0
LIFO PICKS

Χορευτικά πάρτι και πυροβολισμοί: Οι αντιθέσεις του εμφυλίου πολέμου στη Συρία

Από το 2012 έως το 2016 το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ήταν ένας από τους κεντρικούς τόπους μάχης του εμφυλίου πολέμου της χώρας. Τον Δεκέμβριο του 2016, οι κυβερνητικές δυνάμεις νίκησαν και στη συνέχεια απέκλεισαν ομάδες ανταρτών από την πόλη, γεγονός που θεωρήθηκε ως η κρίσιμη καμπή σε αυτή τη σύγκρουση.

Αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από τον Σύριο καλλιτέχνη Issa Touma, ενώ το Χαλέπι ήταν ακόμη πολιορκημένο, και προσφέρει μια συγκλονιστική ματιά στην καθημερινή ζωή μιας εμπόλεμης ζώνης.

Ανάμεσα στις επισκέψεις που έκανε σε συγγενείς και συναδέλφους καλλιτέχνες, ο Touma δείχνει μια πόλη που ζει μέσα σε σουρεαλιστικές αντιφάσεις: συνεχίζουν να καθαρίζουν τον δρόμο ενώ ταυτόχρονα οι πυροβολισμοί εκτοξεύονται από απόσταση. Οι άνθρωποι παντρεύονται, γεννούν μωρά και κάνουν τέχνη εν μέσω απειλών θανάτου και καταστροφής.

Η οπτική του Touma είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στον τρόπο με τον οποίο διαχέονται οι ειδήσεις στα μίντια, σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου. Τα μίντια επικεντρώνονται στους νικητές, τους ηττημένους, τον αριθμό των θυμάτων και τη δυστυχία που υπάρχει.

Αντ' αυτών ο Touma δημιουργεί ένα περίπλοκο πορτρέτο της ανθρωπότητας που συνεχίζει να επιμένει, παρότι επικρατεί η σύγχυση και η τραγωδία. 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ