Τρία τοπ ice tea από ελληνικά βότανα!

Τρία τοπ ice tea από ελληνικά βότανα! Facebook Twitter
O γενικός κανόνας όταν φτιάχνουμε σπιτικό τσάι από ελληνικά βότανα είναι ότι δεν το παρακάνουμε με τις ποσότητες, μια και τα λιλιπούτεια φύλλα τους κρύβουν ισχυρές ιδιότητες και καμία σχέση δεν έχουν με τα τεχνητά αρωματικά τσάγια του εμπορίου.
1

Τρεις μικρές ελληνικές εταιρείες, τρεις αισιόδοξες ιστορίες, τρία μυρωδάτα παγωμένα ροφήματα από ελληνικά βότανα.


Ανάσα. Ορεάνθη. Δάφνις και Χλόη. Τα ονόματα και μόνον σε προδιαθέτουν για κάτι ονειρικό, κάτι ευωδιαστό, κάτι ελληνικό. Είναι τα ονόματα τριών μικρών επιχειρήσεων που συλλέγουν, επεξεργάζονται και πωλούν ό,τι πιο φίνο και ευεργετικό παράγει εδώ και χιλιετίες η Ελλάδα: τα βότανά της.


Ξεχάστε τα περίπου πέντε χιλιάδες (!) βότανα της χώρας μας με την παλιά τους εμφάνιση, συσκευασμένα σε αχνοτυπωμένα χάρτινα κουτάκια και βρασμένα σε μπρίκια στην κουζίνα των γιαγιάδων μας.


Τρεις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργούν ένα νέο trend: τα περικλείουν σε κομψές συσκευασίες και τα πωλούν προσεκτικά, αναμεμειγμένα σε blends ή καθένα ξεχωριστά σε ελληνικά και διεθνή παντοπωλεία, εξού και οι διακριτικές ετικέτες και οι όμορφες ιστοσελίδες τους είναι και στα αγγλικά. Τα αρωματικά ice tea από ελληνικά βότανα είναι το καινούργιο summer chic!

Τρία τοπ ice tea από ελληνικά βότανα! Facebook Twitter
Λουΐζα από την Anassa Organics


Η βραβευμένη Anassa Organics, για παράδειγμα, συσκευάζει τα βότανα σε φύλλα μέσα σε μεταλλικά όμορφα κουτιά, με τα χάρτινα φακελάκια και ξυλάκια που τα στερεώνουν στο φλιτζάνι σας, προσκαλώντας τον καταναλωτή να ετοιμάσει ο ίδιος αργά και ιεροτελεστιακά ένα μυρωδάτο τσάι, ζεστό ή δροσερό τώρα το καλοκαίρι. Εμείς διαλέξαμε από την Anassa το τσάι από βιολογικές καλλιέργειες ελληνικής λουίζας (aloysia citrodora) με τη λεμονάτη γεύση και δεν προσθέσαμε καθόλου ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι για να μην επηρεάσουμε καθόλου την πολύ λεπτή γεύση της λουίζας και το διαφανές πρασινωπό ρόφημα (το θυμαρίσιο μέλι που προσθέσαμε στις δοκιμές μας επισκίασε τη διαφάνεια του νερού και επικάλυψε τη διακριτική γεύση της λουίζας).


Για ένα φλιτζάνι τσάι λουίζας χρησιμοποιήσαμε, ακολουθώντας τις οδηγίες στο μεταλλικό κουτί, μόλις ένα γραμμάριο φύλλα που τα τοποθετήσαμε στο ειδικό σακουλάκι και τα εμβαπτίσαμε σε σχεδόν βραστό νερό (90 βαθμούς) για 4-5 λεπτά. Αραιώσαμε το ελάχιστα πρασινωπό τσάι σε ψηλό ποτήρι με παγάκια και απολαύσαμε ένα ice tea με διακριτικά λεμονάτο άρωμα. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας υπάρχουν και ιδέες σερβιρίσματος για παγωμένα τσάγια του σεφ Χρ. Πέσκια με προσθήκη φρούτων.


Τα φύλλα της λουίζας μπορούμε να τα βάλουμε και απευθείας στο ζεστό νερό, χωρίς το σακουλάκι, και να τα αφήσουμε μέσα ακόμα κι όταν σερβίρουμε το τσάι με τα παγάκια.


Η λουίζα μπορεί να είναι ένα διουρητικό βότανο με λιποδιαλυτικές ιδιότητες, αλλά δεν συνιστάται η υπερκατανάλωσή της (κάθε μέρα μέχρι δύο φλιτζάνια τσάι που φτιάχνουν τέσσερα ποτήρια κρύο τσάι – αν αραιωθούν με πολλά παγάκια είναι αρκετά).


Αυτός είναι και ο γενικός κανόνας όταν φτιάχνουμε σπιτικό τσάι από ελληνικά βότανα: δεν το παρακάνουμε με τις ποσότητες, μια και τα λιλιπούτεια φύλλα τους κρύβουν ισχυρές ιδιότητες και καμία σχέση δεν έχουν με τα τεχνητά αρωματικά τσάγια του εμπορίου.


Μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ και από το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, 210 3234612

Τρία τοπ ice tea από ελληνικά βότανα! Facebook Twitter
Φλησκούνι από το Dafnis and Chloe

Ο αρχαίος βλήχωνας μοιάζει κάπως με τη λεβάντα (θάμνος με ξυλώδη, λεπτά κλαράκια και μοβ μικρά λουλούδια) και είναι πιο γνωστός στις μέρες μας ως φλισκούνι. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι το περιλάμβαναν στις μαγειρικές και θεραπευτικές τους πρακτικές, πληροφορούμαστε από την ετικέτα της ολόλευκης συσκευασίας των Daphnis and Chloe που επιλέγουν τα βότανά τους από συγκεκριμένα σημεία στην Ελλάδα, από γεωγραφικά σημεία δηλαδή όπου έχει αποδειχτεί ότι ευδοκιμούν καλύτερα, αποδίδουν περισσότερο άρωμα και μεγιστοποιούν τα ευεργετικά τους χαρακτηριστικά. Ρίγανη; Μόνο από τη Κεφαλονιά!


Κάποτε το φλισκούνι έπαψε να χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αλλά επανήλθε στις μέρες μας δυναμικά ως χαλαρωτικό και καταπραϋντικό αφέψημα. Στις σούπες, στις βραστές σαλάτες, στα μαγειρευτά και στα γλυκά δίνει ένα άρωμα σαν από ρίγανη, θυμάρι και δυόσμο, ενώ το παγωμένο τσάι με κλαράκια από φλησκούνι έχει ένα όμορφο κιτρινωπό χρώμα και μια πιπεράτη επίγευση. Η επιχείρηση Daphnis and Chloe προμηθεύει ντελικατέσεν και ιδιώτες σε Ευρώπη και Αμερική και πολύ λίγους σεφ με ολόφρεσκα μυρωδικά και αρωματικά φυτά.


www.daphnisandchloe.com

Τρία τοπ ice tea από ελληνικά βότανα! Facebook Twitter
Oι πέντε γευστικοί συνδυασμοί της Oreanthi

Στην Oreanthi - The greek herbal collection έχουν επιτύχει πέντε βοτανικούς συνδυασμούς που κάνουν το τσάι μια πολύπλοκη γευστική απόλαυση, καθώς σε κάθε ρουφηξιά προσπαθείς να αναγνωρίσεις το κάθε βότανο. Εμείς επιλέξαμε για το παγωμένο τσάι (ή... mocktail, όπως το αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, ένα cocktail, δηλαδή, χωρίς αλκοόλ) τέσσερα φακελάκια από τον συνδυασμό Harmony με χαμομήλι, κυνόροδο, γιασεμί, τσουκνίδα, μαντζουράνα, αρμπαρόριζα και φασκόμηλο και αφού τα αφήσαμε σε 500 ml βραστό νερό για πέντε λεπτά, τα αραιώσαμε με ένα λίτρο ανθρακούχο νερό και παγάκια. Η γεύση είναι πραγματικά ισορροπημένη, με το χαμομήλι και την αρμπαρόριζα να «ακούγονται» ίσως ελάχιστα παραπάνω από τα υπόλοιπα βότανα. Κάθε σακουλάκι της Oreanthi είναι μοσχοβολιστό και χάρμα οφθαλμών, με τα χρωματιστά βότανα να διαφαίνονται μέσα από τη βιοδιασπώμενη μουσελίνα. Η Oreanthi συσκευάζει τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς σε ένα κομψό πακέτο που γίνεται το πιο όμορφο καλοκαιρινό δώρο για Έλληνες και ξένους φίλους. Στην ιστοσελίδα τους θα βρείτε επίσης σημεία πώλησης των Oreanthi αλλά και καφέ που το σερβίρουν, από το Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι μέχρι το σικάτο Club Εκάλης και το Bimtsa Café στα Ζαγοροχώρια ή το παριανό Aegean Deli!


www.oreanthi.com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια