0
NOWNESS

Οι σκληροί καβαλάρηδες του Δουβλίνου

H βραβευμένη Ιρλανδή σκηνοθέτης Marion Bergin επισκέφθηκε μια κοινότητα ανδρών της εργατικής τάξης του Δουβλίνου για να καταγράψει την πολιτιστική κληρονομιά της ιππασίας και πώς η σχέση με τα άλογα έχει μεταμορφώσει τη ζωή τους.

Το Δουβλίνο βρίσκεται στη μέση μιας εκρηκτικής ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων που σε συνδυασμό με τη δαιμονοποίηση της κουλτούρας της εργατικής τάξης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οδηγεί στην εξαφάνιση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των "Dublin lads", καθώς περιορίζονται ολοένα και περισσότερο τα μέρη όπου μπορούν να φροντίζουν τα ζώα τους.

«Οι άντρες της κοινότητας χαρακτηρίζονται ως "σκληροί άντρες", αλλά προσωπικά δεν έχω νοιώσει τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και φιλικότητα από αυτούς» λέει η Bergin. Πολλοί από αυτούς που εμφανίζονται στην ταινία τής αποκαλύπτουν πώς τα άλογα τους έσωσαν από τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα, παρέχοντας παράλληλα μια ωφέλιμη ενασχόληση στα παιδιά τους.

Η ταινία της Marion δείχνει την ευγενική φύση των εργατικών κοινοτήτων του Δουβλίνου και υμνεί τον υπέροχο δεσμό και την αφοσίωση που έχουν στα ζώα τους. Για αυτούς, το άλογό τους είναι μέρος της οικογένειας και θέλουν να μπορούν να μοιράζονται αυτόν τον δεσμό με τις επόμενες γενιές.

«Η τοξική αρρενωπότητα είναι κάτι που τα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει συνώνυμο με τον πολιτισμό της πόλης» λέει η σκηνοθέτις. «Επέλεξα να ρίξω ένα διαφορετικό φως σε αυτούς τους άντρες, να τους απεικονίσω όπως τους είδα – φυσιολογικούς ανθρώπους με ζεστές καρδιές που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον τους και τις οικογένειές τους με τους υπόλοιπους».

Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ