Θα πεθάνω μπαμπά;

Θα πεθάνω μπαμπά; Facebook Twitter
3

Ο δημοσιογράφος του channel 4 Jon Snow βρίσκεται στη Γάζα για να καλύψει τον πόλεμο. Έναν πόλεμο που στα μάτια του είναι εντελώς παράλογος, αφού καθημερινά σκοτώνονται παιδιά και ο ίδιος δε μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο, από το να καλύπτει τα γεγονότα.

Η βρύση στο ξενοδοχείο του βγάζει υφάλμυρο νερό, ενώ στα αυτιά του βουίζουν τα drones, που ψάχνουν τους επόμενους στόχους.

Στην πιο πολιορκημένη και πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό το φόβο του επόμενου βομβαρδισμού - είτε από αέρα, από θάλασσα ή από την ξηρά.

Θα πεθάνω μπαμπά; Facebook Twitter
Η Nema, δυόμιση ετών, χτυπήθηκε από πύραυλο ενός F-16. Τα μάτια της ήταν κλειστά από το μέγεθος της βλάβης στο κεφάλι.Επτά πέθαναν σε αυτή την επίθεση και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν. Δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς ήταν παιδιά.

Οι βομβαρδισμοί, είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσουν απώλειες, πέρα από τους προβλεπόμενους στόχους. Και πολύ συχνά αυτές οι "παράπλευρες απώλειες" είναι παιδιά. Μέχρι τώρα, 166 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 1.310 έχουν τραυματιστεί, ορισμένοι από αυτά σοβαρά.

Θα πεθάνω μπαμπά; Facebook Twitter
Ο Δρ Mads Gilbert από τη Νορβηγία, καθηγητής ιατρικής, τονίζει ότι το νοσοκομείο Shiva, το τελευταίο που λειτουργεί σωστά στην πόλη της Γάζας, έχει μεγάλη έλλειψη από παυσίπονα.

Ένας μεταφραστής, αποκομμένος από την οικογένειά του, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ακούει στο τηλέφωνο τα παιδιά του να κλαίνε και τον εξάχρονο γιό του να ρωτάει: "Θα πεθάνω μπαμπά;"

Μπορεί να ακούσει τις εκρήξεις από το τηλέφωνο. Υπήρξαν δύο επιθέσεις στην πόλη που βρίσκεται η οικογένειά του τις τελευταίες 24 ώρες. Περίπου 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί - έξι από αυτούς παιδιά.

Θα πεθάνω μπαμπά; Facebook Twitter
Η επτάχρονη Maha χτυπήθηκε από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού και τραυματίστηκε σοβαρά. Σε αυτή την επίθεση, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους παιδιά.

Ο Jon Snow εξηγεί ότι οι συνέπειες της πολιορκίας εναντίον αυτής της παλαιστινιακής λωρίδας γης, για τα τελευταία επτά χρόνια, είναι δραματικές.

Η ηλεκτρική ενέργεια διακόπτεται συνέχεια, το πόσιμο νερό είναι είδος υπό εξαφάνιση, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο δίνονται με το σταγονόμετρο.

«Ήμουν έκπληκτος όταν βρήκα ένα μικρό φακελάκι σαμπουάν όταν πήγα για ένα κρύο ντους απόψε - αλμυρό και πάλι. Προφανώς, δεν μπορείτε να κάνετε βόμβες από σαμπουάν και έτσι δεν υπάρχει εμπάργκο σ' αυτό. Αλλά σαφώς μπορείτε να κάνετε βόμβες από χρώμα, επειδή δεν υπάρχει καθόλου στη Γάζα. Αυτή είναι η πιο εξαθλιωμένη άχρωμη πόλη που έχω πάει ποτέ.» είπε ο Jon Snow.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν θα πάρω θέση στο Παλαιστινιακό αλλά θα μιλήσω ως προς το στρατιωτικό σκέλος ως άτομο που έχει υπηρετήσει στις ΕΔ και σε μάχιμη μονάδα. Πέραν της ανθρωπιστικής πλευράς και των σκληρών εικόνων, ο ισχυρισμός "παράπλευρες απώλειες" δεν μπορεί να δικαιολογηθεί όταν αυτές υπερβαίνουν σε ποσοστό.. το 80% σε αμάχους (αν και πιστεύω ότι είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ), σε έναν πόλεμο μεταξύ υπερδύναμης και αντιπάλου, με ελάχιστα επιθετικά μέσα. H επιχείρηση "Operation Protective Edge", διεκδικεί θέση στις πιο κακοσχεδιασμένες και αποτυχημένες αντεπιθέσεις όλων των εποχών. Το Ισραήλ (ασχέτως αν έχει δίκαιο ή άδικο) που λέει ότι μάχεται για την ασφάλεια του λαού, ως ανεπτυγμένο κράτος, όφειλε να μεριμνήσει και για την ασφάλεια των αμάχων της άλλης πλευράς όπως επίσης να διεξάγει διαφορετικού τύπου επιχειρήσεις (που όμως βέβαια, θα κόστιζαν σίγουρα περισσότερες ζωές στις δικές τους δυνάμεις). Το "πετάμε φυλλάδια" ή "ρίχνουμε μια προειδοποιητική βολή και έχετε χ λεπτά να φύγετε" δεν είναι αποδεκτό ασχέτως αν ο αντίπαλος χρησιμοποιεί τον ίδιο τον λαό του σαν ασπίδα πολλές φορές (περισσότερες ή λιγότερες δεν έχει σημασία). Αυτός που φοράει στολή και εθνόσημο πρέπει να έχει τιμή, παρότι πολλοί πασιφιστές θα πούν το αντίθετο ή θα με μαυρίσουν. Ακόμα και στον πόλεμο πρέπει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στον αντίπαλο σου, γι αυτό άλλωστε υπάρχουν και σχετικές συνθήκες γραμμένες ή άτυπες που αφορούν αμάχους ή αιχμαλώτους. Σίγουρα θα υπάρξουν άμαχοι νεκροί σε επιχειρήσεις αστικού πολέμου, οταν όμως σκοτώνεις γυναικόπαιδα κατά συρροή και με γνώση ότι εκεί που θα βαρέσεις, θα σκοτώσεις περισσότερους αθώους παρά μαχητές, λυπάμαι, αλλά γίνεσαι συνειδητός δολοφόνος..
"Collateral dammages" - τίποτ'άλλο απο καθαρό κυνισμό, πρωτόγονο, βαθύ, ανελέητο, βγαλμένο απο έναν κόσμο που αντικαθιστά σιγά σιγά τις ιδέες και τα όνειρα με την ύλη. Εξ ού και η δεύτερη φρικαλέα έκφραση της εποχής μας "Human material" - ανθρώπινο υλικό, που διεκδικεί το ασημένιο μετάλλιο.