0
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ NOWNESS

Το Γυμνό του Ντισάν που κατεβαίνει τη σκάλα, την κατεβαίνει επιτέλους ― ψηφιακά

Ο Γάλλος εννοιολογικός καλλιτέχνης Marcel Duchamp περιέγραψε κάποτε το έργο του, το οποίο δημιούργησε το 1912, «Nude Descending a Staircase No.2» ως την επίλυση «του προβλήματος της κίνησης στην ζωγραφική». Ενώ πολλοί κυβιστές καλλιτέχνες ασχολούνταν με την απεικόνιση των αντικειμένων όπως αυτά παρατηρούνταν από πολλαπλές οπτικές γωνίες, ο Duchamp προσπάθησε να αναπαραστήσει το ίδιο το αντικείμενο σε κίνηση.


Παραπάνω από μισό αιώνα αργότερα, ο γεννημένος στο Μιλάνο πρωτοπόρος δημιουργός Marco Brambilla εξερευνά την ψευδαίσθηση της κίνησης σε έναν ψηφιακό καμβά. Ο καλλιτέχνης με έδρα του το Λονδίνο ενσωματώνει με ταχύτητα στο αρχικό σχέδιο διαλυμένα γεωμετρικά σχήματα.


Οι φιγούρες νούμερο 3, διαρκώς αναδιαμορφώνονται και φαίνονται σαν να κατεβαίνουν μια αόρατη σκάλα, λέει ο συνεργάτης του NOWNESS, Brambilla. «Η μορφή, το σχήμα και η παλέτα χρώματος της δουλειάς μου είναι καθαρός κυβισμός, που τώρα επεκτάθηκε σε τρεις διαστάσεις χρησιμοποιώντας υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας». Το «Νο. 3» του Brambilla είναι μια προσομοίωση ενός επαναλαμβανόμενου βαδίσματος, το οποίο από μόνο του είναι ένα αφηρημένο σχέδιο ανθρώπινης κίνησης. Διακυμάνσεις στις επαναλαμβανόμενες κινήσεις απεικονίζονται με διαφορετικές ταχύτητες και δημιουργείται ένα κολάζ συνθετικής κίνησης που εξελίσσεται συνεχώς.


Καθ' όλη την διάρκεια της καριέρας του, ο Brambilla υπήρξε ένας σταθερός υποστηρικτής της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην τέχνη. Το 2012, το εικονικής πραγματικότητας κολάζ του, Creation- η γέννηση του παράδεισου και της κόλασης- χρονολογείται παράλληλα με την εικονογραφία της ποπ κουλτούρας. Στη συνέχεια, το 2015, δημιούργησε το Apollo XVIII, μια video εγκατάσταση πολλών καναλιών 4K για μια εικονική αποστολή στο φεγγάρι που μεταδίδεται στην Times Square.


«Ο Duchamp είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τον προκάτοχο της τεχνολογίας, όπως ο Muybridge, για το αντικείμενο της ζωγραφικής» λέει ο Brambilla. Μιλώντας για την δική του δουλειά, ο καλλιτέχνης συνεχίζει: «Με την επαναφορά της επαναστατικής ζωγραφικής του Duchamp στην τεχνολογική σφαίρα και την προσθήκη της διάστασης του χρόνου, ελπίζω να ολοκληρώσω τον κύκλο και να αποτίσω φόρο τιμής στην αποδομημένη εικόνα χρησιμοποιώντας μια εντελώς σύγχρονη οπτική γλώσσα».


Ένα απόσπασμα του έργου «Nude Descending a Staircase No. 3» προβάλλεται σε 21 οθόνες στο εμπορικό πολυκατάστημα Westfield World Trade Center στη Νέα Υόρκη μέχρι το τέλος Μαΐου 2019.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ