to_kerataki_mou 03:45 Αν θες μπορείς να καλλιεργήσεις παραδοσιακή τοματιά στον πλανήτη Αρη. Αρκεί να έχεις δισσεκατομύρια και να αποφασίσεις να τα ξοδέψεις εκεί.Αν αποδέχεσαι όμως οτι στην ζωή υπάρχουν περιορισμοί προκρίνεις την λύση που μεγιστοποιεί τα αποτέλεσματα χρησιμοποιώντας τα λιγότερα μέσα.Αυτό συμβαίνει πάντα και εσύ το έχεις βιώσει ΗΔΗ στη διατροφή σου πχ με το ψωμί και το γάλα και άλλα τρόφιμαΤα σιτηρά στην εποχή των γονιών σου ήταν διαφορετικά (πιο ψηλά στάχυα με μεγαλύτερες ανάγκες για νερό) τα σιτηρά τώρα είναι πιο κοντά και με περισσότερο καρπό αυτό έγινε μέσω της απομόνωσης και επιλεκτικής καλλιεργειας των φυτών εκείνων που στο μεγάλο σιτηροχώραφο είχαν αυτές τις ιδιαιτερότητες. Οι Γιαπωνέζοι το ανέπτυξαν αυτό και σήμερα αυτές οι ποικιλίες είναι οι αποδοτικότερες και φυσικά οι προτιμητέες απο τους παραγωγούς.Οι Holstein αγελάδες παράγουν παραπάνω απο 50 λίτρα γάλα ημερησίως πολλές φορές περισσότερο γάλα αποι όσες χρειάζεται το μοσχαράκι και αυτό είναι αποτέλεσμα selective breeding ανάμεσα στις πιο γαλακτερές αγελάδες του κοπαδιού που άρχισε πολλές γενιές πριν.οι κότες red star γεννάνε περισσότερα αυγά στον κύκλο ζωής τους και αυτές είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής γονιμοποίησης. κοκ αυτό είναι το μοντέλο που έχει συμβάλει στο να κάνει τα τρόφιμα φθηνά και προσιτά σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά ενσωματώνουν αυτές τια αλλαγές χωρίς να χρειαστεί ο χρόνος (συχνά δεκαετίες) που θα χρειαζόταν με τονβ άλλο τρόπο.Βέβαια το εύρος παρέμβασης στη δομή του φυτού είναι ίσως σοκαριστικό.Αν υποθέσουμε όμως ότι το ζητούμενο είναι οι μικρές παρεμβάσεις εκείνες που θα κάνουν το νέο φυτό ανθεκτικό στην έλλειψη νερού, στις προσβολές απο μικρόβια, βακτήρια, παράσιτα κλπ θα δοθεί η δυνατότητα να τραφούν εκκατομύρια που τώρα πεινάνε επειδή θα δοθεί η δυνάτότητα να καλλιεργηθούν εκτάσεις που μέχρι πριν ήταν ακατάλληλες και μάλιστα με ένα κλάσμα απο το κόστος της συμβατικής καλλιέργειας λόγω της μη ανάγκης χρήσης ακριβών (και καρκινογόνων) παρασιτοκτόνων, εντατικής άρδρευσης και άλλων καλλιεργητικών εξόδων. BTW τροποποιημένα υπάρχουν ήδη στη διατροφή μας υπάρχει και ένας κωδικός ή σήμα στη συσκευασία που το γνωστοποιεί. Στα εστιατόρια, τους φούρνους, τα ζαχαροπλαστεία κλπ πρέπει να υπάρχουν επίσης.
Σχολιάζει ο/η