0
NOWNESS

Ένα κομψό λοφτ στο Σόχο διαμορφωμένο από υπολείμματα ναυαγίων που έχουν ξεβραστεί από την θάλασσα

Όπως το απολίθωμα ενσωματώνεται στην πέτρα έτσι και η τέχνη της δημοφιλούς γλύπτριας και σχεδιάστριας Michele Oka Doner είναι αποτυπωμένη πάνω σε υφάσματα τα οποία κοσμούν το λοφτ της στο Σόχο.


Αντί για τοίχους το κομψό στούντιο της Oka Doner είναι διαμορφωμένο από υπολείμματα ναυαγίων που έχουν ξεβραστεί από τη θάλασσα αλλά και κοχύλια τα οποία διαχωρίζουν την κουζίνα από το σαλόνι. Αποξηραμένοι φλοιοί και απολιθωμένες ρίζες δέντρων διαχωρίζουν το πιάνο από την τραπεζαρία.


Για το πρόσφατο επεισόδιο του In Residence η Oka Doner, που κατάγεται από το Miami Beach, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της για να αντικρύσουμε στοιχεία χρυσού, χαλκού, πηλού, ξύλου, κεριού και χαρτιού - των πρώτων υλών της γης δηλαδή– τα οποία αποτελούν και τη βάση της τέχνης της.


Το έργο της Oka Doner κινείται ανάμεσα στο χειροποίητο και το οργανικό, εμπνευσμένο από την παγκόσμια ιστορία και την λαογραφία. «Έχει τόσο μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων και επιρροών που ο διάλογος μαζί της είναι από τους πιο συναρπαστικούς που είχα στην καριέρα μου» αναφέρει ο διευθυντής επεισοδίων, Max Hemmings. «Έχει κάνει τόσο αξιοσημείωτες διασυνδέσεις – από τον Herbet Read στον Ötzi the Iceman – σαν να σχεδίαζε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη κατά βούληση».


Τα φυσικά σχήματα και σχέδια αποτελούν βασικά στοιχεία της δουλειά της Oka Doner, με καλύτερο παράδειγμα να είναι το «A walk on the beach», ένα τεράστιο τμήμα τροπικών σπόρων και 9.000 μοναδικών ορείχαλκων μωσαϊκών ενσωματωμένων στο δάπεδο του Διεθνούς αεροδρομίου του Μαϊάμι.

Πολλά έργα της σχεδιάστριας κοσμούν επίσης το μεγάλο της διαμέρισμα. Στον μεγάλο τοίχο, υπάρχει ένα τεράστιο σχέδιο μελάνης κάτω από το μικροσκόπιο το οποίο απεικονίζει ένα μαργαριτάρι. Κρεμαστά κοντά στην είσοδο, τα λεγόμενα Soul Catchers, μια συλλογή από 450 κρανίων από πορσελάνη που μοιάζουν σαν να έχουν ξεβραστεί από τη θάλασσα. Όπως ακριβώς και το σπίτι της, η 40χρονη καριέρα της Oka Doner είναι αφιερωμένη στους φυσικούς πόρους του πλανήτη.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ