O κατά φαντασίαν εκσυγχρονιστής

O κατά φαντασίαν εκσυγχρονιστής Facebook Twitter
14


AΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖOΠΟΥΛΟΣ

Θέλοντας να κρατήσει τις ισορροπίες στο κόμμα, έδωσε στον Άκη (τον ορκισμένο εχθρό του) το υπουργείο Εθνικής Αμύνης - το «υπουργείο συνταξιοδότησης». Όταν ήταν απορροφημένος με τη συγγραφή του Εκτροχιασμού, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η γυναίκα του, η κόρη του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι βρέθηκαν στη φυλακή με κατηγορίες για παράνομο πλουτισμό από δωροδοκίες που έλαβαν από τα εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία συμφώνησε ως υπουργός από το 1996 έως το 2001. Το νούμερο των μιζών αγγίζει τα 2.000.000.000 ευρώ. Σήμερα δεν έδωσε καμία σημασία, όπως δεν έδωσε ούτε τότε που ο άσπονδος σύντροφός του έβγαζε δισεκατομμύρια στις πλάτες του ελληνικού λαού.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το μεγάλο του στοίχημα. Όταν ξεκίνησαν δεν είχε πια τη διακυβέρνηση, οπότε κανείς δεν του ζήτησε τον λόγο που ποτέ δεν μάθαμε πόσο κόστισαν.  Έχουμε ακούσει διάφορες τιμές, που κυμαίνονται μεταξύ των 7 και των 13 δισ. ευρώ. Παράξενη παρακαταθήκη για έναν τίμιο και συνετό καθηγητή. Κατά τη διάρκεια των έργων, μάλλον θα είχε γεμίσει το μυαλό του με σκέψεις περί εκσυγχρονισμού και δεν θα παρατηρούσε ίχνη εκτροχιασμού. Αν και οι τιμές ξέφυγαν:  π.χ. οι 20 εκατ. Αυστραλοί πλήρωσαν €70 ο καθένας για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000, τη στιγμή που οι 9 εκατ.  Έλληνες έδωσαν ένα μηνιάτικο: €844.


ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ

Ως υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης του, ο Μαντέλης υπέγραψε το 1997 μια συμφωνία του ΟΤΕ με τη Siemens. Η γερμανική εταιρεία, γι' αυτήν του την εξυπηρέτηση, τον φιλοδώρησε με 200.000 μάρκα. Στον λογαριασμό του, επίσης, βρέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα, που, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, δεν ξέρει γιατί και από πού προήλθαν. Σήμερα, δεν του επιτρέπεται να βγει από τη χώρα και πιθανότατα δεν θα τολμήσει να παρευρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σημίτη, ο οποίος ούτε ήξερε τότε, ούτε ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει για το πάπλωμα.


ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

Έπεισε τους  Έλληνες πως εθνικός στόχος είναι η ΟΝΕ. Έπεισε τον μεσαίο χώρο ότι υπάρχει. Έπεισε τους  Έλληνες να μην αγοράζουν video κάθε φορά που γίνεται υποτίμηση της δραχμής. Έπεισε τους  Έλληνες να παίξουν στο Χρηματιστήριο, όταν είχε γεμίσει με εταιρείες-φούσκες. Υπολογίζεται πως το 1/3 περίπου των Ελλήνων ασχολήθηκε με το Χρηματιστήριο εκείνη την περίοδο με κάποιον τρόπο. Από το 1999 κι έπειτα οι μετοχές άρχισαν να ξεφουσκώνουν και περίπου 100 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια, με μεγαλύτερα θύματα τους μικροεπενδυτές.


ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ,  ΜΙΚΡΑ ΟΦΕΛΗ

Όπως αποκαλύφθηκε τελευταία, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κόστισε συνολικά 740 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 74 εκατ. τα έβαλε η κοινοπραξία που την κατασκεύασε και την εκμεταλλεύεται. Τα 296 τα έβαλε το Δημόσιο και τα υπόλοιπα προήλθαν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας με κρατικές εγγυήσεις. Η συμφωνία είναι πως η κατασκευάστρια εταιρεία θα εκμεταλλεύεται τη γέφυρα μέχρι το 2039. Από την εκμετάλλευση αυτή προβλέπεται ότι θα εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ. Αν αφαιρέσει κανείς τα λεφτά της  τράπεζας, τότε βγαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία θα εισπράξει 8 φορές παραπάνω από το αρχικό της κεφάλαιο. Δεν είναι το μόνο έργο επί εποχής του με το οποίο αποδεικνύεται ότι το Δημόσιο βγαίνει ζημιωμένο, παρόλο που αυτό τελικά εγγυάται τη χρηματοδότηση. Σε καθένα από τα μεγάλα έργα της εποχής υπάρχει και μια αντίστοιχη πρωτοφανής εκμετάλλευση του Έλληνα φορολογούμενου, στα όρια της νομιμότητας. Αλλού θα τον εγκαλούσαν για το γεγονός ότι οι συμφωνίες του ήταν επιζήμιες για το ελληνικό Δημόσιο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ

Ο «στρατηγός» του, το δεξί και το αριστερό του χέρι μαζί, την περίοδο που προσπαθούσε να κυριαρχήσει στο εσωτερικό του κόμματος. Όπως παραδέχτηκε ο Τσουκάτος, το 1999 πήρε από τη Siemens €1.000.000 και τα μετέφερε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή δεν κλήθηκε ποτέ ο Σημίτης, που ήταν, παρεμπιπτόντως, πρόεδρος του κόμματος, να καταθέσει στην εξεταστική του ελληνικού Κοινοβουλίου.


ΤΟ ΑΦΑΝΤΟ C4I

Στοίχισε 255 εκατ. ευρώ.  Δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ

Και τους δύο τους εμπιστεύτηκε τυφλά και τους παρουσίασε ως τους ηθικούς πυλώνες του εκσυγχρονισμού. Και οι δύο κατηγορούνται για ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές το 1999. Ο κ. Μανίκας διαχειρίστηκε μόνο 1,5 εκατ. ευρώ και ο κ. Νεονάκης το ελάχιστο ποσό των 64 εκατ. ευρώ.


ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΝΕ

Το άλλο μεγάλο του στοίχημα. Το πέτυχε, αλλά με τη βοήθεια της «δημιουργικής λογιστικής» που χρησιμοποιήθηκε τότε από διάφορες χώρες που ήθελαν να μπουν στο ευρώ. Σημίτης, Παπαντωνίου, Παπαδήμος, έκρυψαν το «χρέος» για λίγες μέρες, με αποτέλεσμα, όταν επανήλθαμε στη φυσιολογική λογιστική, να εμφανιστεί μια τρύπα 10,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.


ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

Η Ελλάδα το 2012 δεν έχει ακόμα Εθνικό Κτηματολόγιο. Από το 2000 έως το 2003 οι υπουργοί  ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Βάσω Παπανδρέου το ανήγαγαν στο «έργο των έργων». Και έρρεαν τα λεφτά από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και να οι προσλήψεις. Και οι πίνακες του Κτηματολογίου πουθενά... Τον Λαλιώτη κάποια στιγμή τον έφαγε από το κόμμα. Τη φίλη του Βάσω, στις πρόσφατες εκλογές, δεν την ήθελε ο λαός.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
Στους τυφλούς, ο μονόφθαλμος είναι βασιλιάς.Τουλάχιστον τα μεγάλα έργα μείνανε, στην ΟΝΕ μπήκαμε, οι Ολυμπιακοί έγιναν. Για το "σκάνδαλο" του χρηματιστηρίου τί να πώ; Που ακούστηκε πρωθυπουργός να λέει ότι η οικονομία θα πάει καλά; Τσ τσ, σαν δεν ντρέπεται.
Χαίρομαι που κάποιοι άνθρωποι (ο αρθρογράφος και οι περισσότεροι σχολιαστές) βλέπουν τα πράγματα όπως είναι.Νομίζω ότι όποιοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους είτε είναι εγκληματικά ανόητοι είτε εγκληματικά ένοχοι.
Ενώ ακόμη δεν έχουμε αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και κτηματολόγιο, ο πρωθυπουργός που ψήφισα την πρώτη τετραετία του να μας εκσυγχρονίσει, περισσότερο ενδιαφέρεται για τον εξωραϊσμό της παρακαταθήκης και την υστεροφημία του παρά για την αυτοκριτική του. Τόσες νύχτες πνευματικής μέθεξης στο Μέγαρο, τέτοια στενή φιλία με τον υπερδιανοούμενο Βέλτσο καθόλου δεν βοήθησαν;
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣΟ τρόπος επιλογής αναδόχου στα δημόσια έργα.Ήταν τόσο πολύπλοκος που κανείς δεν τον αποκρυπτογράφησε μέχρι που καταργήθηκε.Ήταν η νομιμοποίηση της διαφθοράς αφού τις δουλειές ΔΕΝ τις έπαιρνε ο μειοδότης αλλά όποιος είχε στήσει καλύτερα το σύστημά του (με πλήθος εικονικών πτυχίων και ομαδοποιημένες εκπτώσεις).Να υπολογίζετε 30% πιο ακριβά ΟΛΑ τα δημόσια έργα ανά την επικράτεια.Λέγεται ότι συντάχθηκε στο γραφείο του Μπόμπολα.
Το θέμα δεν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται καταστάσεις προς όφελός της, αλλά να προλαμβάνει, θεωρητικά τουλάχιστον (χρηματιστήριο). Και αν ο ελληνικός λαός ήθελε τόσο τους Ολ. Αγώνες αυτό δε σημαίνει ότι έπρεπε να στηθεί όλο αυτό το πάρτυ σπατάλης. Τι επιχειρήματα είναι αυτά που γράφετε, ήμαρτον.Και επειδή αναφέρεται το άρθρο στο Σημίτη μη το παίρνετε κάποιοι προσωπικά, αυτός έγραψε βιβλίο λες και ήταν θεατής. Οκτώ χρόνια διακυβέρνησης και να πουλάει και μούρη? όχι δα. Τουλάχιστον ο άλλος κάνει την πάπια ακόμα, παίζει PS3.
Ξεχάσατε την υπουργική απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου το 2001 που επέτρεπε την προμήθεια νοσοκομειακών υλικών χωρίς διαγωνισμό σε "ειδικές περιπτώσεις" και ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι στα δημόσια νοσοκομεία:http://ermippos.blogspot.gr/2010/05/blog-post_17.htmlΩς προς τα υπόλοιπα τώρα:Αν δεν υπήρχε ο Σημίτης, ο Τσοχατζόπουλος δεν θα ήταν υπουργός Άμυνας αλλά πρωθυπουργός. Σαν να το ξεχάσατε.Μετά το στραπάτσο με την Ατλάντα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν εξελιχθεί σε εθνικό τραύμα και απωθημένο. Δεν θυμάμαι τότε τρομερές κοινωνικές αντιδράσεις σχετικά με τη διεκδίκηση ή το κόστος των αγώνων. Μόνο κατόπιν εορτής.Ως προς το χρηματιστήριο η τότε κυβέρνηση σίγουρα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κοινωνική ευφορία και σίγουρα πολλοί μεγαλοπασόκοι και άλλοι που στήριζαν το σύστημα εξουσίας επωφελήθηκαν δυσανάλογα από τεράστια, σκοτεινά deals. Από κει και πέρα δεν ευθύνονται ούτε για την πλεονεξία, ούτε για τη λατρεία του εύκολου χρήματος, ούτε για το γεγονός πως ό,τι ανεβαίνει κάποια στιγμή κατεβαίνει. Τα περί "πλαστών στοιχείων για να μπούμε στην ΟΝΕ" έχουν θέση στη Bild που ωρύεται για τους απατεώνες έλληνες και σίγουρα όχι στη Lifo. Η Γαλλία και η Γερμανία μπήκαν στην ΟΝΕ με ελλείμματα πάνω από το όριο. Η απόφαση για ένταξη της Ελλάδας ήταν πολιτική, όπως πολιτική ήταν και η απόφαση να ενταχθούν μαζικά στην Ε.Ε. δέκα χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ δέκα χρόνια αργότερα. Το γαλλογερμανικό διευθυντήριο ευθύνεται αποκλειστικά για το γεγονός ότι ποτέ δεν υπήρξαν σοβαροί έλεγχοι στα δημοσιονομικά των κρατών.Για τα μεγάλα έργα, φτάνει να θυμηθούμε τον Αναπτυξιακό νόμο του 2004 και τα εκατομμύρια που έφυγαν από τον κρατικό προϋπολογισμό (καθώς η Ε.Ε αρνήθηκε να συμμετάσχει - κάτι θά ξεραν) για ανύπαρκτες επενδύσεις-μαϊμού ανά την επικράτεια. Τουλάχιστον η γέφυρα, το αεροδρόμιο, η Αττική οδός, το μετρό κτλ έγιναν. Κι αν ήμουν στη θέση των κοινοπραξιών που τα εκμεταλλεύονται, προσωπικά δεν θα αισθανόμουν καθόλου ¨ευνοημένος" από τις τότε συμφωνίες όταν ξέρω πως πρέπει να περιμένω δεκαετίες για να αποσβέσω τα χρήματα που έριξα σε μια χώρα που καταρρέει και κανείς δεν ξέρει τι κυβέρνηση θα προκύψει αύριο.
Σωστή η ένσταση. Πάρε ένα ΝΑΙ σε περίπτωση που τα μαζεύεις.Στα υπόλοιπα τώρα (κατ'αντιστοιχία):-Σ'ευχαριστούμε Σημίτη που υπήρχαν και χειρότερα. Και αν δεν ήταν ο παππούς μου, δεν θα είχες αντίλογο εσύ τώρα. -Ούτε εγώ θα κατηγορούσα περισσότερο τον Σημίτη από οποιονδήποτε άλλο πολιτικο θα ήταν στη θέση του και θα το εκμεταλευόταν για αυτον/φίλους του έτσι ώστε να βγάλουν το κατιτίς τους. Οι πολίτες φταίνε εξίσου επειδή φαίνεται πως αποφάσισαν ότι το πλιάτσικο μερικών αξίζει τον κόπο για να "επιστρέψουν οι αγώνες στον τόπο τους".-Πιστεύεις αληθινά ότι αυτή είναι η δουλειά της κυνέρνησης; Να συμβουλεύει τον κόσμο να τζογάρει γιατί θα κερδίσει ΣΙΓΟΥΡΑ και αν χάσει, "κακό του κεφαλιού του"; Που το έχεις δει αυτό; Για ακόμα μία φορά: το ότι το έκαναν κάποιοι άλλοι δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε έτοιμη δικαιολογία. Ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του και κρίνει ποιες είναι οι δυνατότητές του. Τη Γερμανία την έπαιρνε να λέει ψέματα για την οικονομική της κατάσταση. Εμάς (απ'ότι φαίνεται) όχι και τόσο. Η ένταξη στην Ε.Ε ήταν και πολιτική όπως λες αλλά δεν βλέπω πως αυτό αθωώνει την επιλογή Σημίτη να μπει στο ευρώ χωρίς η χώρα να είναι έτοιμη. Θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει αργότερα αλλά τότε δεν θα ήταν αυτός πρωθυπουργός και θα έπαιρνε κάποιος άλλος τα εύσημα. Το να λες ότι άλλοι (Γερμανοί και Γάλλοι) ευθύνονται και μάλιστα "αποκλειστικά" είναι ελαφρώς σιχαμένο. Ανέλαβε τις ευθύνες σου!-Ξέρω, κρίμα για αυτούς που εκμεταλεύονται τα έργα, όλοι θα χύσουμε και ένα δάκρυ για τα λίγα λεφτά που πέρνουν αλλά ως πολίτης προτιμώ να νοιάζομαι για το δημόσιο συμφέρον διότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Γο μοναδικό σου επιχείρημα είναι "αυτά τουλάχιστον έγιναν" με το οποίο δεν συμφωνώ. Το θεωρώ λίγο για να βγάλω τον Σημίτη "μις πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης". Και τα ολυμπιακά έργα "τουλάχιστον έγιναν".
Ποιά ακριβώς θα ήταν η διαφορά με τον Τσοχατζόπουλο;;Ότι εκείνος ξεβρακώθηκε ενώ ο άλλος πρόσεχε και καλύφθηκε;(Τους Παπαντωνίου Μαντέλη -ενδεικτικά και μόνο!- ποιός είπαμε τους υπουργοποίησε;)Τις άδειες στα κανάλια που τον λιβάνιζαν ποιός τις έδωσε; Και πόσα πλήρωσαν για ενοίκιο συχνοτήτων; Το 50% των όλων επιδοτήσεων στον Πολιτισμό πώς έφτανε μέχρι τον ΔΟΛ μόνο; είχε λακκούβα και σκάλωνε;Για την ΟΝΕ πράγματι τα στοιχεία δεν ήταν πλαστά, ήταν μαγειρεμένα:Οι τράπεζες έπερναν αβέρτα δάνεια από την ΕΚΤ (με 1%) τα πλάσαραν στο δημόσιο (με 4-5% και βάλε) τα πακετάριζαν σε ομόλογα δημοσίου ως δήθεν τζίρο και να δώσ' του φούσκα στο ΑΕΠ κι επειδή ούτε και αυτό επαρκούσε πάρε διακοποδάνειο, πάρε εορτοδάνειο, πάρε @@δάνειο.Έ όταν φούσκωσε το ΑΕΠ (σαν κέικ ένα πράμμα!) όσο έπρεπε (εν γνώσει των εταίρων μας) τσουουουκ! (κατά το στρατηγός Τσουκάτος) μπούκα μέσα στην ΟΝΕ ο Ευρωλιγούρης!Αυτό βέβαια δεν λέγεται πλαστά στοιχεία...λέγεται με το σπαθί μας, ισχυρή Ελλάδα και άλλα χαρίεντα...Από όπου κι αν τον πιάσεις, βρωμεί και ζέχνει(Μέχρι ρετούς στην προεκλογική φωτό έκανε να βγαίνει με λιγότερες ελιές μπας και τον ερωτευτούν οι ψηφοφόροι...)
Βαγγέλα, αυτά αγόρι μου δεν είναι προσωπικές απόψεις οι οποίες είναι υποκειμενικές απ΄όποιον και να προέρχονται. Αυτό είναι απλή απαρίθμηση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. Ο καθένας τα διαβάζει και κρίνει.Τώρα αν εσένα σου φαίνονται προεκλογική εκστρατεία του μπούλη το 2004 τότε όταν το Μασόκ φτάσει στο 1% εσύ ακόμα θα κολλάς αφίσσες. Τόσο κομματόσκυλο...
Γιατί δεν έχει βρεθεί ένας δημοσιογράφος να κάνει αυτές τις ευθείες ερωτήσεις σε συνεντεύξη;Δεν αφορά μόνο το Πασόκ και τον Σημιτη.Θυμηθείτε οτι την μοναδική ουσιαστική ερώτηση την έκανε πολίτης http://www.youtube.com/watch?v=kmkTvrOzCzc δείτε και την αντίδραση της πολιτικής περσόνας..