Κινηματογραφιστής ή ποιητής; Ο Jonas Mekas είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και με τις δύο του ιδιότητες, που συνδυάζονται στο έργο του, ενώ από πολλούς αποκαλείται «νονός» του αμερικανικού avant-garde σινεμά. Την Τρίτη 25 Απριλίου στις 20:00 ο καλλιτέχνης, καλεσμένος της documenta 14, θα παραστεί στην ειδική προβολή δύο έργων του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Παρόν θα είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της documenta 14, Adam Szymczyk.

 

Ο Jonas Mekas γεννήθηκε το 1922 στη Λιθουανία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία, σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς, πριν τον φέρει ο Οργανισμός Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου ζει ακόμα. Το 1954 ίδρυσε το περιοδικό Film Culture, το 1958 έγινε ο πρώτος κινηματογραφικός κριτικός του Village Voice και το 1964 υπήρξε ο δημιουργός της Cinematheque των Σκηνοθετών, που ακολούθως εξελίχθηκε στην Ανθολογία Κινηματογραφικών Αρχείων (Anthology Film Archives). Έχει γράψει πολλά βιβλία ποίησης και το πλούσιο κινηματογραφικό έργο του περιλαμβάνει τα φιλμ The Brig (1963), Scenes from the Life of George Maciunas (1992) και As I Was Moving Ahead I Saw Brief Glimpses of Beauty (2000).

 

Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14 που φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβληθούν δύο ταινίες του: Το Reminiszenzen aus Deutschland (2013) και το Reminiscences of a Journey to Lithuania (1972). Και οι δύο έχουν τη μορφή ημερολογίου, που ανατρέχει στην προσωπική του διαδρομή από τη Λιθουανία, στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη.

 

Όπως αναφέρει για τον Jonas Mekas η κριτικός κινηματογράφου Amy Taubin, «Στα 55 χρόνια που ξέρω τον Jonas Mekas ποτέ δεν τον είδα χωρίς κάποια κινηματογραφική μηχανή έτοιμη για δράση. Πρώτα είχε μια Bolex 16mm, ύστερα απέκτησε διάφορες βιντεοκάμερες και ψηφιακές μηχανές. Σήμερα, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί το κινητό του. Αυτόν τον καιρό θεωρεί ότι απλώς τραβάει ταινίες παρά ότι είναι ένας κινηματογραφιστής. Ουδέποτε θεώρησε ότι είναι σκηνοθέτης ταινιών. Κάνοντας μια αναδρομή στον τεράστιο όγκο του έργου του συνολικά στη λογοτεχνία –ποίηση, δοκίμια, επιθεωρήσεις- καθώς επίσης στον κινηματογράφο και στη φωτογραφία, ο Mekas καταλήγει ότι αυτό που τα συνδυάζει όλα μαζί είναι το ημερολόγιο».

 

Reminiszenzen aus Deutschland (Αναμνήσεις από τη Γερμανία), 1971/1993, επεξεργασμένο το 2012, 25’

Μια μη χρονολογική παρουσίαση της παραμονής του κινηματογραφιστή σε γερμανικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και εκτοπισμένων ατόμων, μια ιστορία που ξεκινά το 1944 και διαρκεί έως το 1949.

 

Reminiscences of a Journey to Lithuania (Αναμνήσεις από ένα ταξίδι στη Λιθουανία), 1972, 82’

Ένα κινηματογραφικό ημερολόγιο που συνοδεύεται από αφήγηση, με προσωπικές λήψεις που κινηματογραφήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και χώρους κατά τη διάρκεια της ζωής του σκηνοθέτη.

 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136

10435 Αθήνα

Στάση Μετρό Κεραμεικός

Είσοδος 5 ευρώ

www.tainiothiki.gr

www.facebook.com/tainiothikigr