Ο επιπλέον ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν ωφελεί

Ο επιπλέον ύπνος το Σαββατοκύριακο δεν ωφελεί Facebook Twitter
2

Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από τον δρα Γκρέγκορι Κάρτερ, ειδικό στην ιατρική του ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας, η προσπάθεια των ανθρώπων να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο του πενθήμερου εργασίας κατά το διήμερο της αργίας, είναι λανθασμένη.

Αναλυτικότερα η μελέτη έδειξε πως οι επιπλέον ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο δεν ξεκουράζουν τον οργανισμό αλλά αντιθέτως μας δημιουργούν μεγαλύτερη κούραση τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό οφείλεται στο οτι ο επιπλέον ύπνος κατά το διήμερο της αργίας διαταράσσει τους κιρκαδικούς ρυθμούς οι οποίοι ελέγχουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Ο δρ Κάρτερ εξήγησε ότι «ένας μεγάλος μύθος σχετικά με την έλλειψη του ύπνου αφορά το ότι εάν χάσουμε ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, μπορούμε να τις αναπληρώσουμε το Σαββατοκύριακο».

Κατά τον ειδικό, ο οργανισμός μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια καθυστέρηση του κιρκαδικού ρυθμού κατά μία ώρα, γεγονός που σημαίνει ότι ένας ωριαίος ύπνος μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν θα επιδράσει αρνητικά στο πώς θα ξυπνήσει κάποιος τη Δευτέρα το πρωί. Όμως μια καθυστέρηση του βιολογικού ρολογιού κατά δύο ή και περισσότερες ώρες μπορεί να αποσυντονίσει το σώμα.

Ο δρ Κάρτερ προτείνει σε όσους κοιμούνται αργά λόγω φορτωμένου προγράμματος κατά το πενθήμερο της εργασίας, να κοιμούνται ένα οκτάωρο το σαββατοκύριακο.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ