Σ' αυτόν τον αγώνα με έλκηθρα οι πραγματικοί ήρωες είναι τα χάσκι

Ο πιο απαιτητικός αγώνας με έλκηθρο στον κόσμο δοκιμάζει τους συμμετέχοντες στις ακραίες αρκτικές συνθήκες του Finnmark στη Νορβηγία.

LIFOTEAM,

Ο Finnmarksløpet είναι ο μεγαλύτερος και πιο δύσκολος αγώνας με έλκηθρο στην Ευρώπη. Εμπνευσμένος από τον διάσημο αγώνα Iditarod στην Αλάσκα, ο πρώτος Finnmarksløpet πραγματοποιήθηκε το 1981 στη Νορβηγία με μόλις τρεις ανταγωνιστές. Ο αριθμός των συμμετεχόντων και των υποστηρικτών αυξήθηκε τόσο γρήγορα που μέχρι το 1985 εισήχθη μια δεύτερη, μικρότερη κατηγορία αγώνων.

 

Το 2018 ο αγώνας επεκτάθηκε τελικά στα 1.200 χιλιόμετρα καλύπτοντας ένα ταξίδι μετ' επιστροφής από την Άλτα στο Κίρκενς με 14 σκυλιά, ενώ η μικρότερη κατηγορία καλύπτει μια διαδρομή 580 χιλιομέτρων με οκτώ σκυλιά.

 

Δεν υπάρχουν στάδια, οπότε ο αγώνας εκτυλίσσεται από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς διακοπή, αν και υπάρχουν υποχρεωτικά διαλείμματα  σε καθορισμένα σημεία ελέγχου. Ο νικητής ολοκληρώνει συνήθως την πορεία σε λιγότερες από επτά ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο νορβηγικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK διαθέτει καθημερινά δελτία για τον αγώνα και 1 εκατομμύριο επισκέπτες παρακολουθούν την εξέλιξή του στο Διαδίκτυο.

 

Το ποιος θα κερδίσει τον αγώνα καθορίζεται από τη σχέση μεταξύ του οδηγού και των σκύλων του. Όλοι πρέπει να είναι πολύ εκπαιδευμένοι και να εμπιστεύονται απολύτως ο ένας τον άλλο. Η Marit Beate Kasin, δύο φορές πρωταθλήτρια, αγωνίζεται και φέτος με νέα ομάδα και εξηγεί γιατί οι πραγματικοί ήρωες αυτού του αγώνα είναι τα χάσκι.

 

Πηγή: ARTE Documentary

Lifo Picks