Το πρώτο σπίτι...

Το πρώτο σπίτι... Facebook Twitter
0

Σε σχέση με τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις του εξωτερικού έχουμε ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Το συν είναι τα ενοίκια. Αλήθεια είναι πως αν συγκρίνουμε τις τιμές, θα διαπιστώσουμε πως είμαστε αρκετά χαμηλά σε απόλυτες τιμές (και όχι αναλογικά με πληθωρισμούς, μισθούς, και όλα τα άλλα). Το πλην είναι πως τα διαμερίσματα συνήθως είναι χωρίς τα απαραίτητα και θα πρέπει να τα αποκτήσεις. Και να τα δάνεια και να οι πιστωτικές που αντί να πηγαίνουν στα βιβλία πάνε στα είδη πρώτης ανάγκης. Βάλε σε αυτό πως ο Έλληνας δύσκολα συγκατοικεί (κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό στο εξωτερικό ) και θα καταλάβετε πως η φοιτητική ζωή κάθε άλλο παρά φτηνή είναι.

ΜΗ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΓΙΑ

Ας ξεκινήσουμε με τα ενοίκια. Στη μεγάλη φοιτητογειτονιά των Εξαρχείωνκαι Νεάπολης μπορείς να βρεις γκαρσονιέρες (20 τ.μ.) από 200 ευρώ. Τα δυάρια από 450-600 ευρώ και τα τριάρια από 550 και πάνω. Πιο ακριβά είναι στου Ζωγράφου και στα πέριξ της Πανεπιστημιούπολης. Γκαρσονιέρες από 300 και δυάρια από 500 ευρώ. Πιο χαμηλά ενοίκια υπάρχουν σε Παγκράτι, Καισαριανήκαι Βύρωνα. Στο Πάντειο τώρα οι γκαρσονιέρες ξεκινάνε από 350 ευρώ αλλά είναι λίγες, όπως λέει και συνάδελφος που ξέρει «τρύπες». Τα δυάρια δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 550 ευρώ. Στον Πειραιά, αν το σπίτι το «βλέπει» θάλασσα, τότε είναι λίγο πιο τσιμπημένα τα πράγματα. Αλλιώς, οι γκαρσονιέρες ξεκινάνε από τα 200 ευρώ και τα δυάρια κυμαίνονται από 400 μέχρι 500 ευρώ. Στο Αιγάλεω και για όσους ψάχνουν για σπίτι γύρω από το ΤΕΙ τα ενοίκια είναι ακόμα πιο φθηνά. Γκαρσονιέρες από 200 ευρώ, δυάρια από 300 και τριάρια από 450. Για αγορές τώρα οι τιμές είναι φιξ περίπου για όλη την Αθήνα, με τις γκαρσονιέρες να ξεκινούν από 40 και να φτάνουν τα 70.000 ευρώ. Τα δυάρια, ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να ξεκινούν από 60 και φτάνουν τα 100.000.

Μέσα στο σπίτι τα έξοδα δεν σταματάνε. Για ένα τυπικό δυάρι 40 τ.μ. τακοινόχρηστα κυμαίνονται από 15 τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και 150 ευρώ τους χειμερινούς. Η κατά 1.000% αύξηση οφείλεται κυρίως στις τιμές του πετρελαίου(100€/μήνα περίπου) και την όρεξη του διαχειριστή ή ιδιοκτήτη να ξεκινήσει χειμωνιάτικα μερεμέτια. Στο λογαριασμό κοινοχρήστων περιλαμβάνονται ακόμα ΔΕΗ κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση ανελκυστήρα, απολυμάνσεις, βαφές, καθαρίστρια και θυρωρός (εάν υπάρχει). Ίντερνετ και τηλέφωνα στα φοιτητικά προγράμματα από 0 (εάν είσαι αριστούχος στον ΟΤΕ) μέχρι 12 ευρώ το μήνα περίπου. Το ρεύμα βάλε 60 και 15 ευρώ η ΕΥΔΑΠ. Λυπητερή 200 ευρώ μ.ο. plus το ενοίκιο για κάθε μήνα που τρως τα μάτια σου πάνω στους τόμους της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

ΣΗΚΩΣΕ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ

Το μειονέκτημα με τα φοιτητικά σπίτια σε σχέση με τους συναδέλφους του εξωτερικού είναι το εξής. Σπάνιο ως απίθανο είναι να βρεις κάποιο επιπλωμένο. Και αυτό τι σημαίνει; Ένα εφάπαξ ποσό για επίπλωση που μετά δεν θα ξέρεις τι να την κάνεις. Και το σπίτι του μέσου Έλληνα φοιτητή δεν νοείται να μην έχει κάποια «απαραίτητα» αντικείμενα. Αν υπάρχουν τα φράγκα, τότε η συνέχεια της ανάγνωσης είναι περιττή. Αν δεν υπάρχουν, κάτι μπορεί να βγει. Στην κουζίνα και στις ονομαστές «λευκές συσκευές» κυκλοφορούν σε διάφορα υπερκαταστήματα ηλεκτρικών τα επίσης γνωστά φοιτητικά πακέτα. Π.χ. το φθηνό είναι στα 199 ευρώ και περιλαμβάνει μονόπορτο ψυγείο και ένα φουρνάκι με τρία μάτια. Με πλυντήριο ρούχων πάει στα 400 ευρώ και με 800 μπορείς να έχεις πεντάκιλο πλυντήριο, δίπορτο ψυγείο, κουζίνα εμαγιέ ,φούρνο μικροκυμάτων και LCD τηλεόραση 15 ιντσών. Και είσαι κομπλέ. Πλυντήριο πιάτων δεν υπάρχει στα πακέτα (στη λογική «φοιτητής είσαι, πλύνε και κανά πιάτο»), αλλά αν είναι απαραίτητο οι τιμές ξεκινάνε από 150 ευρώ. Τραπέζι και τέσσερις καρέκλες βρίσκεις και με 80 ευρώ και μπορείς να φτιάξεις σερβίτσια για τέσσερα άτομα (αν δεν φέρεις από το παλιό σπίτι ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα) με 20. Θα χαλάσουν βέβαια, αλλά δεν βαριέσαι, θα πάρεις άλλα.

Συνήθως το σαλόνι του φοιτητή είναι και το γραφείο του. Για καναπέ που να μπορεί να κοιμίσει και ένα φίλο οι τιμές ξεκινάνε από τα 119 ευρώ και φτάνουν πάνω από τα 1.000. Τραπεζάκι από τα 9,95 και με 57 ευρώ μ.ο. Τηλεοράσεις από 169 ευρώ οι 21 ίντσες στο παλιό στυλ και από 250 περίπου οι LCD. Βάλε και άλλο ένα 50 το τραπεζάκι που θα τη στηρίξει και έκλεισες. Υπολογιστής από 800 μέχρι 1200 ευρώ. Για να βλέπεις και καμιά ταινία, να παίζεις και κανένα παιχνίδι, να ακούς και τραγουδάκια. Αν δεν σε ενδιαφέρουν όλα αυτά, και με 500 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου. Γραφεία ξεκινούν από 50 ευρώ και πάνε μέχρι και 120. Στα φθηνά πάντα. Η καρέκλα γραφείου (το σημαντικότερο ίσως), μια καλή που να μη σου πιάνεται η μέση στοιχίζει περίπου 90 ευρώ. Πάντως, όσο περισσότερα μπορείς να δώσεις για καρέκλα δώστα! Βιβλιοθήκες από 29 ευρώ (1,70 μ. ύψος και 90 εκ. πλάτος). Στερεοφωνικό δεν χρειάζεσαι, έχεις τον υπολογιστή. Αλλά αν το χρειάζεσαι για κάτι απλό, θα πρέπει να δαπανήσεις 49 ευρώ στη χειρότερη περίπτωση. Από υπνοδωμάτιο τώρα μπορείς να φτιάξεις ολόκληρο με 270 ευρώ, αλλά αν θες κάτι καλύτερο μπορεί να φτάσεις και στα 500. Δώσε λίγα στο σκελετό του κρεβατιού (μέχρι 100 ευρώ) και όσο περισσότερα μπορείς στο στρώμα (από 79 μέχρι 700 ευρώ. Με περίπου 200 παίρνεις κάτι ενδιαφέρον). Ντουλάπες λογικά θα έχει το διαμέρισμα. Διαφορετικά ξεκινάνε από τα 20 ευρώ (με φερμουάρ) και από 100 με πόρτες. Βάλε κομοδίνα (από 15 ευρώ), πετσέτες, σεντόνια, μαξιλάρια, φωτιστικά, διαβόλια και τριβόλια που θα στοιχίσουν περίπου 300 ευρώ και τη βγάλαμε τη σούμα: 4.000 ευρώ άπαξ και το έπιασες το ρημάδι. Μήπως τώρα που θα κάνει κρύο είναι καιρός για δύο; Και για τρεις μη σου πω!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ:

ΙΚΕΑ:Κηφισού 96 Περιστέρι και στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η γνωστή αλυσίδα, όαση για κάθε φοιτητή και νέο αφού μπορεί να επιπλώσει ένα σπίτι με 400 ευρώ περίπου.

Saturn: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Συγγρού και ουρές επισκεπτών - όχι για να προσκυνήσουν το νέο κτίριο του Βωβού, αλλά για τις ασυναγώνιστες τιμές.

MediaMarkt:Μαρούσι, Φάληρο, Περιστέρι, Α. Ι. Ρέντης. Πολύ χαμηλές τιμές σε οικιακά, τηλεοράσεις και υπολογιστές.

Praktiker:Ταύρος, Βουλιαγμένης, Αιγάλεω, Μεταμόρφωση. Από κατσαβίδια μέχρι πέργκολες στα μεγαλύτερα καταστήματα με είδη σπιτιού στην Αθήνα.

Πλαίσιο:Εικόνα, ήχος, και είδη γραφείου σε 15 καταστήματα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ:Πατησίων 73 & Φερών, Αθήνα. Μοκέτες και τα πάντα για το πάτωμα με έκπτωση 50%.

SATOgroupOUTLET: Πειραιώς 18, Μοσχάτο. Πολυώροφο με έπιπλα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Στα ετοιμοπαράδοτα θα βρείτε καλύτερες τιμές.

EPAVLIS:Λ. Βουλιαγμένης 346Α, Άγιος Δημήτριος. Σεντόνια, παπλωματοθήκες, ριχτάρια, κουβρ-λι στη μισή τιμή.

ΙΟΝΙΑ:Μητροπολίτου Τιμόθεου Α 13, Νέα Ιωνία. Όλα για την κουζίνα. Πολύ φτηνές τιμές σε σερβίτσια που έχουν αποσυρθεί.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ