Όλα για την ομορφιά!

Μια σατιρική ταινία που ρίχνει φως στις ρωγμές της παγκόσμιας βιομηχανίας ομορφιάς.

LIFOTEAM,

Κολπικά sticks αναζωογόνησης, ιμάντες αδυνατίσματος, κορσέδες προσώπου και μαξιλάρια μεγέθυνσης στήθους... Η κατάκτηση της ομορφιάς δεν υπήρξε ποτέ τόσο περίπλοκη για τις δέκα γυναίκες που παρουσιάζουν στην ταινία τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα της ομορφιάς.

 

Η σατιρική, νέα ταινία της συγγραφέα και σκηνοθέτιδος Jovana Reisinger, Beauty is Life, συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα με την προηγούμενη δουλειά της που διερευνά κοινωνικές συμπεριφορές και αποφάσεις με γνώμονα την αγορά. Σε αυτό το τελευταίο έργο, η καλλιτέχνις με έδρα το Μόναχο κρατά έναν καθρέφτη στην παγκόσμια βιομηχανία ομορφιάς μόνο για να αποκαλύψει μια ρωγμή στην αντανάκλαση της.

 

«Οι εταιρείες ομορφιάς αποτελούν μέρος ενός συστήματος που επωφελείται από τη διαιώνιση των γυναικείων ανασφαλειών και στη συνέχεια αναγκάζει τις γυναίκες να κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό» λέει η Reisinger. «Σήμερα επενδύονται παγκοσμίως στην ομορφιά περισσότερα χρήματα από ποτέ».

 

Η σκηνοθέτις δημιουργεί μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας στις πρώτες στιγμές του Beauty is Life με τα απαλά παστέλ χρώματα και το κομψό δέντρο Bonsai που γεμίζουν το κάδρο. Φορώντας μεταξωτές ρόμπες και χαμόγελα που δεν φτάνουν ποτέ στα μάτια, οι γυναίκες της Reisinger καταναλώνουν σιωπηλά την αμήχανη γοητεία ενός μοντέλου τηλεαγορών αργά το βράδυ. Από μίνι αποτριχωτές έως φουτουριστικές μάσκες προσώπου με υπεριώδη ακτινοβολία, η μείωση της εξοικείωσης του κοινού με αυτά τα εργαλεία ομορφιάς χρησιμεύει μόνο για να αναδείξει την αύξηση του παραλογισμού των σύγχρονων τάσεων.

 

Η ταινία παίρνει μια απροσδόκητη τροπή και χωρίζεται σε ένα δεύτερο κεφάλαιο που έχει διαφορετικό τόνο αλλά εξακολουθεί να συνδέεται με τα συνολικά μηνύματά της. Τώρα πλήρως ντυμένες, οι γυναίκες συμμετέχουν σε μια συζήτηση σχετικά με τη γυναικεία εμπειρία, την αντικειμενοποίηση και τον σεξισμό. Με αυτό τον τρόπο, η Reisinger αποφεύγει να φανεί επικριτική σε όσες θέλουν να βελτιώσουν το σώμα τους. Αντ 'αυτού, το Beauty is Life είναι μια άκρως αιχμηρή διερεύνηση του φορτίου της θηλυκότητας, που διαμορφώθηκε από το οικονομικό ενδιαφέρον της βιομηχανίας ομορφιάς με την ανάδειξη των γυναικείων σωμάτων ως έργων προς εξέλιξη.

 

©Nowness

Nowness

TΩΡΑ