χωρίς να είμαι ειδική, σημειώνω λίγα πράγματα που ξέρω από ανθρωπολογικού τύπου διαβάσματα:ο κοσέρ τρόπος σφαγής ορίζει ότι ο θάνατος του ζώου πρέπει να είναι ακαριαίος κι απαγορεύει να πονέσει το ζώο. γι' αυτό και είναι απαραίτητοι ειδικευμένοι σφαγείς.οι θρησκείες κωδικοποιούν γνώση που υπήρχε σε έναν προ-επιστημονικό κόσμο. με λίγα λόγια τη σοφία του να μην πονέσει ένα πλάσμα που προορίζεται προς βρώση την είχαν ανθρώπινοι πολιτισμοί και πριν συσταθούν επιτροπές δικαιωμάτων των ζώων. χωρίς με αυτό να υποστηρίζω ότι ο νόμος πρέπει να παρακάμπτεται.(υποθέτω πως ο τελετουργικός τρόπος σφαγής υπάρχει για να αποτρέψει την απελευθέρωση τοξινών στο σώμα του ζώου αν αυτό υποστεί το σοκ της θανάτωσης, τοξινών που κάνουν το κρέας του ακατάλληλο και ίσως επικίνδυνο προς βρώση)ενδιαφέρον για τα διατροφικά ταμπού είναι αυτό το βιβλίο:http://www.biblionet.gr/book/21258/Harris,_Marvin/%CE%97_%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AE_%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BF_%CE%B2%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82_%CF%87%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%82και το κεφάλαιό του για την απαγόρευση της κατανάλωσης χοιρινού από εβραίους και μουσουλμάνους μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:http://openeclass.panteion.gr/modules/document/file.php/TMH176/%CE%A6%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/35.%CE%97%20%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC%20%CE%91%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%BF%20%CE%92%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82%20%CE%A7%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%82.pdf
Σχολιάζει ο/η