Μπορεί η διαλεκτική να σπάσει τούβλα ;

Μπορεί η διαλεκτική να σπάσει τούβλα ; Facebook Twitter
0

Μπορεί η διαλεκτική να σπάσει τούβλα ;

Μπορεί η διαλεκτική να σπάσει τούβλα ; Facebook Twitter

Από τον γάλλο σινολόγο René Viénet (διευθυντή του περιοδικού Monde Chinois), μία σημαδιακή "καταστασιακή" ταινία (του 1973) στον απόηχο του Μάη του '68 : "η πρώτη "αντεστραμμένη" ταινία της ιστορίας του κινηματογράφου -υπότιτλοι από τον Σύνδεσμο για την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων και τη διάδοση του διαλεκτικού υλισμού".  Με χιουμοριστικό τρόπο, οι αυθεντικές εικόνες μιας προγενέστερης κινεζικής ταινίας Κουνγκ Φου (Crush του Kuang-chi Tu), αποκτούν εδώ ένα τελείως διαφορετικό νόημα μέσα από τους αλλαγμένους διαλόγους. Αντιμέτωποι με τους βίαιους και διεφθαρμένους γραφειοκράτες του εργατικού κινήματος, οι γνήσιοι προλετάριοι εξαντλούν όλα τα επιχειρήματα της διαλεκτικής και της "ριζοσπαστικής υποκειμενικότητας", πριν καταφύγουν στο τέλος στην επαναστατική βία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ