Στις κάλπες από το πρωί η Τουρκία

Στις κάλπες από το πρωί η Τουρκία Facebook Twitter
0

Στις κάλπες από το πρωί η Τουρκία Facebook Twitter

 

Διφορούμενες οι τελευταίες εκτιμήσεις και οι πληροφορίες για τις σημερινές δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Οι παρατηρητές μιλούν από τη μία για ντέρμπι στην Άγκυρα, την οποία θεωρείται πιθανότερο να κερδίσει η αντιπολίτευση, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη όπου ο χαρισματικός, λαϊκιστής και με μεγάλη απήχηση και διεισδυτικότητα και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους ψηφοφόρους Μουσταφά Σαριγκιούλ, ένας πολιτικός για τον οποίο θα κάνουμε στο εξής πολύ λόγο, φαίνεται να βρίσκεται βραχεία κεφαλή πίσω από τον  νυν δήμαρχο Καντίρ Τομπάς.

Από την άλλη συζητιόταν έντονα εχτές μια θεωρούμενη έγκυρη δημοσκόπηση η οποία έδινε σε εθνικό επίπεδο περί τις 45 μονάδες στον κυβερνών κόμμα, 27 στην αξιωματική αντιπολίτευση και περί το 15 στους εθνικιστές.

Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης δραστηριοποιείται κυρίως στις μεγάλες πόλεις,  το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν μπορεί να πείσει ότι άλλαξε και να απορροφήσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΑΚΠ, η κυβέρνηση ελέγχει με τους μηχανισμούς του τα μέσα και την πληροφόρηση, ειδικά στις μεγάλες λαϊκές μάζες της Ανατολίας αλλά και το γεγονός ότι οι πλειοψηφία των κουρδικών πληθυσμών αναμένεται για λόγους στρατηγικής τακτικής της ηγεσίας τους (συμπεριλαμβανομένου αν όχι ηγουμένου του Αμπντουλάχ Οτσαλάν)  να κατευθυνθούν στο να ψηφίσουν υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος, δεν αποκλείεται απόψε το βράδυ να δηλώνουν όλοι νικητές.

Το γεγονός πάντως είναι ότι οι σημερινές εκλογές δεν θα σημάνουν το τέλος αλλά την αρχή μιας μακράς περιόδου πολιτικών και εκλογικών διεργασιών (ακολουθούν οι εκλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας που γίνονται τον Αύγουστο του 2014 για πρώτη φορά απευθείας από τον λαό αλλά και οι εθνικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Ιούνιο του 2015) που θα καθορίσου την πορεία της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια, αν όχι κατά τις  επόμενες δεκαετίες.

Προς το παρόν πάντως ο τουρκικός λαός ασκεί ομαλά το εκλογικό του δικαίωμα, αν και η αντιπολίτευση στο σύνολό της καθώς και ξένοι παρατηρητές βρίσκονται σε συναγερμό προκείμενου να προλάβουν ή να καταγγείλουν πιθανές επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία.

Περισσότερες εκτιμήσεις πλέον μετά από την ανακοίνωση των πρώτων  αποτελεσμάτων που θα είναι αργά το απόγευμα, καθώς οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα.

Στις κάλπες από το πρωί η Τουρκία Facebook Twitter

 

Υ.Γ. Στη φωτογραφία ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη Μουσταφά Σαριγκιούλ. Ο τελευταίος ειναι ο τρίτος δημοφιλέστερος πολιτικός της χώρας μετά τον Πρόεδρο Γκιούλ και τον πρωθυπουργό, και ό ίδιος φιλοδοξεί και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας κατά το επόμενο διάστημα, και αυτό ανεξάρτητα από το αν θα καταφερει σήμερα να εκλεγεί δήμαρχος της Πόλης ή όχι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ