Το όνειρο του ντελιβερά

Ένα βίντεο-ωδή στους ανθρώπους που φροντίζουν καθημερινά για το φαγητό μας, παίρνοντας πενιχρούς μισθούς και θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο

LIFOTEAM,

Κατά πάσα πιθανότητα έχει αποκοιμηθεί σε ένα παγκάκι, κρατώντας στο χέρι ή στη μηχανή του ένα χαρτί με τις παραγγελίες, οι οποίες μοιάζουν με ρέπλικες από αρχαία αιγυπτιακά μνημεία, μέχρι τη στιγμή που ο εξουθενωμένος ντελιβεράς ονειρεύεται ότι όλοι οι συνάδελφοί του έχουν σταματήσει να κινούνται.


Αυτός, μάλλον, ήταν ο στόχος του Zheng Yuan, του Κινέζου καλλιτέχνη που δημιούργησε το «Delivery Dream» το 2018, ένα φιλμ που στην ουσία αποτελεί έναν συνδυασμό ντοκιμαντέρ, πραγματείας και έρευνας, θέλοντας να παρουσιάσει την άλλη πλευρά του λεγόμενου «Κινεζικού οικονομικού θαύματος».

 

Το όνειρο του ντελιβερά


Σε μια ολοένα και περισσότερο ομοιογενή αστική ζωή, γεμάτη από τεχνολογία και πλούτο, είναι γεγονός ότι έχουν αναδυθεί νέες μορφές κοινωνικής και εργασιακής εκμετάλλευσης. Όλες αυτές οι μορφές είναι υποπροϊόντα μιας κοινωνίας που δε σταματά ποτέ να κινείται και ενός κόσμου, που η ταχύτητά του δεν έχει φρένο. Μάλιστα, για πολλούς από αυτούς τους εργαζόμενους που κινούνται με τρελές ταχύτητες, ο ύπνος είναι ουσιαστικά μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

 


Μέσω του «Dream Delivery», ο Yuan κατάφερε να αποτυπώσει τα σημάδια κούρασης και άγχους της σύγχρονης εποχής, στην οποία η έντονη κινητικότητα «παγώνει» σε έναν ψηφιακό κόσμο, αλλά και τα πολλά πρόσωπα που συναντούν οι άνθρωποι που κάνουν ντελίβερι μέσα στη μέρα τους, τα οποία στη συνέχεια πρωταγωνιστούν στα όνειρά τους.

 

 

@Nowness

 

 

Nowness

ΤΩΡΑ