Ο εκφασισμός του πλανήτη

Ο εκφασισμός του πλανήτη Facebook Twitter
O εκφασισμός του πλανήτη δεν έχει να κάνει μόνο με το «Ισλαμικό Κράτος» ή με τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα της Ουκρανίας. Είναι οι ίδιες οι δημοκρατικές κατακτήσεις στη Δύση που συρρικνώνονται σταδιακά, από το αδίστακτο κυνήγι εξόντωσης των whistleblowers, των ανθρώπων που λένε μυστικά, από την κυβέρνηση του Ομπάμα, μέχρι την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής από τους Big Brothers και τις άλλες google της σύγχρονης τεχνολογίας...
4

Οι τζιχαντιστές κατηγορούν μια κοπέλα για μοιχεία και την καταδικάζουν σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Στον τόπο της εκτέλεσης την οδηγεί ο πατέρας της δεμένη με ένα σχοινί, σαν το πρόβατο επί σφαγή. Κι ύστερα ο όχλος την πλησιάζει και αρχίζει να τη δολοφονεί, σιγά-σιγά. Ύστερα είναι τα άλλα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς των Δυτικών ομήρων, δημοσιογράφων ή και εθελοντών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ή αυτό στο Ιράν, με μια γυναίκα που της κατέστρεψαν με βιτριόλι το πρόσωπο επειδή δεν φορούσε μαντίλα στο κεφάλι της.


Πώς γυρίσαμε μέσα σε λίγα χρόνια στον νέο Μεσαίωνα; Όλα ξεκίνησαν τέτοιες μέρες το 1989, όταν γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, και δύο χρόνια αργότερα, τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Το αντίπαλο δέος, παρά τα χίλια προβλήματά του, τα οποία προκάλεσαν άλλωστε την πτώση του, είχε αναγκάσει τον καπιταλισμό να φοράει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Και συγχρόνως υποχρέωνε την αντίπαλη υπερδύναμη της Σοβιετικής Ένωσης, τις ΗΠΑ, να μη συμπεριφέρεται συνεχώς σαν ταύρος εν υαλοπωλείω.

Όταν διαλύεις ολόκληρες χώρες για να τους πάρεις το πετρέλαιο και κάνεις την ανθρώπινη ζωή να μην κοστίζει τίποτα, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα εισπράξεις την ανάλογη βαρβαρότητα. Μεσαίωνα έδωσες, Μεσαίωνα θα λάβεις.

Στην αρχή την πλήρωσαν οι χώρες της παλιάς σοβιετικής αυτοκρατορίας, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης: από το Καζακστάν μέχρι την Πολωνία ή τη Βουλγαρία, υποχρεώθηκαν όλες να υιοθετήσουν τις «θεραπείες σοκ» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Χιλιάδες δημόσιες επιχειρήσεις πουλήθηκαν αντί πινακίου φακής, συχνά σε τοπικές οικονομικές μαφίες, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς δουλειά, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φράγκο στη τσέπη.


Εν τω μεταξύ, στα σοσιαλιστικά κόμματα της Δύσης είχαν επικρατήσει οι λεγόμενοι «νέοι σοσιαλιστές», αυτοί οι πολεμοχαρείς τύποι σαν τον Μπιλ Κλίντον ή τον Τόνι Μπλερ. Μάλιστα, ο πρώτος, πανίσχυρος πλανητάρχης, κατάργησε λίγο πριν τελειώσει η δεύτερη θητεία του τον νόμο που διαχώριζε διά ροπάλου, από την εποχή του μεγάλου κραχ του 1929, τις τράπεζες σε επενδυτικές και εμπορικές. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έγινε πανίσχυρο, δημιουργώντας τον νέο καπιταλισμό-καζίνο, που έσκασε σαν φούσκα το 2008. Κι ύστερα πλάκωσαν οι ίδιοι μαθητευόμενοι μάγοι, αυτοί που είχαν εφαρμόσει τη δεκαετία του '90 τις «θεραπείες σοκ» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες: αυτό που ζουν η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου είναι οι συνέπειες της θανατηφόρας συνταγής τους.


Οκτώ χρόνια νωρίτερα από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, ο Κλίντον παρέδιδε την εξουσία σε έναν άξεστο πιστολέρο από το Τέξας: ο τρόπος με τον οποίο είχε εκλεγεί το 2000 ο Μπους ο νεότερος, κλέβοντας δηλαδή τους ψήφους των μαύρων στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριδας, συμβόλιζε τη συρρίκνωση της όποιας δημοκρατίας λειτουργούσε ακόμη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στη θέση της έχει εγκαθιδρυθεί μια οικονομική ολιγαρχία: όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα, κερδίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι σε τέτοιο σημείο, ώστε στη Μεγάλη Βρετανία, τη μητρόπολη του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, οι κοινωνικές ανισότητες είναι σήμερα μεγαλύτερες απ' ό,τι ήταν τη βικτοριανή εποχή.


Τρία χρόνια μετά την εκλογή του, ήταν πάλι ο Τζορτζ Μπους που διέταξε την εισβολή στο Ιράκ. Επειδή δήθεν ο Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής και είχε εμπλοκή στις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, ένα έγκλημα που η ίδια η Αμερική είχε προκαλέσει με την πολιτική της και συγχρόνως μια τραγωδία που ο αυτοκράτορας από το Τέξας εκμεταλλεύτηκε με τον πιο αισχρό τρόπο. Όμως, όπου υπάρχει καταπίεση, υπάρχει και αντίσταση, και για να την αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά στρατεύματα ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις. Ύστερα, η αμερικανική διοίκηση έπαιξε το παλιό ιμπεριαλιστικό παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε», ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες: έτσι γεννήθηκε η οργάνωση Αλ Κάιντα της Μεσοποταμίας και ως συνέχειά της το Ισλαμικό Κράτος, που θέριεψε όταν στους αμερικανικούς τυχοδιωκτισμούς στο Ιράκ προστέθηκαν και οι ανάλογοι στη Συρία. Όταν διαλύεις ολόκληρες χώρες για να τους πάρεις το πετρέλαιο και κάνεις την ανθρώπινη ζωή να μην κοστίζει τίποτα, είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα εισπράξεις την ανάλογη βαρβαρότητα. Μεσαίωνα έδωσες, Μεσαίωνα θα λάβεις.


Αλλά, βέβαια, ο εκφασισμός του πλανήτη δεν έχει να κάνει μόνο με το «Ισλαμικό Κράτος» ή με τον νεοναζιστικό Δεξιό Τομέα της Ουκρανίας, μια ακόμη τυχοδιωκτική επιχείρηση της Δύσης, με ευρωπαϊκή συμμετοχή αυτήν τη φορά. Είναι οι ίδιες οι δημοκρατικές κατακτήσεις στη Δύση που συρρικνώνονται σταδιακά, από το αδίστακτο κυνήγι εξόντωσης των whistleblowers, των ανθρώπων που λένε μυστικά, από την κυβέρνηση του Ομπάμα, μέχρι την παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής από τους Big Brothers και τις άλλες google της σύγχρονης τεχνολογίας. Όπως έλεγε απλά και ο απογοητευτικός Ομπάμα, παραδεχόμενος τα βασανιστήρια των μυστικών της CIA: «We tortured some folks». Βασανίσαμε μερικούς τύπους.

O κ. Κούλογλου είναι διευθυντής του tvxs.gr.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Κατ' αρχήν να ξέρουμε γιατί μιλάμε...Είναι άλλο πράγμα να τονίζουμε την οικονομική ανισότητα, που πραγματικά υφίσταται και έχει αυξηθεί και τελείως άλλο πράγμα να αναφερόμαστε σε "εκφασισμό του πλανήτη" και "επιστροφή στον μεσαίωνα".Οι οικονομικές ανισότητες πραγματικά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Μια απλή εικόνα μπορεί να πάρει κανείς από http://www.theatlantic.com/business/archive/2012/12/a-giant-statistical-round-up-of-the-income-inequality-crisis-in-16-charts/266074/όπου φαίνεται ότι ενώ η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί, οι μισθοί των μεσαίων και κατωτέρων στρωμάτων δεν έχουν την ανάλογη αύξηση, αλλά παρουσιάζουν ακόμα και πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια (ΗΠΑ). αυτό δείχνει μια τάση αλλά όχι σταθερή, είναι κάλλιστα αναστρέψιμη.Η αναφορά σε "εκφασισμό" όμως και "μεσαίωνα" παραπέμπει σε τελείως διαφορετικά θέματα. Αύξηση της βίας γενικά, ρατσισμός, πόλεμοι, καταπάτηση δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων, τρομοκρατία, ολοκληρωτικά καθεστώτα κλπ, είναι καταστάσεις που δείχνουν τον εκφασισμό ενός κόσμου ή την επιστροφή στον μεσαίωνα.ΣΕ ΟΛΑ τα παραπάνω, οι στατιστικές δείχνουν συνεχώς πτωτικές τάσεις και μάλιστα όχι μόνο τον τελευταίο αιώνα αλλά και την τελευταία 20ετία, δηλαδή από τότε που υποτίθεται ότι ξεκίνησε ο "εκφασισμός"Για όποιον έχει διάθεση να πληροφορηθεί πραγματικά και όχι από "τσιτάτα" στο internet, προτείνω το βιβλίο "The better angels of our nature" του Steven Pinker. Μπορείς να το βρεις δωρεάν στο internet, αλλά να προειδοποιήσω ότι είναι 776 σελίδες.Μερικά γραφήματα από το βιβλίο.Για την δημοκρατικότητα των πολιτευμάτων παγκοσμίως από το 1946 και μετά :http://postimg.org/image/gebio8het/Για τους θανάτους από τρομοκρατία παγκοσμίως (προσέξτε την μικρή άνοδο το 2001 - αυτό η μικρή ακίδα αντιπροσωπεύει τα 3000 θύματα των δίδυμων πύργων)http://postimg.org/image/9y2jy58v9/Για τις ένοπλες διαμάχες στον πλανήτη:http://postimg.org/image/uw8pw88px/Για τους θανάτους από γενοκτονίες:http://postimg.org/image/btpc9axph/Για τις διακρίσεις - ρατσισμό :http://postimg.org/image/8cna6byn9/Και φυσικά, εντός του βιβλίου υπάρχει πληθώρα άλλων πληροφοριών που δείχνουν συνεχείς και σταθερές πτωτικές τάσεις σε όλα τα αρνητικά φαινόμενα και αύξηση των θετικών.Τι σημαίνει αυτό; Ότι ζούμε σε έναν ιδεώδη κόσμο; Ότι όλα είναι μια χαρά; Ότι δεν υπάρχουν μελανά σημεία; Όχι φυσικά.Σημαίνουν όμως ότι ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο σε σχέση με τον κόσμο που ζούσαν οι πατεράδες μας ή οι παππούδες μας και ότι πιθανότατα τα παιδιά μας θα ζουν σε έναν ακόμα καλύτερο κόσμο και όχι σε έναν μεσαίωνα ή σε έναν φασιστικό πλανήτη.Ρομαντισμός; Αν τα στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν "ρομαντικά", πείτε το και έτσι.
Μέσα σε λίγα χρόνια γυρίσαμε στο Μεσαίωνα; Τα εγκλήματα που περιγράφετε γίνονται ασταμάτητα για χιλιάδες χρόνια.Δεν επικροτώ την πολιτική των «ΗΠΑ/καπιταλιστών/ιμπεριαλιστών», αλλά λιθοβολισμοί και επιθέσεις με βιτριόλι, εθνοκαθάρσεις, πόλεμοι κ.α. γίνονταν μια χαρά και πριν το 89