H ομιλία του προέδρου της ELPEDISON για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

H ομιλία του προέδρου της ELPEDISON για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Facebook Twitter
0

Ένας από τους στόχους του ευρωπαϊκού μοντέλου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι να αναδείξει τα υπάρχοντα προβλήματα των αγορών, μέσω των κατάλληλων σημάτων τιμής. Υπό την έννοια αυτή, το Target Model στην Ελλάδα, με την εφαρμογή του, πέτυχε τον στόχο του, καθώς ανέδειξε την υψηλή ζήτηση για ευέλικτη ισχύ και αυξημένους όγκους ενέργειας εξισορρόπησης.

Οι δύο βασικές παράμετροι που έχουν επισημανθεί ως αιτίες του παραπάνω προβλήματος είναι οι περιορισμοί του συστήματος μεταφοράς στην περιοχή της Πελοποννήσου και οι ασυνήθιστα και συστηματικά μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των αρχικών εκτιμήσεων και της πραγματικής ζήτησης, οι οποίες οδήγησαν σε αυξημένη ζήτηση όγκων ενέργειας εξισορρόπησης. Επίσης, η αγορά σηματοδότησε μια κατάσταση σημαντικής έλλειψης (scarcity) στο σύστημα, καθώς σε περίοδο χαμηλής διαθεσιμότητας νερού, δύο ευέλικτες μονάδες παραγωγής ήταν ταυτόχρονα εκτός λειτουργίας, οδηγώντας σε υψηλές τιμές, και όχι μόνο, στην αγορά εξισορρόπησης.

Η ΡΑΕ έχει εντοπίσει το ζήτημα παραγωγής της Πελοποννήσου, εξαιτίας των περιορισμών μεταφοράς. Επέλεξε να υιοθετήσει ένα οριζόντιο μέτρο που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την αγορά, θέτοντας όριο «στο μηδέν» για τις προσφορές καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης, που δεν είναι βέβαια το πιο κατάλληλο, δεδομένου ότι απλά καταστέλλει το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίζει στη ρίζα του. Όμως, δεν φαίνεται να έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια ενέργεια σχετικά με τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ της αρχικής εκτίμησης της ζήτησης και της ζήτησης σε πραγματικό χρόνο.

Αισιοδοξία υπάρχει για τη μελέτη που ξεκίνησε η ΡΑΕ σχετικά με τους Μηχανισμούς Αποζημίωσης Ισχύος. Οι μηχανισμοί αποζημίωσης ισχύος αυξάνουν τις πιθανότητες για νέες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο έλλειψης και - τελικά - ανεπάρκειας προσφοράς. Επιπλέον, εάν ο μηχανισμός ισχύος έχει σχεδιαστεί ως επιλογή αξιοπιστίας «reliability option», τότε αναμένεται να προστατεύει τους καταναλωτές από τις απότομες αυξήσεις τιμών, διατηρώντας ταυτόχρονα τον θεμελιώδη ρόλο ανάδειξης σημάτων μέσα από τη λειτουργία της αγοράς.


Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι ανεπαρκείς για να προσελκύσουν επενδύσεις. Αυτό αποτελεί συνέπεια του γνωστού προβλήματος «missing money», της αδυναμίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας να καλύψουν οικονομικά τις επενδύσεις τους, με εξαίρεση ίσως τις περιόδους όπου υπάρχει σημαντική και παρατεταμένη έλλειψη, οπότε και αυξάνονται οι τιμές.

Σχετικά με συζητήσεις για την υιοθέτηση μηχανισμών «Στρατηγικών Εφεδρειών/Strategic Reserves» για τη διασφάλιση της μείωσης περιστατικών ανεπάρκειας στο Σύστημα είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι ο κανονισμός της ΕΕ αντιμετωπίζει τη Στρατηγική Εφεδρεία ως έσχατη λύση ασφάλειας για την αποφυγή της κατάρρευσης της αγοράς και, σκοπίμως, δεν έχει σχεδιαστεί για να μετριάζει τιμές, οι οποίες πρέπει να φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα πριν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. (H Στρατηγική Εφεδρεία ενεργοποιείται μόλις εξαντληθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι σε μια αγορά και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει φτάσει στο επίπεδο της αξίας απώλειας φορτίου).


Προκειμένου για την προσέλκυση επενδύσεων, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια προληπτική προσέγγιση, δηλαδή η εισαγωγή Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος. Πρόκειται για προσέγγιση με κοινό όφελος, καθώς υποστηρίζει και επιταχύνει την απόφαση των παραγωγών για επενδύσεις. Επιπλέον, επειδή διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια, αποτρέπει γεγονότα παρατεταμένων περιόδων έλλειψης, προστατεύοντας τους καταναλωτές από ακραίες ανοδικές μεταβολές των τιμών.

Επιχειρείν
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM
Το Ελληνικό Μάρμαρο - Η ανάδειξη ενός υλικού διαχρονικής αξίας και ομορφιάς

Επιχειρείν / Το Ελληνικό Μάρμαρο - Η ανάδειξη ενός υλικού διαχρονικής αξίας και ομορφιάς

Μια ημερίδα με θέμα την προβολή και την ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής. 
THE LIFO TEAM
 Η Teleperformance Greece, η DIMAND Real Estate Development και η Barphone ενώνουν τις δυνάμεις τους και δωρίζουν 4 οχήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα 

Επιχειρείν / Η Teleperformance Greece, η DIMAND Real Estate Development και η Barphone ενώνουν τις δυνάμεις τους και δωρίζουν 4 οχήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα 

Η Teleperformance Greece μαζί με την DIMAND και την Barphone, προχώρησαν στη δωρεά 4 οχημάτων SUVs, με στόχο την ουσιαστική στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος.
THE LIFO TEAM
Μικρές Πράξεις-Μεγάλα Εγκλήματα: τριπλή χρυσή βράβευση για το πρόγραμμα της BAT Hellas και της Aegean Rebreath

Επιχειρείν / «Μικρές Πράξεις Μεγάλα Εγκλήματα»: Τριπλή χρυσή βράβευση για το πρόγραμμα της BAT Hellas και της Aegean Rebreath

Σημαντική διάκριση για το διεθνών προδιαγραφών πρόγραμμα που μέσα σε έξι μήνες μείωσε κατά 62% τα αποτσίγαρα στη Ραφήνα, με τη χρήση τεχνολογίας και Τεχνητής Νοημοσύνης.
THE LIFO TEAM
Η Lavazza σερβίρει τον τέλειο καφέ για τον εορτασμό των 100 χρόνων του κεντρικού γηπέδου του Wimbledon

Επιχειρείν / Η Lavazza προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία καφέ για τον εορτασμό των 100 χρόνων του κεντρικού γηπέδου του Wimbledon

Ως ο καλύτερος συνεργάτης του Πρωταθλήματος, η εταιρεία γιορτάζει εις διπλούν την ενδέκατη χρονιά στο Wimbledon σερβίροντας τον επίσημο καφέ του καθώς και την ανανέωση της συνεχιζόμενης συνεργασίας τους μέχρι το 2025.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ