Κάποτε στο στενάκι της Τιμολέοντος Βάσσου

Κάποτε στο στενάκι της Τιμολέοντος Βάσσου Facebook Twitter
Η φωτογραφία προέρχεται από το οικογενειακό αρχείο του Γεώργιου Παυλάκου, και αναρτήθηκε από τον ίδιο στην ομάδα "Οι Αμπελόκηποι της καρδιάς μας - Αμπελοκηπιώτικες Αναμνήσεις".
0

Για τους μη γνωρίζοντες τους Αμπελοκήπους η Τιμολέοντος Βάσσου είναι ένα στενάκι κάθετο στην Βασιλίσσης Σοφίας κοντά στην πλατεία Μαβίλη. Τόσο το διώροφο δεξιά όσο και το εκκλησάκι υπάρχουν ακόμα. Το εκκλησάκι, η Παναγίτσα, όπως είναι γνωστό, στέκεται σήμερα στην πρασιά του ξενοδοχείου "Αλέξανδρος".


Πληροφορήθηκα ότι το εκκλησάκι έγινε ιδιωτικό όταν η έκταση γύρω του αγοράστηκε από τον Θεόφιλο Ευθυμίου, έμπορο από το Συρράκο της Ηπείρου, ο οποίος το αναστήλωσε. Τα εγκαίνια μετά την ανταστήλωση έγιναν το 1868. Σήμερα ως ιδιωτικός ναός, Μετόχι της Μονής Πετράκη ανήκει στην οικογένεια Σημαντήρα, απογόνους του Θεόφιλου Ευθυμίου.

Το σπίτι δεξιά ήταν της οικογένειας Αρνιακού, επίσης απογόνων του αρχικού ιδιοκτήτη της έκτασης. Αργότερα την χρησιμοποίησε για πολλά χρόνια η Αστυνομία. Από το 1938 εκεί στεγάστηκε η Σχολή Υπαστυνόμων και μεταπολεμικά στέγασε το νοσοκομείο της Αστυνομίας Το ισόγειο κατάστημα ήταν κάποτε ζαχαροπλαστείο και σήμερα είναι μπαράκι.

— Σταυρ. Μπαλ.

 

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ