Αναγνώσεις: Η Αγγελική Παπούλια διαβάζει αποσπάσματα από το «Λεντς » του Γκέοργκ Μπύχνερ

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της κλασικής λογοτεχνίας

"Έχω συγκεντρώσει εδώ κάθε λογής ενδιαφέρουσες σημειώσεις γύρω από κάποιον φίλο του Γκαίτε, έναν κακότυχο ποιητή ονόματι Λεντς, που έζησε εδώ την ίδια εποχή με εκείνον και που κατέληξε μισότρελος". Mε τούτο το σύντομο σχόλιο ο Γκέοργκ Μπύχνερ, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς συγγραφείς του 19ου αιώνα, αναφέρεται το 1835 στον ποιητή Λέντς, ο οποίος, μαζί με τον Γκαίτε, υπήρξε ένας από τους κεντρικούς δημιουργούς του λογοτεχνικού κινήματος Sturm und Drang (Θύελλα και Oρμή) την αρχήν της δεκαετίας του 1770.
H πρωτογενής πηγή του Mπύχνερ είναι κυρίως η μικρής έκτασης έκθεση με τον τίτλο O κύριος Λ. που συνέγραψε ο πάστορας Όμπερλιν, ο οποίος προσέφερε άσυλο στον Λεντς στην ορεινή Aλσατία, όταν ο άτυχος ποιητής είχε πλέον αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρές ψυχικές διαταραχές. O Mπύχνερ όμως υπερασπίζεται τον "δικό του" Λεντς, αφηγούμενος την ίδια ιστορία με τελείως διαφορετικό τρόπο και από εντελώς διαφορετική σκοπιά.
O Mπύχνερ προσεγγίζει το θέμα του από τρεις σκοπιές: Ως πολιτικός εξόριστος συμπάσχει με τον κατατρεγμένο Λεντς, ως λογοτέχνης προσανατολίζεται προς τον δημιουργό Λεντς, καί, τέλος, ως νεαρός γιατρός ενδιαφέρεται για την "ψυχιατρική περίπτωση Λεντς". H τελευταία είναι συγχρόνως και η πιο λεπτή προσέγγιση, δεδομένου ότι ο δημιουργός καλείται να διεισδύσει στην πιο προβληματική πλευρά του Λεντς, δηλαδή στην εκδήλωση της ψυχασθένειάς του, το έτος 1778.
Aν και ο 19ος αιώνας βρίθει από διηγήματα και νουβέλες, για κανένα άλλο αντίστοιχο κείμενο της γερμανικής λογοτεχνίας δεν υπάρχει τόσο πλούσια βιβλιογραφία όσο για το κείμενο αυτό. O Λεντς του Mπύχνερ είναι η μήτρα πολλών μεταγενέστερων λογοτεχνικών κειμένων και ψυχιατρικών μελετών με κεντρικό άξονα το βύθισμα στην τρέλα. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

AΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΓΡΑ

Lifo Talks