Συμβουλές για τον έρωτα από τον Γάλλο φιλόσοφο Αλαίν Μπαντιού

Ο μεγαλύτερος εν ζωή φιλόσοφος της Γαλλίας πιστεύει ότι η αγάπη χρειάζεται οπωσδήποτε επανεφεύρεση και υπεράσπιση.

LIFOTEAM,

Ο Αλαίν Μπαντιού, γεννημένος στις 17 Ιανουαρίου 1937, είναι Γάλλος φιλόσοφος της Μαρξιστικής σχολής, καθηγητής στο European Graduate School και πρώην κάτοχος της έδρας της Φιλοσοφίας στην École Normale Supérieure. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή στοχαστές και από τους σπουδαιότερους Γάλλους φιλόσοφους της δεκαετίας του '60.

 

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από τον καταναλωτισμό και το online dating, στο οποίο μάλιστα ο ρομαντισμός και η αγάπη αντιμετωπίζονται κυρίως ως «εναλλακτική» στην επιθυμία και τον ηδονισμό, ο μεγαλύτερος εν ζωή φιλόσοφος της Γαλλίας πιστεύει ότι η αγάπη χρειάζεται οπωσδήποτε επανεφεύρεση και υπεράσπιση. 

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης William Williamson, που έχει ως έδρα του το Λονδίνο και έχει κάνει, μεταξύ άλλων, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, μουσικά βίντεο και διαφημιστικά, χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια μέχρι να πείσει τον γνωστό φιλόσοφο για το παραπάνω φιλμ. «Έβαζα υπενθύμιση να του στέλνω email κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τελικά που συμφώνησε να με συναντήσει», περιγράφει ο σκηνοθέτης που έκανε αυτή τη συνέντευξη. 

«Το όραμά του για την αγάπη. την οποία αντιμετωπίζει ως μια περιπέτεια και ως ευκαιρία για επανεφεύρεση του ατόμου, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να βγει κάτι από τη συνέντευξή μας». Στο «The Question of Love», ο Williamson κατάφερε να καταγράψει τις ζωές απογοητευμένων και μοναχικών ανθρώπων, μέσα πάντοτε από τη σοφία του Μπαντιού. 

«Η φιλοσοφία του μας παροτρύνει στο να μη φοβόμαστε την αγάπη, αλλά στο να την αντιμετωπίζουμε ως μια αναζήτηση που μας ωθεί να διερευνήσουμε την ετερότητα και τη διαφορετικότητα», ισχυρίζεται ο σκηνοθέτης. «Και εν τέλει μας απομακρύνει από τη σύγχρονη εμμονή που έχουμε όλοι με τον εαυτό μας», συμπληρώνει ο ίδιος. 

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα πρότζεκτ που απευθύνεται σε οποιονδήποτε πιστεύει ότι η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι, αλλά ταυτόχρονα και ότι η σκέψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αγαπάμε. 

 

@Nowness

 

 

 

 

Nowness