Τουρίστας στην Αθήνα

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter
9

Πανσέληνος του Αυγούστου, ώρα δέκα το βράδυ. Στο μουσείο Ακρόπολης τριπλή ουρά μέχρι το δρόμο: νεαρόκοσμος, ηλικιωμένοι, έγκυες, ζευγάρια με παιδιά στο καροτσάκι, τουρίστες και ντόπιοι. Πολλοί ντόπιοι. Πλήθη κόσμου έχουν βγει να δουν αρχαία τέχνη, το γεμάτο φεγγάρι και άλλο κόσμο. Όλα τσάμπα. Στην Αρεοπαγίτου το αδιαχώρητο. Τα μουσεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο και δωρεάν. Αργά τη νύχτα είναι πιο ωραία απ’ τη μέρα και έχουν και πιο καλό κόσμο. Το μουσείο Ακρόπολης έχει έτσι κι αλλιώς τον καλύτερο κόσμο: αν είσαι ζιγκολό μπορείς να πετύχεις πλούσιες γριές που κάνουν κρουαζιέρες στην Ελλάδα -είναι το μόνο μέρος που επισκέπτονται εγγυημένα στην Αθήνα και μετά φεύγουν για τα νησιά. Κάποτε οι οργανωμένες εκδρομές στο κέντρο είχαν και λίγο sightseeing, λίγο αρχαιολογικό μουσείο, λίγη Πλάκα και λίγο Μοναστηράκι, τώρα τους πλούσιους ξένους τους πάνε καρφωτό στο μουσείο Ακρόπολης και μετά πίσω στο κρουαζιερόπλοιο ή στο πούλμαν για το ιδιωτικό αεροπλάνο. Διακοπές χωρίς σεξ είναι μισές διακοπές, πώς περιμένεις να ξανάρθει η τουρίστρια στην Ελλάδα; (Ο τουρίστας δεν τα χρειάζεται τα μουσεία, έχει το grindr).  

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τα πιο όμορφα αγάλματα είναι τα αρχαία ελληνικά, τα ρωμαϊκά έχουν κάτι τεράστια κεφάλια [ή μικροκεφαλία] σε σχέση με το σώμα και τα πιο πολλά δείχνουν κάτι ασχημομούρηδες. Ένας αρχαιολόγος φίλος μια βραδιά που είχε μεθύσει μας έλεγε ότι τα ρωμαϊκά είναι ο φόβος και ο τρόμος τους [των αρχαιολόγων], μόλις τα πετύχουν τα ξαναθάβουν και φεύγουν τρέχοντας. Οι ρωμαίοι γλύπτες τα έφτιαχναν με το τσουβάλι και είναι γεμάτος ο τόπος. Άσε που είναι όλα ίδια. Πόσα ρωμαϊκά να αντέξει κανείς; Δες εδώ ομορφιά: 

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Κάθε πενήντα μέτρα στην Αρεοπαγίτου είχε και ένα ζευγάρι μικροπωλητών: μία που έψηνε καλαμπόκι κι έναν που έφτιαχνε μαλλί της γριάς. Το μαλλί της γριάς είναι σκέτη ζάχαρη, ποτέ δεν το είχα προσέξει. Το καλαμπόκι είναι από τα πιο ακριβά street food του κόσμου, τρία ευρώ το ένα, όσο τρία καλαμάκια χοιρινά. Το καλύτερο καλαμπόκι το έφαγα στην Πάτρα, δεν θυμάμαι αν ήταν πιο νόστιμο, αλλά σίγουρα ήταν πιο καλοσερβιρισμένο. Ο Πατρινός ψήστης ψεκάζει το καλαμπόκι με νερό, ρίχνει αλάτι να κολλήσει, και μετά καρφώνει πάνω του μια οδοντογλυφίδα για να καθαρίσεις το δόντι απ’ τις μαυρίλες. Ιεροτελεστία, όχι αστεία. Από τιμή μια απ’ τα ίδια, πανάκριβα. Τουλάχιστον εκεί πληρώνεις το ψέκασμα και την οδοντογλυφίδα.  

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Οι δέκα εντολές της αγάπης: One. Thou shalt never love another.
Two. And stand by me all the while. Three. Take happiness with the heartaches.
Four. And go through life wearing a smile. Five. Thou should always have faith in me, in everything I say and do. Six. Love with all your heart and soul, until our life on earth is through. Seven. Come to me when I am lonely. Eight. Kiss me when you hold me tight. Nine. Treat me sweet and gentle. Ten. And always do what's right.
Oh, how happy we will be, If we keep the ten commandments of love.
Woo-woo-woo, ah-ah-ah, woo-hoo-hoo. The ten commandments of love.

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Καθημερινή, αργά το βράδυ στο Μοναστηράκι. Λαϊκό προσκύνημα. Στην Ηφαίστου ένας Τζαμαϊκανός παίζει στην κιθάρα τραγούδια του Μπομπ Μάρλεϊ, οι περαστικοί σταματούν και τον συνοδεύουν στο τραγούδι και (περιέργως) χορεύουν. Τραγουδάει No woman, no cry, όταν τον πλησιάζει ένας γεράκος, τον σταματάει και τον ρωτάει αν ξέρει το Κουτσουμπή λοβ. Ο τραγουδιστής δεν καταλαβαίνει, του ξαναλέει «το Κουτσουμπή το ξέρεις; Κουτσουμπή, Κουτσουμπή, Κουτσουμπή λοβ…». Φυσικά και το ξέρει. Το παίζει. Could you be loved? Ο γέρος μερακλώνει, τραγουδάει μαζί του και χορεύει.

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Απόγευμα, στα Εξάρχεια. Δυο περιστέρια φλερτάρουν στο παράθυρο ενός νεοκλασικού. Αυτός της φιλάει, αυτή του κάνει τη δύσκολη. Την φλερτάρει για αρκετή ώρα και της δίνει φιλιά μπροστά στους περαστικούς. Στο τέλος την καταφέρνει να ανταποκριθεί, τον φιλάει κι αυτή. Μετά πετούν πάνω στα κεραμίδια.

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Κάπκεικ μοχίτο, με το μοχίτο σε φούσκα. Την πατάς και αδειάζει μέσα στο γλυκό. Στο μαγαζί σε κερνάνε παγωτό σε ποτηράκι και δύο κούκις, σωστή κίνηση, μπαίνεις και θέλεις να τα αγοράσεις όλα.

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Ζαργάνα. Αφρόψαρο που είναι σαν μακρύς γαύρος, με πράσινη ραχοκοκαλιά και μύτη ξιφία. Θωρείται πρότυπο ομορφιάς, άγνωστο γιατί, ενώ ο καημένος ο γαύρος όχι, ίσως επειδή είναι κοντός. Αν σε πουν «ζαργάνα μου» είναι κάτι καλό [εφόσον είσαι γυναίκα, αν είσαι άντρας και σε πουν ζαργάνα κάτι κάνεις λάθος]. Αν σε πουν «γαύρο» μάλλον αναφέρονται στην ομάδα που ανήκεις [αν δεν είσαι Ολυμπιακός, σίγουρα εννοούν ότι είσαι άσχημος]. Ο Παναγιωτάκης έλεγε την Μαντάμ Σουσού «ζαργάνα μου» αλλά άργησε να τη συγκινήσει. Τηγανητή είναι πολύ νόστιμη.

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Ένα από τα τρία σπίτια της Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, το Πλεζάνς (που σημαίνει Πλακεντία) έχει παραμείνει απαράλλαχτο όπως τότε που πρωτοχτίστηκε, με τα ίδια πλεχτά κουρτινάκια, το μεταλλικό στέγαστρο και με φήμες που λένε ένα σωρό ανεπιβεβαίωτα. Ότι π.χ. η μακαρίτισσα φιλέλλην έκανε όργια με τον λήσταρχο Νταβέλη και άλλους λήσταρχους και ότι το σπίτι [το Πλεζάνς] ήταν για κάποια χρόνια μπουρδέλο. Αν ξέρει κανείς, ας μας δώσει καμιά πληροφορία. Το συγκεκριμένο σπίτι, το οποίο κατοικείται και διατηρεί αρκετή από την αίγλη του παρελθόντος, έχει ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ, ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο απ’ έξω απ’ την εξώπορτα και είναι αδύνατο να το βγάλεις μια φωτογραφία της προκοπής. Ακόμα και στο Wikipedia έχουν βάλει φωτο με αυτοκίνητο. Μπορεί να το κάνουν επίτηδες για να μην μπορείς να το φωτογραφήσεις.

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Η Αθηνά η Παλλάδα μεταμφιεσμένη σε κουκουβάγια έκανε βόλτες στα ερείπια αυτού του σπιτιού. Μόλις δοκίμασα να τη φωτογραφήσω, σήκωσε το λαιμό και πόζαρε.

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Long long and lonely nights.      

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

Τουρίστας στην Αθήνα Facebook Twitter

   .

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
1)Το μουσειο δεν ειναι μερος συνευρεσης ζιγκολο και πλουσιων γριων.2)Οι τουριστες των κρουαζιεροπλοιων η σατελ πουλμαν δεν ειναι πλουσιοι οπως εσυ πιστευεις και μειδιωτικα αεροπλανα.3)Οι ρωμαιοι αντεγραψαν αρκετα πειστικα την γλυπτικη των ελληνων. Η Ρωμη ειναι απο μονη της ενα μουσειο αρκετα προσεγμενο.Μαλλον δεν εχεις δει τουλαχιστον αγαλμα του Μιχαηλ-Αγγελου.. Μονο οι ελληνες ξαναθαβουν την ιστορια τους....4)Τι σε κανει να πιστευεις οτι οι τουριστριες ερχονται να κανουν σεξ και γιατι ο τουριστας δεν χρειαζεται τα μουσεια επειδη εχει ''grindr''??5)Τα καλαμποκια δεν κοστιζαν 3 ευρω, κοστιζαν 2. και καποιοι τα ψεκαζαν και βαζαν οδοντογλυφιδα (σαν τους πατρινους που σου αρεσουν)..6)Πως συγκρινεις 3 χοιρινα σουβλακια αληθεια με καλαμποκι ??(εγω να στα συγκρινω τοτε με 3 εισητηρια -ζωες σε τρολλευ)..7)Εσυ πιστευες οτι το μαλλι της γριας φτιαχνοταν απο χοιρινα καλαμακια ??8)Νεοκλασσικο με ''κεραμιδια'' στα Εξαρχεια ???????9)Η ζαργανα δεν θεωρειται προτυπο ομορφιας γυναικων αλλα χαρακτηρισμος του πως ελεισει το κορμι της (σαν ζαργανα)10)Το αυτοκινητο που εσυ βλεπεις θαειναι τουλαχιστον 100 μετρα απο την κατοικια της Πλακεντιας .. Να βγαλεις απειρες φωτο ανενοχλητος απο την επιτιδευμενη τοποθετηση που σου χαλαει την αισθητικη.11) Η Αθηνα Παλλαδα δεν μεταμφιεζοταν σε κουκουβάγια αλλα μεταμορφωνοταν στο πουλι της Σοφιας κλπ κλπΤελος,νομιζω φιλε πως τα χεις μπερδεψει λιγο στο μυαλο σου, αναφερεσαι αστοχα και με τρολλιες.
Κύριε Ιλό, ο αστικός μύθος για την Δούκισσα και τον Λήσταρχο εχει καταρριφθεί. Στο Wikipedia βλέπουμε ότι αυτή γεννήθηκε το 1785 και αυτός το 1832. Είχαν δηλ 47 χρόνια διαφορά. Ξέρω πως μερικές φορές ισχύει το "περι ορέξεως κολοκυθόπιτα", αλλά πόσος ρομαντισμός να κρύβεται πίσω απο τόση ηλικιακή διαφορά δεν ξέρω.Βέβαια, εγώ είμαι πολύ πεζή.Κάποιος άλλος θα είχε ,ίσως , αντίθετη άποψη.Τις καλησπέρες μου!
"Τα πιο όμορφα αγάλματα είναι τα αρχαία ελληνικά, τα ρωμαϊκά έχουν κάτι τεράστια κεφάλια [ή μικροκεφαλία] σε σχέση με το σώμα και τα πιο πολλά δείχνουν κάτι ασχημομούρηδες."μιλάμε για γραφή όχι αστεία
<<Το μουσείο Ακρόπολης έχει έτσι κι αλλιώς τον καλύτερο κόσμο: αν είσαι ζιγκολό μπορείς να πετύχεις πλούσιες γριές που κάνουν κρουαζιέρες στην Ελλάδα...>>......γιατι αυτο;γραφη οχι αστεια