσως μετά βλέπουμε ένα φλασμπάκ μιας από τις θριαμβευτικές της εμφανίσεις – μια χλωμή και άκομψη τελευταία νότα.

Δεν είναι υποχρεωμένες φυσικά οι κινηματογραφικές βιογραφίες να περιορίζονται σε μια θετική και αποστειρωμένη αφήγηση. Κάθε άλλο, και το θλιβερά αγιογραφικό “Bohemian Rhapsody” αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό αντεπιχείρημα. Μια ταινία βιογραφικής μυθοπλασίας όμως με θέμα την σύντομη και ταραχώδη ύπαρξη της Έιμι Γουάινχαουζ μοιάζει εκ προοιμίου να πλέει στα θολά νερά της εκμετάλλευσης. Αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η ταινία έχει την υποστήριξη του πατέρα της – ο οποίος στο ντοκιμαντέρ “Amy” του 2015, που ο ίδιος είχε απαξιώσει, εμφανίζεται ως μια από τις σκιώδεις και χειριστικές φιγούρες στη ζωή της –  είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι μπορεί να προσφέρει το “Back to Black” πέρα από ένα «πορνό τραυμάτων» που επιχειρεί να κολακέψει όσους παρακολουθούσαν την πτώση της κόρης του και δεν έκαναν τίποτα για να την αποτρέψουν.

Πηγή: The Guardian

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.