0
LIFO PICKS

Πόσα χρόνια θα ζήσουμε άραγε;

Δραματικές βελτιώσεις στο προσδόκιμο ζωής έχουν σημειωθεί παγκοσμίως τον περασμένο αιώνα. Το 1915, ενώ ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 35 χρόνια, το 2015 έφτασε τα 71 ενώ μέχρι και το 2050 αναμένεται να αυξηθεί ακόμη 6 χρόνια.


Οι πλούσιες χώρες έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία πλέον υπολογίζεται να ζήσουν περισσότερα από 84 χρόνια. Όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις και οι καταγραφές το 1963, στην Ιαπωνία, καταγράφηκαν 153 αιωνόβιοι ενώ στην καταγραφή του 2018 καταμετρήθηκαν περίπου 70.000 αιωνόβιοι.


Οι κάτοικοι του Οκινάουα, του πέμπτου μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, ζουν περισσότερα χρόνια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το μυστικό τους για μακροζωία πιθανόν να οφείλεται σε δίαιτες που αποτελούνται από χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι καθώς και στην ιδιαίτερη προτίμηση τους στα λαχανικά και στα ψάρια.


Οι 5 χώρες που έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής ανήκουν όλες στην Αφρική παρόλο που ο μέσος όρος ζωής της Αφρικής έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1925. Ο μέσος όρος ζωής του Λεσότο, μιας αφρικανικής χώρας, είναι μόλις τα 53 χρόνια.


Η Νότια Κορέα από την άλλη, προβλέπεται μέχρι το 2030 να ξεπεράσει σε πλούτο 18 χώρες και να κατακτήσει έτσι την την θέση στην κορυφή την οποία μέχρι στιγμής κρατάει η Ιαπωνία. Γενικότερα, καθώς οι χώρες γίνονται πλουσιότερες, περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ανεβάζοντας το προσδόκιμο ζωής ακόμη υψηλότερα.

Lifo Picks

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ