ADVERTORIAL

 

Πώς το χάρτινο χρήμα έγινε πλαστικό

 

Υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που αποτελούν τόσο αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου και σε κάνουν να ξεχνάς ότι δεν τις είχες πάντα. Θυμάται κανείς πραγματικά πως ήταν η ζωή χωρίς κινητό ή χωρίς Internet; Ειδικά στη δική μας γενιά των late 30s δεν υπάρχει περίπτωση να αφηγηθούμε μια ιστορία από το παρελθόν χωρίς να βάλουμε σε παρένθεση τη διευκρίνιση «τότε δεν είχαμε κινητό» ή « δεν υπήρχε ακόμα free Internet" ή «μπορούσαμε να περάσουμε απέναντι μόνο με το καράβι». Για μια στιγμή αισθάνεσαι λίγο σαν τον παππούδες ή τους γονείς μας που σε κάθε τους ιστορία δεν υπήρχε κάτι: «δεν είχαμε λεφτά», «δεν υπήρχε τηλεόραση», «δεν είχαμε τηλέφωνο στο σπίτι». Παρ' όλ' αυτά, η διευκόλυνση που έχουν προσφέρει οι νέου τύπου ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη ζωή μας σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως μπορούσες χωρίς αυτές.

 

Πώς το χάρτινο χρήμα έγινε πλαστικό
Η συνεργασία της COSMOTE με την Εθνική Τράπεζα για τη δημιουργία της Prepaid MasterCard σημαίνει ότι επωφελείσαι και από τους πόντους που προσφέρει η Εθνική

 

Η χρήση της κάρτας σε κάθε πληρωμή είναι μια νέα συνήθεια που σε λίγα χρόνια θα μας κάνει να σκεφτόμαστε τα "μετρητά" ως μια έννοια βγαλμένη από το παρελθόν. Ακόμα και τώρα όταν σκέφτομαι πόσες φορές τον μήνα στηνόμουν στην ουρά ενός ΑΤΜ, όταν ήμουν φοιτήτρια μου δίνει την αίσθηση ότι απλώς έχασα πολύτιμες ώρες εκείνης της υπέροχης περιόδου. Δεν θυμάμαι καθόλου αν τότε υπήρχε η χρεωστική κάρτα ή όχι, πάντως εγώ έπρεπε κάθε τόσο να κάνω ανάληψη από τον λογαριασμό στον οποίο κατέθεταν χρήματα οι γονείς μου και να έχω συνεχώς τον νου μου στο πορτοφόλι μου για το αν έχω μαζί μου χρήματα. (Και η αλήθεια είναι πως τα χρήματα της φοιτητικής μου καθημερινότητας τελείωναν από το πορτοφόλι πολύ σύντομα...) Ακόμα θυμάμαι τις πρώτες φοιτητικές διακοπές στην Κω, όπου κάποιος έκλεψε τα χρήματα όλης της παρέας από το σπίτι όπου μέναμε και μέχρι να εμφανιστεί το πρώτο έμβασμα από τους γονείς μας μετρούσαμε τα ψιλά (και εννοώ δραχμές...) που είχαμε στην τσέπη μας.

 

Πώς το χάρτινο χρήμα έγινε πλαστικό

 

Η πρώτη μου γνωριμία με το πλαστικό χρήμα έγινε φυσικά στο εξωτερικό και με ενθουσίασε. Όχι γιατί δεν ήξερα τι σημαίνει χρεωστική κάρτα, αλλά γιατί δεν φανταζόμουν πόσο εύκολη μπορεί να κάνει τη ζωή μας. Στις περισσότερες "ανεπτυγμένες" χώρες το πορτοφόλι δεν έχει λόγο ύπαρξης, αφού τα πάντα πληρώνονται με μια κάρτα. Από τα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς, τα ψώνια στο super market (και μάλιστα σε αυτόματα ταμεία), τον καφέ που θα πιεις (με τη χρήση ασύρματου POS) αλλά και κάθε τύπου συναλλαγής που θα πραγματοποιήσεις.

 

Φυσικά μετά από εκείνο το ταξίδι, σκέφτηκα πολλές φορές τη χρησιμότητα του πλαστικού χρήματος και απόρησα με το πόσο διαφορετικά λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα όπου (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) τα μετρητά έδειχναν να είναι αναντικατάστατος τρόπος πληρωμών. Καλώς ή κακώς τα capital control ήρθαν να αλλάξουν αυτή τη συνήθεια (με μάλλον βίαιο τρόπο) και να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση που σε απαλλάσσει από την ουρά των ΑΤΜ. Μάλιστα, όσοι είχαμε ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούμε προπληρωμένες κάρτες μάλλον αντιμετωπίσαμε πιο εύκολα τον πανικό εκείνης της περιόδου αφού ακόμα και τις πρώτες μέρες μπορούσαμε να κάνουμε συναλλαγές χωρίς το άγχος των μετρητών. Άλλωστε, τώρα μου φαίνεται πια αδιανόητο να μην έχω επάνω μου την ασφάλεια της χρεωστικής μου και να ψάχνω κάθε φορά την τσάντα μου για να δω αν φτάνουν τα μετρητά μου. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να σου δίνουν κάποιες κάρτες, τότε η σύγκριση ανάμεσα σε μετρητά και πλαστικό χρήμα γέρνει οπωσδήποτε προς τη δεύτερη επιλογή.

 

Πώς το χάρτινο χρήμα έγινε πλαστικό

 

Η COSMOTE Prepaid Mastercard είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις που κάνει τη χρήση της κάρτας όχι μόνο εύκολη αλλά και συμφέρουσα. Εκτός του ότι μπορείς να πληρώσεις σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα e- shop με το σήμα Mastercard εύκολα και γρήγορα, η COSMOTE σου χαρίζει 5 ΜΒ για κάθε 1€ των αγορών σου, προσφέροντάς σου ακόμα πιο γρήγορο mobile Internet. Εξάλλου, η συνεργασία της COSMOTE με την Εθνική Τράπεζα για τη δημιουργία της Prepaid Mastercard σημαίνει ότι επωφελείσαι και από τους πόντους που προσφέρει η Εθνική με αγορές από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το διπλό κέρδος.

Σήμερα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς την πλαστική κάρτα που λύνει τα χέρια και ελευθερώνει τα πορτοφόλια από όλα εκείνα τα χρυσά και χάλκινα νομίσματα που βαραίνουν την τσάντα σου στο τέλος του μήνα... Και παρ' ότι αργήσαμε λίγο, οι ίδιες οι συνθήκες μας έφεραν πιο κοντά στο εξωτερικό και οι περισσότερες συναλλαγές πλέον γίνονται με χρεωστική κάρτα.

 

Πώς το χάρτινο χρήμα έγινε πλαστικό

 

Αν αυτή τη χρεωστική μπορείς να την αποκτήσεις εύκολα και γρήγορα, η ζωή σου γίνεται ακόμα πιο απλή. Γι΄αυτό η COSMOTE παρέχει τη δυνατότητα να ζητήσεις την COSMOTE Prepaid Mastercard σε οποιοδήποτε κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ απλά με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Με τη δήλωση του ΑΦΜ και τον αριθμό του κινητού σου μπορείς να την φορτίσεις επί τόπου και να ξεκινήσεις μια νέα εποχή συναλλαγών με ευκολία και ασφάλεια. Κι ας αφηγείσαι από εδώ και πέρα την πληρωμή με μετρητά σαν μια ιστορία βγαλμένη από το μακρινό παρελθόν.

 

Πώς το χάρτινο χρήμα έγινε πλαστικό