Γιατί είναι επικίνδυνο να προσπαθούμε να μιμηθούμε τους επιτυχημένους ανθρώπους;

Τι είναι η προκατάληψη της επιβίωσης (survivorship bias) και γιατί θα έπρεπε να μας προβληματίζει;

LIFOTEAM,

Ναι, όλοι μας αγαπάμε τους επιτυχημένους ανθρώπους και προσπαθούμε - έστω και λίγο - να μιμηθούμε ορισμένες από τις κινήσεις τους. Μάλιστα, πολλούς από αυτούς τους αντιμετωπίζουμε και σαν είδωλα. Αξίζουν, όμως, αυτές μας οι προσπάθειες; 

Η απάντηση είναι «όχι!». Και ο λόγος ακούει στον όρο "προκατάληψη της επιβίωσης" ή αλλιώς survivorship bias. Ο όρος αυτός ουσιαστικά περιγράφει την τάση μας να μην κοιτάμε ολόκληρη την εικόνα σε μια κατάσταση που βιώνουμε και να προτιμούμε ένα μόνο μέρος της, που μας βολεύει και μας εξυπηρετεί. 

 

Το ίδιο ισχύει και στην προσπάθειά μας να μοιάσουμε με ανθρώπους όπως ο Μπιλ Γκέιτς ή ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, λέγοντας ότι κανένας από τους δύο δεν τελείωσε το πανεπιστήμιο κι όμως κατάφεραν να είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Αυτό, όμως, που αρνούμαστε να παραδεχτούμε είναι ότι μαζί με αυτούς υπάρχουν και εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλοι που έπρεπε να πάνε στο πανεπιστήμιο ή γενικότερα να ακολουθήσουν μια πιο «τυπική» πορεία ζωής για να θεωρούνται επιτυχημένοι. 

 

Πηγή: BBC Reel

 

 

 

 

Lifo Picks