11πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Υπάρχει μία παροιμία που τονίζει πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός» - ισχύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο χρυσός, όμως, είναι το μοναδικό μέταλλο που λάμπει τόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι μαζί με τον χαλκό είναι το μόνο έγχρωμο μέταλλο και σίγουρα είναι το μόνο με κίτρινο-χρυσό χρώμα. Κι αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα πληροφορία - παρακάτω, ακολουθούν 11 εξίσου ενδιαφέρουσες, για αυτό το κατά γενική ομολογία εντυπωσιακό και σίγουρα πολύτιμο μέταλλο.

1. Οι παγκόσμιοι ωκεανοί περιέχουν συνολικά 20 εκατομμύρια τόνους χρυσού

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο χρυσός στον πυθμένα της θάλασσας είναι αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή αξίας περίπου 771 τρισ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούσε να εξορυχθεί και να μοιραστεί σε όλο τον κόσμο, ο κάθε άνθρωπος θα έπαιρνε περίπου 2,2 κιλά. Μη βιαστείτε όμως να φορέσετε μάσκες και βατραχοπέδιλα και να αρχίσετε το ψάξιμο. Η εξόρυξη χρυσού από το θαλασσινό νερό είναι υπερβολικά δαπανηρή και μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πολλές φορές αδύνατη. Ωστόσο οι Κινέζοι έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα και διαθέτουν τις περισσότερες περιοχές εξόρυξης και εξερεύνησης στις θάλασσες.

2. Το μεγαλύτερο ψήγμα χρυσού ζυγίζει 78 κιλά

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Το ψήγμα χρυσού «Welcome Stranger» θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο ψήγμα χρυσού που έχει βρεθεί ποτέ (τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε). Ανακαλύφθηκε το 1869 στην Αυστραλία και είχε βάρος 78 κιλά. Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτούσιο ακόμα αφού το Welcome Stranger χωρίστηκε σε τρία μέρη για να γίνει ευκολότερη η μεταφορά και η τήξη του.

3. Ο χρυσός μας ήρθε από το διάστημα

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Σχεδόν όλος ο χρυσός του κόσμου προήλθε από μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η επιφάνεια της Γης εμπλουτίστηκε με πολύτιμα μέταλλα αφού προσέκρουσε σε μετεωρίτες. Για αυτό και ο φλοιός και ο μανδύας της Γης περιέχουν χρυσό. Για την ακρίβεια ο χρυσός είναι ένα σχετικά σπάνιο χημικό στοιχείο που αποτελεί μόλις το 0,0000004% του φλοιού της Γης.

4. Ο Έλβις είχε μία χρυσή Cadillac

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Ο Έλβις Πρίσλεϊ αγαπούσε ιδιαίτερα τόσο τα αυτοκίνητα όσο και το χρυσό. Γιατί λοιπόν να μη συνδυάσει τις δύο του αγάπες; Έτσι παρήγγειλε και αγόρασε μία Cadillac του 1959 και ξόδεψε αρκετά επιπλέον χρήματα για να τη χρυσώσει! Δημιούργησε ένα αυτοκίνητο με αρκετά χρυσά και επιχρυσωμένα στοιχεία, μεταξύ των οποίων ένα προφυλακτήρας από καθαρό χρυσό και βαφή από 40 στρώσεις χρώματος που φτιάχτηκε από θρυμματισμένα διαμάντια και λέπια ψαριού. Στο εσωτερικό του θα βρει κανείς χρυσές κουρτίνες, χρυσή τηλεόραση και μία χρυσή θήκη με βούρτσα μαλλιών, μεταξύ πολλών άλλων.

5. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Η Κίνα εκτός από το μεγαλύτερο «καταναλωτή» χρυσού στον κόσμο είναι και ο μεγαλύτερος «παραγωγός», αντιπροσωπεύοντας το 11% της παραγωγής χρυσού παγκοσμίως. Γενικώς η Κίνα φαίνεται να αποτελεί έναν καθοριστικό παίχτη στη μοίρα του πολύτιμου μετάλλου αφού σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν καταγράφεται σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση και αγορά χρυσού από ό,τι στην Κίνα.

6. Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα μαλακός και όλκιμος

Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα εύπλαστος, ελαστικός και όλκιμος. Για την ακρίβεια ο καθαρός χρυσός είναι τόσο μαλακός που μπορεί κανείς να τον πλάσει και με το χέρι. Ένα φύλλο χρυσού μπορεί να γίνει τόσο λεπτό ώστε να γίνει σχεδόν διάφανο ενώ θεωρητικά μία ουγγιά χρυσού (28 γραμμάρια) μπορεί να τεντωθεί και να γίνει κλωστή 8 χιλιομέτρων χωρίς να σπάσει! Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα καράτια στα χρυσά κοσμήματα, τόσο πιο μαλακός είναι ο χρυσός.

7. Ο χρυσός είναι βρώσιμος

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Εντάξει, καλύτερα να μην αρχίσετε να τρώτε σκουλαρίκια. Ωστόσο ο χρυσός είναι γενικά μη τοξικός ενώ νιφάδες και φύλλα χρυσού μπορούν να καταναλωθούν σε τρόφιμα ή ποτά, με την προϋπόθεση ότι κάποιος δεν είναι αλλεργικός.

8. Ο χρυσός είναι πιο σπάνιος και από τα διαμάντια

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Ο χρυσός είναι πολύ πιο σπάνιος από τα διαμάντια αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ψήγμα χρυσού 31,1 γραμμαρίων είναι πιο σπάνιο να βρεθεί από ένα διαμάντι 5 καρατίων. Σε τελική ανάλυση, ο άνθρακας είναι ένα από τα πιο συχνά στοιχεία στη Γη και ένα διαμάντι αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από άνθρακα. Η μέση συγκέντρωση χρυσού στον φλοιό της Γης αντίθετα είναι πολύ χαμηλή, στα 4 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

9. Ο χρυσός δεν είναι το πιο ακριβό μέταλλο

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

Ο χρυσός είναι ένα από τα πιο πυκνά και βαριά μέταλλα αλλά δεν είναι το πιο ακριβό μέταλλο που υπάρχει. Τα πιο ακριβά μέταλλα που βρέθηκαν στη Γη είναι το παλλάδιο και το ρόδιο, τα οποία είναι πολύ πιο ακριβά από τον χρυσό. Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται ανάλογα και με τη ζήτηση αλλά ακόμα κι έτσι, παραμένει πιο προσιτός από άλλα μέταλλα.

10. Ο χρυσός είναι πρακτικά άφθαρτος

Ο χρυσός είναι ένα ευγενές μέταλλο που δεν αντιδρά εύκολα, κάτι που, ουσιαστικά, τον καθιστά άφθαρτο. Δε σκουριάζει, δεν οξειδώνεται, ούτε αντιδρά στα περισσότερα οξέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλος ο χρυσός που εξάγεται από τη γη, λιώνει, και χρησιμοποιείται ξανά και ξανά. Μπορεί επίσης να ανακυκλωθεί εκ νέου χωρίς να πάθει κάποια ζημιά.

11. Ο χρυσός που κυκλοφορεί σήμερα υπάρχει στην αγορά εδώ κι έναν αιώνα

11 ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό Facebook Twitter

O χρυσός είναι παλιός και δυσεύρετος. Περίπου το 75% του χρυσού στην αγορά σήμερα έχει εξορρυχθεί από πάνω από έναν αιώνα πριν και για την ακρίβεια από το 1910. Όλος ο χρυσός που ανακαλύφθηκε μέχρι τώρα θα χωρούσε σε έναν κύβο πλάτους 23 μέτρων σε κάθε πλευρά.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πολύτιμο αυτό μέταλλο και να προβείτε σε αγοραπωλησίες χρυσού, το Ενεχυροδανειστήριο Αθηναϊκόν , με 41 χρόνια εμπειρίας, οι ειδικοί εκτιμητές θα λύσουν τις απορίες σας είτε τηλεφωνικά στο 210-5221418 είτε δια ζώσης στην διεύθυνση Αγ. Κωνσταντίνου 2, στην πλατεία Ομονοίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 25.10.2022

Επιχειρείν/Market
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM
«Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» η Ολυμπία Οδός στα Mobility Awards 2021

Επιχειρείν/Market / «Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» η Ολυμπία Οδός στα Mobility Awards 2021

Μια ιδιαίτερη διάκριση απέσπασε η Ολυμπία Οδός, καθώς αναδείχθηκε «Αυτοκινητόδρομος της Χρονιάς» (“Motorway of the year”) στη διοργάνωση Mobility Awards 2021, στο πλαίσιο της οποίας κέρδισε έξι (6) βραβεία.
THE LIFO TEAM