0
LIFO PICKS

Δείτε ένα απόσπασμα από την πρώτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Λυρικής στην Εναλλακτική Σκηνή

Μια εξαιρετική συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας με εκλεκτούς καλεσμένους τον βιρτουόζο ουτίστα και συνθέτη Χάικ Γιαζιτζιάν και τον δεξιοτέχνη μουσικό και συνθέτη Ρος Ντέιλι παρακολούθησε το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην πρώτη της μεγάλη συναυλία στην Εναλλακτική Σκηνή, σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα παρουσίασε ένα μοναδικό πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια και οργανικές συνθέσεις από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Ένα μαγικό ταξίδι στις μουσικές γειτονιές του κόσμου.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρακολούθησαν τη συναυλία από τις οθόνες στο φουαγιέ της ΕΛΣ.

Τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, καθώς η Εναλλακτική Σκηνή σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινίασαν ένα νέο σύνολο, τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα.

Αυτήν τη στιγμή τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποτελούν τριάντα πέντε περίπου μουσικοί, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι της Αθήνας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, το Σουδάν, την Ιταλία, την Κύπρο, το Ιράν, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Με κυρίαρχη ιδέα ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο, η Ορχήστρα αυτή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πυρήνας ισότιμης συνάντησης και αλληλεπίδρασης, ως πλατφόρμα επικοινωνίας διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτισμών. Προτείνει τον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου, τη σύμπραξη που προκύπτει ως ανάγκη βαθύτερης επικοινωνίας, αλλά και τη νέα μουσική δημιουργία που είναι όμως απαλλαγμένη από στερεότυπα, δογματισμούς και αγκυλώσεις.

Δείτε ένα απόσπασμα από την πρώτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Λυρικής στην Εναλλακτική Σκηνή Facebook Twitter
Φωτο: Κωστής Φαραζουλής

Λίγα λόγια για την Ορχήστρα

H Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει στόχο να αγκαλιάσει ανθρώπους και μουσικές, γλώσσες και μελωδίες από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μέσω της μουσικής –ως μιας οικουμενικής πρακτικής που ενώνει και δεν χωρίζει, συνδιαλέγεται αλλά δεν επιβάλλεται– το νέο αυτό σύνολο επιχειρεί να ανοίξει προοπτικές, να δώσει ελπίδα, κυρίως όμως να ενσωματώσει, να αποδεχτεί και να αναδείξει το διαφορετικό.

Υπεύθυνος Ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μουσική σε νεαρή ηλικία, ενώ αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό με σπουδαίους μουσικούς, συνθέτες, αρχιμουσικούς, καθώς και με πολυάριθμα σύνολα από διαφορετικά είδη μουσικής (παραδοσιακή, τζαζ, world, σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη). Ως μουσικός και συνθέτης έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές μουσικές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία, ενώ έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει νέυ και θεωρία της ανατολικής μουσικής σε σεμινάρια και masterclasses.

Δείτε ένα απόσπασμα από την πρώτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Λυρικής στην Εναλλακτική Σκηνή Facebook Twitter
Ρος Ντέιλι. Φωτο: Κωστής Φαραζουλής
Δείτε ένα απόσπασμα από την πρώτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Λυρικής στην Εναλλακτική Σκηνή Facebook Twitter
Χάικ Γιαζιτζιάν. Φωτο: Κωστής Φαραζουλής
Δείτε ένα απόσπασμα από την πρώτη συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Λυρικής στην Εναλλακτική Σκηνή Facebook Twitter
Χάρης Λαμπράκης. Φωτο: Κωστής Φαραζουλής

Η συμμετοχή στη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Ορχήστρας της ΕΛΣ είναι δωρεάν.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ