Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την ανάπλαση της Αθήνας

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την ανάπλαση της Αθήνας Facebook Twitter
4

Αναταράξεις δημιούργησε η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας αλλά και των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον Δήμο Αθηναίων.


Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία», προβλέπει τη συντονισμένη και ταχύρρυθμη υλοποίηση αναπλάσεων στην πόλη των Αθηνών, ιδίως στο κέντρο της, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των υπό ανάπλαση περιοχών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η διάρκεια της εταιρείας είναι τριακονταετής με δυνατότητα παράτασης, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται στα 50.000 ευρώ και το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το ελληνικό Δημόσιο.


Όπως διαβάζουμε, δημιουργείται μια ανώνυμη εταιρεία που φέρει τον τίτλο «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και σκοπός της είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, στις προαναφερθείσες περιοχές.

Θεωρώ ότι σκοπεύουν να κάνουν αποσπασματικές παρεμβάσεις στην Αθήνα με κριτήρια άγνωστα. Θα κάνουν πασαλείμματα και αυτά τα πασαλείμματα η Αθήνα τα έχει πληρώσει.

Στο πλαίσιο αυτού του σκοπού, η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά κτίρια µε τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία µε τους ιδιοκτήτες, νομείς, κατόχους ή τους αρμόδιους διαχειριστές τους. Επίσης μπορεί να αποκαθιστά διατηρητέα κτήρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, ανάδειξης του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, πολιτιστικής αναβάθμισης, αθλητισμού και δράσεις υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ειδικά με την ανάπλαση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πλην της πολιτιστικής αξιοποίησης, σχεδιάζεται η παροχή στεγαστικής συνδρομής στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες των καρκινοπαθών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την ανάπλαση της Αθήνας Facebook Twitter
Ειδικά με την ανάπλαση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πλην της πολιτιστικής αξιοποίησης, σχεδιάζεται η παροχή στεγαστικής συνδρομής στις αδύναμες οικονομικά οικογένειες των καρκινοπαθών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».

Η εταιρεία θα διοικείται από οκταμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ο διοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», λόγω της παρέμβασης στις γειτονικές προσφυγικές κατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Παράλληλα, θα έχει πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο που θα είναι πρόσωπο «εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας».


Χαρακτηριστικές της έντασης που επικρατεί ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος σημείωσε για το θέμα: «Ζούμε σε μια απάνθρωπη πόλη, όπου οι συμπολίτες μας με αναπηρία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε στο σπίτι τους, αν βγουν έξω, ούτε στη στάση του λεωφορείου, ούτε πουθενά. Το ίδιο ισχύει για τους ηλικιωμένους και για όσους πηγαίνουν κάπου το παιδί τους με καροτσάκι. Στα σχολεία δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς χώροι ούτε για τα διαλείμματα».


Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του Δήμου Αθηναίων ήταν έντονες, αφού έκαναν λόγο για μια «αχρείαστη εταιρεία», μόνο και μόνο για να «διοριστούν οι ημέτεροι».


Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στη LiFO, τόνισαν ότι πρόκειται για ένα επιχειρησιακό ολιστικό σχέδιο που έρχεται να δώσει λύση στα γραφειοκρατικά εμπόδια και στους μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς που κυριαρχούσαν πολλά χρόνια, χωρίς όμως να αφαιρούνται αρμοδιότητες από τον Δήμο Αθηναίων.

Την ίδια στιγμή πολλοί διακρίνουν βαθύτερα πολιτικά κίνητρα πίσω απ' αυτή την ενέργεια: σε παλιότερη συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Καμίνης είχαν συμφωνήσει σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την Αθήνα, αλλά η υποψηφιότητα του δεύτερου στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται ότι κλόνισε τις ισορροπίες.

Πάντως, σε επικοινωνία που είχε με τη LiFO ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι πρόκειται για «πασαλείμματα που τα έχει πληρώσει ακριβά η Αθήνα» και επιβεβαίωσε ότι ο δήμος δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην εταιρεία που θα συσταθεί λέγοντας: «Αποδοκιμάσαμε πολιτικά και δεν θα συμμετάσχουμε στην εταιρεία που συστήνει η κυβέρνηση για αναπλάσεις στην Αθήνα, όχι γιατί δεν μας δόθηκε κάποια περίοπτη θέση στο σχήμα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια δομή θα είχε νόημα μόνο αν μπορούσε να αξιοποιήσει, να συνδέσει μεταξύ τους τα σχέδια που με πολύ κόπο και χρήμα έχουν καταρτιστεί και υλοποιούνται για την αναζωογόνηση της πρωτεύουσας. Θα έπρεπε, μάλιστα, να διδαχτεί η κυβέρνηση από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες παλιότερων σχημάτων που τώρα δεν υπάρχουν, όπως η Εταιρεία για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων ή το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.

»Σήμερα ξέρετε τι συμβαίνει; Η κυβέρνηση επέλεξε να λειτουργήσει υπερσυγκεντρωτικά, με πρότυπο ένα μοντέλο κράτους που έχει χρεοκοπήσει παγκοσμίως. Δεν νομίζω ότι έχουν στο μυαλό τους κάτι ολοκληρωμένο. Ίσως να μην το θέλουν κιόλας. Αλλιώς θα έρχονταν και θα μας έλεγαν "ωραία η παρέμβασή σας με τις πεζοδρομήσεις στο εμπορικό τρίγωνο, πάρτε τα μέσα και τους επιπλέον πόρους να το κάνετε ακόμα πιο πλήρες και ακόμα πιο γρήγορα". Δεν το κάνουν όμως αυτό. Ας το έκαναν κι ας έκοβαν μόνοι τους την κορδέλα ο κ. Φλαμπουράρης και ο κ. Σπίρτζης.

»Σας το λέω ειλικρινά, έτσι κι αλλιώς δεν μου αρέσει να κόβω κορδέλες. Δεν το έκανα πουθενά, ούτε στο Σεράφειο, ούτε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ούτε όταν ξανακάναμε τη Βίλα Αμαλίας σχολείο, ούτε πουθενά. Θεωρώ ότι σκοπεύουν να κάνουν αποσπασματικές παρεμβάσεις στην Αθήνα με κριτήρια άγνωστα. Θα κάνουν πασαλείμματα και αυτά τα πασαλείμματα η Αθήνα τα έχει πληρώσει. Χρειάζεται προσήλωση πάνω στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης του Δήμου Αθηναίων που υπογράφουν δεκαεφτά υπουργεία, βρίσκεται σε εξέλιξη και χρειάζεται γενικό προσκλητήριο. Δεν περισσεύει κανείς και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τον τρόπο να συντονίσει όλους τους φορείς που πρέπει να εμπλακούν στην προσπάθεια».

Αθήνα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ