Μια διαγαλαξιακή έκκληση για βοήθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
0
NOWNESS

Μια διαγαλαξιακή έκκληση για βοήθεια απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Το 1977 η NASA έστειλε στο διάστημα με το Voyager το Golden Record, το οποίο περιείχε ήχους και εικόνες επιλεγμένες για να απεικονίσουν την ποικιλομορφία και την ομορφιά της ζωής και του πολιτισμού στη Γη. Η ελπίδα ήταν ότι αυτός ο επίχρυσος χάλκινος δίσκος 12 ιντσών θα μπορούσε μια μέρα να βρεθεί από ευφυείς εξωγήινες μορφές ζωής. Αλλά μόλις τέσσερις δεκαετίες αργότερα, καθώς παλεύουμε με τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι ως είδος δεν οδηγούμε τον πλανήτη προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως υπογραμμίζει ο Jean-Jacques Dordain, πρώην γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναπληρωτής πρόεδρος του Karman Project, "τώρα είναι η ώρα για εμάς τους ανθρώπους να μεταμορφωθούμε από παθητικοί σε ενεργητικοί, από αδέσμευτοι σε δεσμευμένοι. Δεν μπορούμε να χάσουμε την επαφή με τη Γη μας".

Τιμώντας τη συλλογική ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους αλλά και στις μελλοντικές γενιές, οι σκηνοθέτες του Terra Cene, Rodrigo Inada & Nono Ayuso δίνουν έμφαση στο κατεπείγον μήνυμα: Ένα κάλεσμα για δράση, ώστε να διασώσουμε όλα όσα πρέπει να σωθούν.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας επανέκδοσης του Χρυσού Δίσκου το 2021. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν πρόκειται τόσο για την ανάδειξη της ομορφιάς, του πολιτισμού και της εξέλιξής ως είδος, όσο για μια έκκληση για βοήθεια. Όπως το θέτουν οι σκηνοθέτες: "Θέλαμε να αμφισβητήσουμε την αντίληψή μας για τον χρόνο, ανατέμνοντας παράλληλα τα κίνητρά του. Μέσα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη αφήγηση που πλέκει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, το Terra Cene διερωτάται ποιος και τι θα μείνει να θυμάται; Αν το τέλος συνυπάρχει σε κάθε αρχή, είναι δική μας ευθύνη να προστατεύσουμε το μέλλον. Είμαστε φιλοξενούμενοι εδώ μόνο για μια στιγμή".

Το Terra Cene λειτουργεί ως μια ανάμνηση των πραγμάτων του παρελθόντος αλλά και σαν μια παρατήρηση της αλληλένδετης φύσης του χρόνου στη Γη. Περιέχει στην πυρήνα του το αναπόφευκτα ελπιδοφόρο μήνυμα υπενθυμίζοντας το πανανθρώπινο καθήκον να διατηρηθεί η ομορφιά της ζωής στη Γη. Τα διαστημικά εγχειρήματα μας βοηθούν να κοιτάξουμε προς τα μέσα, παρέχοντάς κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που λειτουργούν ως επείγουσες υπενθυμίσεις για την προστασία του βιότοπού μας. Μαζί με την αυξανόμενη προσβασιμότητα σε προηγμένα εργαλεία παρακολούθησης, δίνεται η δυνατότητα να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι δράση και να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα εποχή: την terra cene, μια νέα γήινη εποχή.

©Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ