Οι Πειραιώτες

Οι Πειραιώτες Facebook Twitter
5

Μοιάζουν να είναι στον δικό τους κόσμο. Οι Πειραιώτες δεν έχουν ακολουθήσει τα ρεύματα των καιρών. Την Αθήνα δεν την καταλαβαίνουν - αλλά δεν ασχολούνται και μαζί της. Είναι αυτάρκεις μέσα στην αδρανή τους ευμάρεια, κι αν καμιά φορά τη χρειαστούν για λόγους πρακτικούς, σιχτιρίζουν που έπρεπε να τη συναντήσουν. «Είμαι κατάκοπος, ανέβηκα σήμερα στην Αθήνα» μου έλεγε ένας φίλος. Και το εννοούσε. Η Αθήνα δεν είναι η πόλη τους - δεν τους αφορά. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι έχω κι εγώ το DNA. Κάθε φορά που πάω στη Θεσσαλονίκη μού λένε «Αθηναίος είσαι;». «Όχι, Πειραιώτης» απαντάω πολύ φυσικά. Κι έμελλε να μου χαράξει η πόλη σα σημάδι στο σώμα τη μοίρα της, γιατί τη μάνα μου όταν ήταν να με γεννήσει, στις 25 Απριλίου του '67, δεν την άφησε η χούντα να πάει στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα». Απαγορευόταν η κυκλοφορία λόγω του πραξικοπήματος, και γεννήθηκα με τα πολλά στο Τζάννειο. Μεταφυσικό. Εκεί μεγάλωσα κιόλας, αλλά έζησα και στις πιο πολλές περιοχές του - παιδική ηλικία στα Καμίνια, εφηβεία στον Άγιο Βασίλη, στην Καλλίπολη, ως φοιτητής κάτοικος Περάματος και ως ενήλιξ μόνιμος κάτοικος Καστέλας - έτυχε.

Δεν το συνειδητοποιείς μεγαλώνοντας ότι σ' έχει «αρπάξει» ο αέρας της πόλης και κουβαλάς κάτι το «πειραιώτικο». Το κατάλαβα μετά το πανεπιστήμιο, που έκανα αγώνα να μιλήσω τη γλώσσα του καθωσπρεπισμού, γιατί εμένα με ανάθρεψε ο βαρύς λόγος των φίλων μου, των θείων μου και της αλάνας όπου έπαιζα μπάλα. Ο λόγος που ήταν συμβόλαιο, μια ματιά πάνω στα καθημερινά που έβλεπα γύρω μου από ανθρώπους όλων των τάξεων.

Το πιο εξωφρενικό στοιχείο της πόλης του Πειραιά είναι ότι εκεί οι τάξεις έχουν καταργηθεί. Δεν μπορείς να ανακαλύψεις καμία πάλη των τάξεων γιατί οι προύχοντες του λιμανιού είναι οι εφοπλιστές, που, ως θαλασσινοί και καραβοκύρηδες, είναι πιο λαϊκοί από τους αστούς της Αθήνας. Οι Πειραιώτες είναι όλοι ίδιοι. Και όταν κατοικούν στις συνοικίες της πόλης, είτε εκεί μεγάλωσαν είτε ήλθαν από τα νησιά, γιατί ο Πειραιάς έχει πολλούς νησιώτες, έχουν ως καταγωγή την ενιαία σκέπη της λέξης «Πειραιάς». Μένει ο άλλος στο Χατζηκυριάκειο, που είναι εκατό μέτρα από το κέντρο, και λέει «αύριο έχω να κατέβω στον Πειραιά» - οξύμωρο. Συναντιούνται τα πρωινά στην πλατεία του Δημαρχείου Πειραιώτες και δεν καταλαβαίνεις αν είναι από την Πειραϊκή, τη Νίκαια, το Κερατσίνι ή το Πασαλιμάνι.

Είναι αστείο, αλλά το μοναδικό ταξικό στοιχείο του Πειραιά είναι οι δύο ομάδες του. Ο Εθνικός και ο Ολυμπιακός. Το μίσος που χωρίζει τις δύο «παρατάξεις» είναι ιστορικό. Και φυσικά, αληθινά ταξικό. Ο Εθνικός, ένας ακατάδεκτος αριστοκράτης από την Καστέλλα, γέννησε -και στο ποδόσφαιρο και στο πόλο- μια κοινωνική νομενκλατούρα στην πόλη, όπου για τους λίγους και απαιτητικούς οπαδούς του οι «γαύροι» Ολυμπιακοί ήταν εκπρόσωποι του λιμανιού και της λαϊκής κουλτούρας της μαρίδας που θέλει να παίρνει τους τίτλους με τον τσαμπουκά και τη δύναμή της. Και παρά την παρακμή του Εθνικού στο ποδόσφαιρο, αν πιεις έναν ελληνικό καφέ σε καφενείο της Τζαβέλα ή τρακάρεις κανέναν νοσταλγό του στην οδό Σχιστής ή την περίφημη Μανούσου Κούνδουρου στην Καστέλλα, καταλαβαίνεις ότι ο σαρκασμός ανάμεσα στις δύο «τάξεις» ζει και βασιλεύει.

Η Μανούσου Κούνδουρου είναι η οδός με την ωραιότερη θέα στην Ελλάδα. Ένας μυστικός δρόμος πάνω από τη διαδρομή του τρόλεϊ στην Καστέλλα, την Παπαναστασίου -πρώην Βασιλέως Παύλου-, όπου όλα τα σπίτια βλέπουν το Μικρολίμανο σαν το Μόντε Κάρλο. Αν αρχίσεις να την περπατάς βλέπεις τις μονοκατοικίες του παλιού Πειραιά, που όμοιές τους έχει και ο Προφήτης Ηλίας και που ούτε πωλούνται ούτε ενοικιάζονται. Το μυστικό όσων παρεπιδημούμε στη γειτονιά είναι ότι «στο μιλητό» μπορεί να βρεις ένα σπίτι να νοικιάσεις - αν είσαι τυχερός και σου ζητήσουν κάτω από 800 ευρώ το μήνα κι αν έχεις πάρει καλή σειρά στην ιεραρχία της κλίκας των γειτόνων. Αν δεν έχεις «μέσο», μην πλησιάζεις. Απλώς δεν έχει νόημα.

Στον Πειραιά, παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν «κλίκες» - εκτός από τις κλίκες στον Δήμο. Στον Πειραιά υπάρχουν παρέες. Ισχυρές και αδιατάρακτες. Υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί, φιλίες χρόνων, στέκια, συνήθειες και διαδοχές στις ιεραρχίες. Υπάρχουν άγραφοι νόμοι στα μαγαζιά, γειτονιές με ιστορία, και πάνω απ' όλα μια καθημερινότητα σχεδόν άκακη - έως γραφική. Η ζωή συνεχίζεται με αυτόματο πιλότο - τίποτα δεν αλλάζει. Απολύτως τίποτα. Ο Πειραιάς είναι όπως το 1960, το '70, το '80 και το '90. Ακόμη και τα κτίρια-φαντάσματα που τον ασχημαίνουν μέσα στο λαμπρό του κέντρο, ακόμη και οι βρόμικες ακτές και οι παραλίες που δεν έγιναν ποτέ σαν αυτές τις Γλυφάδας και της Βούλας, τα ουζερί που είναι εκεί σαν τα τοτέμ για να τα βρίσκει κανείς τα βράδια περιμένοντας στην ουρά των αυτοκινήτων στην παραλία. Μόνο το Μικρολίμανο έγινε πιο busy. Πάντα ήταν η κοσμική πλευρά της πόλης - τελευταία πάει να γίνει και η πιο κιτς. Τα μαγαζιά ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Η αισθητική του κομματιού από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι το Δελφινάριο είναι η αισθητική ενός σούπερ μάρκετ διασκέδασης. Αλλά αυτό είναι ο Πειραιάς. Αδιάφορος για τα πάντα - ακόμη και για το καλό του πρόσωπο. Αδιάφορος γενικά, σαν πόλη που περνάει τον καιρό της. Έτσι, για να περνάει ο καιρός.

Έτσι είναι και οι γυναίκες του. Οι Πειραιώτισσες, υπερήφανες και χαλαρές, από την πολλή λεβεντιά αδιαφορούν για τον ερωτισμό τους. Δεν τον «πουλάνε», δεν τον παζαρεύουν, δεν τον φτιασιδώνουν σαν τις θεσσαλονικιές ντίβες ή σαν τις αστές Αθηναίες. Ή τις θέλεις όπως είναι ή δεν ασχολείσαι μαζί τους. Τα Σάββατα οι πιο ανεξάρτητες θα πάνε στο Καφέ των Αισθήσεων μόνες τους, χωρίς συνοδεία, μετά τα ψώνια, τα βράδια δύο δύο ή τρεις τρεις πάνε στο Kitchen Bar για ποτό γιατί εκεί κανείς δεν θα τις πειράξει, και όταν με τα αγόρια πάνε στο Αμερικάνικο για ποτό, απλώς συνειδητοποιείς ότι είναι τόσο φυσικές που, αν δεν θέλουν δεν θέλουν, κι αν θέλουν το απολαμβάνουν. Οι Πειραιώτισσες περνάνε καλά, αγαπάνε βαθιά τους Πειραιώτες και παραδέχονται το ανεπιτήδευτο αντριλίκι τους, γιατί ξέρουν κι αυτές ότι και στο σχολείο και στην καφετέρια και στα μαγαζιά της πόλης, κι αυτές κι αυτοί, με μια αξία γαλουχήθηκαν. Με το χαρακτήρα. Κι ως γνωστόν, ο χαρακτήρας δεν αλλάζει ποτέ.

Διάφορα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Κοινωνιολογικό φαινόμενο αποτελεί το γεγονός ότι ομάδες ανθρώπων επιθυμούν να ακούν ή/και να βλέπουν γραμμένα όλα όσα ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ να είναι ή/και να πρεσβεύουν δίχως να αντικατοπτρίζεται η θλιβερή πραγματικότητά τους...Έχει πάντως και μια φράση σωστή το όλο άρθρο εκτός από το πλήθος άχρηστων γενικεύσεων, δήθεν κολακειών και ανακριβειών: "Αλλά αυτό είναι ο Πειραιάς. Αδιάφορος για τα πάντα - ακόμη και για το καλό του πρόσωπο. Αδιάφορος γενικά, σαν πόλη που περνάει τον καιρό της"...
Μεγάλη αλήθεια στη συγγένεια Θεσσαλονίκης-Πειραιά, τέτοιο μίσος μόνο αγάπη κρύβει. Δε μπορώ να το εκφράσω με λόγια αυτό που νιώθω γυρνώντας από νησί στον Πειραιά, να βλέπω τον Πειραιά να πλησιάζει, νιώθω 'σπίτι'. Χωρίς ποτέ να έχω ζήσει εκεί. Μετά από σταθμό Λαρίσης μέχρι να μπει το τραίνο Θεσ/νίκη, τίποτα, ξένη χώρα. Μόλις αρχίζω να βλέπω πάλι την εγκατάλλειψη και την παρακμή της δυτικής Θεσ/νίκης, καθώς πλησιάζει το τραίνο στο κεντρικό σταθμό, τότε ξανανιώθω σπίτι.
Θυμαμαι πιτσιρικας , την Κυριακη ...Θα μουν 5 με 6 ετων.Το πρωινο ξεκιναγε με σινεακ ,κι υστερα βολτα στο Πασαλιμανι.Παγωτο καιμακι για μενα και καφες για τον γερο , στα τραπεζακια στου Παπασπυρου , στην πλατεια.Μπροστα απο τα "νερα που χωρευουν".Τα οποια θα ερχομασταν το βραδυ να τα δουμε , που θα βγαζε και την μανα ,ο πατερας μου για βολτα.Ηταν η κυριακη βλεπετε...Αλλα τα χρονια τοτε, φτωχικα για μας, γι αυτο και τα εισιτηρια στην 7,και με πηγαινε 8υμαμαι προς τα καγκελα της 6.Αρχιζαν τα ματς 3 παρα τεταρτο θυμαμαι , και μεις μπαιναμε απο τις μιαμιση για να βρουμε θεση .Σαντουιτσακι απ το σπιτι και πασατεμπο στο γηπεδο απο τον "Τσακα"...΅ωραιες εποχες........Θυμαμαι , τι γινοτανε Χριστουγενα στο Πασαλιμανι....Στην φατνη του Σκυλιτση...Υπερπαραγωγη!!! Ολη η Αθηνα , η Κηφισια , απ ολες τις περιοχες του λεκανοπεδιου , ερχοταν ο κοσμος να την δει...Θυμαμαι βολτα Κυριακης στην Τερψιθεα.2ας μεραρχιας (που ητανε σκαλακια) και Κολοκωτρονη.Ερχοταν ο Τζιμης ο "τιγρης" , και εδινε παρασταση, λυγιζε σιδερα κι εσπαγε αλυσιδες.Και μεις οι πιτσιρικαδες μεναμε μ ανοιχτο το στομα , και οι πατεραδες κατεβαλαν τον οβολον τους στο τελος της παραστασης.Μεσημερι και μπαλλα στο στενο της γειτονιας,ωπα ωπα συρμα περναει αμαξι , και υστερα αναγκαστικη διακοπη , να μαζευτουμε σπιτια μας να δουμε την μαχη.Κι υστερα παλι εξω.Αργοτερα το "γηπεδο" , μεταφερθηκε στο τελωνειο και στη στρατωνα.Οι κουνιες στην Τερψιθεα ,με τα κλουβια στο βαθος με τα ζωα.Αλεπουδες , παγωνια.....χαλικι κατω, και πεφταμε και να τα αιματα, και να το ξυλο μετα , γιατι επεσες και δεν προσεχες.......Να σαι καλα που μου τα θυμησες ..............
Όταν ήρθα Αθήνα με το σχολείο για 3ημερη απο θεσσαλονίκη κατεβήκαμε και πειραιά. Ενώ η Αθήνα σε γενικές γραμμές που άφησε πολύ καλές αναμνήσεις ο Πειραιάς όχι. Η πόλη γενικά μου φάνηκε πολύ καταθλιπτική.
Απο ρεντη το 66 πρωτη φορα πασαλιμανι για καφε χωρις γονεις μονος το 80" στην πλατεια αλεχανδρας , για μπανιο στον ΝΑΤ τουρκολιμανο , περναγαμε απο τον ΝΑΤ στο φαρο γρηγορα πριν περασει γιοτ ! Πρωτη φορα καραισκακι το 82" στο κυπελο με τον βεζελο 4-0 ΥΣΤΕΡΙΑ ! Απο τοτε μεχρι το 91" καθε κυριακη καραισκακι αλλα με την ερυθρολευκη στρατια συνδεσμο κατω απο τη γεφυρα καραισκακι ! Αλλα και εκτος με λαρισα , παναχαικη , ηρακλη , κτλπ . Για Καφε BOLERO , FONTANA , FIN , BOLETSI , ALEXANDREIO , PAPASPYROY , BLOSON NOIR , BOOLING , IPOKAMPOS ! Για ποτο DEVO , TSARLY , TIME , DIAXRONIKO , BLOSON NOIAR , PEIRAIKH SE OLA TA BAR , BESA NOTE . Για Σινεμα , Παλας -Σπλεντιτ-Καπιτολ - Ζεα- Ολυμπιον- Ατικον -Χαι λαιφ-Σινεακ - εκιτεπ -τερψιθεα . Για γιαουρτι με μελι - Στανη Κουντουρα !!! Για πατσα - Θεσαλονικιος . Για μπιλιαρδο στου -Μακρη !