8: Αυτό με τα σκόρδα από την Κίνα πραγματικά με ξεπερνάει. Ένα αγροτικό προϊόν που έχει ελάχιστες απαιτήσεις στην καλλιέργεια του και ευδοκιμεί μια χαρά στην χώρα μας, το εισάγουμε από μια χώρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στην πορεία της εισαγωγής σκόρδων, όπως λέει και η Λένα, συμβαίνουν τα παρακάτω:1.Μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς τα φορτηγά και τα πλοία που θα κάνουν την μεταφορά καίνε ορυκτά καύσιμα με όλες τις γνωστές συνέπειες.2.Δεν μπορούν να πουλήσουν τα τοπικά προϊόντα τους μερικές χιλιάδες εντόπιοι παραγωγοί με όλες τις γνωστές συνέπειες.3.Συγκεντρώνεται ο πλούτος σε μικρό αριθμό ατόμων (στους εισαγωγείς της Ελλάδας και στους μεγαλο-παραγωγούς της Κίνας καθώς και στους πλοιοκτήτες που κάνουν τις μεταφορές).4.Στα προϊόντα από τις μαζικές καλλιέργειες είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν μαζικά φυτοφάρμακα και άλλα χημικά που περνάν κατόπιν στην τροφική μας αλυσίδα αλλά και επιβαρύνουν τοπικά το περιβάλλον. 5. Η τελική διαφορά τιμής για τον καταναλωτή είναι τελικά μικρή και όταν δεν θα υπάρχει πλέον τοπικός ανταγωνισμός, οι τιμές των εισαγωγέων συνήθως εκτοξεύονται ψηλότερα από ότι ήταν πριν. Να μιλούσαμε για κάτι που δεν μπορούμε να παράγουμε τοπικά, τότε θα δεχόμουν ότι πιθανόν να έχει νόημα η εισαγωγή του. Αλλά σκόρδα? Αγοράζοντας Ελληνικά σε αυτήν την περίπτωση μας συμφέρει όλους: Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αυξάνεται ο διαμερισμός του πλούτου, κινείται η αγορά, δεν εξάγουμε πολύτιμο συνάλλαγμα, δεν μολύνουμε το περιβάλλον και όλα αυτά για μερικά λεπτά του ευρώ παραπάνω. Εννοείται ότι δεν μιλάω μόνο για τα Κινέζικα σκόρδα αλλά για όλα τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. ΥΓ. Προσωπικά με τα σκόρδα, κρεμμύδια, μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και άλλα τέτοια μικρόφυτα προτείνω το εξής. Ο κάθε Έλληνας θα έπρεπε να τα έχει φρέσκα από την αυλή ή σε γλάστρες το μπαλκόνι του. Η καλλιέργεια τους είναι πανεύκολη, πάμφθηνη, διασκεδαστική και είναι πολύ νοστιμότερα και υγιεινά φρεσκοκομμένα. Εγώ πάντως έχω να αγοράσω κάτι από τα παραπάνω πολλά χρόνια.
Σχολιάζει ο/η