Μετά την παράσταση

Μετά την παράσταση Facebook Twitter
El Bandoneon
0
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Galaxy roof: Το Galaxy roof είναι το δυνατό «χαρτί» στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Χίλτον. Ρουφάς ένα δροσερό daiquiri φράουλα, με το βλέμμα καρφωμένο στη λαμπερή Ακρόπολη. Η κουζίνα προσφέρει όλα τα αρώματα του καλοκαιριού στο πιάτο. Σέρβις ευγενικό.
Galaxy roof, Ξενοδ. Χίλτον, Βασ. Σοφίας 46, 210 7281403.

Milos: Από τα ψηλά στα χαμηλά θα βρεθείς στο Χίλτον αν επιλέξεις το εστιατόριο Milos. Εντυπωσιακά λιτός ο χώρος του και μαγικός ο κήπος του με τα μεγάλα μαρμάρινα τραπέζια, πάνω από την πισίνα. Θέα στο Λυκαβηττό. Είναι μια από τις ιδανικές επιλογές για έξοδο με μια καλή δόση πολυτέλειας. Κουζίνα ελληνική δημιουργική με έμφαση στο ψάρι και τα φρούτα της θάλασσας αλλά και με προτάσεις ενδιαφέρουσες για κρεατολάγνους.
Milos, Ξενοδ. Χίλτον, Βασ. Σοφίας 46, 210 7244400.

Πάρκο:Το Πάρκο Ελευθερίας είναι η πράσινη απάντηση του αθηναϊκού κέντρου. Χαλάρωση, άφθονο κέφι, με φόντο τις καλοκαιρινές νύχτες. Η κουζίνα κινείται σε διεθνή γευστικά μονοπάτια.
Το Πάρκο, στο Πάρκο Ελευθερίας, 210 7223784.

Boschetto: Ένα ρεστοράν που αποπνέει διακριτική πολυτέλεια και φινετσάτη ambience. Προνομιακή η θέση του, κρυμμένο στο μινιόν, καταπράσινο άλσος του Ευαγγελισμού. Το μενού εμπνέεται από την ιταλική κουζίνα, που εκφράζεται μέσα από παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες σπεσιαλιτέ, χωρίς να αποκλείει και κάποια «γαλλότροπα» πιάτα. Ενημερωμένη οινική λίστα, όπως ταιριάζει άλλωστε σε ένα τόσο ποιοτικό χώρο.
Boschetto, Άλσος Ευαγγελισμού, 210 7210893.

Balthazar: Το Balthazar με τον μυστικό κήπο και τους εξωτικούς φοίνικες αποτελεί πόλο έλξης επωνύμων και μη. Δυνατή μπάρα, άφθονα κοκτέιλ και μπιτάτες μουσικές επιλογές. Το κέφι δεν λείπει. Το μενού εμπνέεται από τη Μεσόγειο και προτείνει πιάτα δημιουργικά. Εδώ σταματούν οι τυπικότητες, αφού όλοι μπλέκονται σε έναν γρήγορο ρυθμό.
Balthazar, Τσόχα 27 και Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, 210 6441215.

Αλάτσι:Αλάτσι ονομάζουν οι Κρητικοί το χοντρό αλάτι της θάλασσας. Ένα εστιατόριο που σε στέλνει στη Μεγαλόνησο με τη διάσημη κουζίνα. Εδώ το φαγητό είναι πρωταγωνιστής. Οι καλές πρώτες ύλες έρχονται κατευθείαν από τα Χανιά. Αρνάκι μαγειρεμένο με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο και χειροποίητες πίτες με τυρί ή άγρια χόρτα.
Αλάτσι, Βρασίδα 13, όπισθεν Χίλτον, 210 7210501.

Κατσούρμπος: Στην αγαπημένη γειτονιά του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κατσούρμπος, στέκι κρητικό, διατηρεί το πνεύμα του παλιού παντοπωλείου τη θέση του οποίου πήρε. Η παγωμένη ρακή συνοδεύει σαρικόπιτες, αμπελοβλάσταρα με άνηθο και ελιές, χειρομυλόπιτες με φέτα και ντομάτα αλλά και το κλασικό αρνάκι με σταμναγκάθι.
Κατσούρμπος, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7222167.

ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΞ

ΕΛΑΙΩΝ:Χώρος φτιαγμένος με καλό γούστο και διακριτική διακόσμηση. Η φιλοσοφία της κουζίνας είναι να προσφέρει με σπιτική διάθεση νόστιμο ελληνικό φαγητό. Υπό τους ήχους καλά επιλεγμένης lounge και jazz μουσικής δοκιμάζεις φιλετάκια κοτόπουλου με ευωδιαστό θυμάρι, λεμόνι και ελιές, αλλά και ψητά στη σχάρα που συνοδεύονται από γευστικές σάλτσες μανιταριού ή κόκκινου κρασιού.
ΕΛΑΙΩΝ,Ζωοδόχου Πηγής 3 & Ακαδημίας, 210 3813 803.

Ροζαλία:Μια ιστορική ταβέρνα που τιμούσε ο Γιάννης Τσαρούχης στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου. Κήπος τεράστιος με αμπελόψη που συνθέτει το δικό της «ουρανό». Η κουζίνα ελληνική, με άφθονους μεζέδες και ποικιλία κρεατικών στα κάρβουνα. Κλασική αξία.
Ροζαλία, Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933.

The Olive Garden: Οι συστάσεις είναι περιττές για τον ελαιώνα που έχει φυτρώσει στην κορυφή του ξενοδοχείου Τιτάνια. Ατμοσφαιρικό περιβάλλον και όλη η Αθήνα στο πιάτο. Μεσογειακή κουζίνα με ανάλογη, θελκτική, εξωτική γαρνιτούρα.
TheOlive Garden, Ξενοδοχείο Τιτάνια, Πανεπιστημίου 52, 210 3838511.

ΗΡΩΔΕΙΟ

Αττικός:Δεν είναι τυχαίο που το προτιμούν οι καλλιτέχνες από τις παραστάσεις του Ηρώδειου αλλά και πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς. Η θέση του απόλυτα «στρατηγική». Από την ταράτσα του αγγίζεις το Ηρώδειο και την Ακρόπολη. Χώρος λιτός και κομψός. Κουζίνα νόστιμη, από τα χεράκια της Μίνας με τις κερκυραϊκές ρίζες. Φαγητό μαμαδίστικο.
Αττικός, Γαριβάλδη 7, Περιφερειακός Φιλοππάπου, 210 9215256.

Διόνυσος:Ο Διόνυσος έχει τη δική του ιστορία. Εχει φιλοξενήσει από υπουργούς και πρωθυπουργούς, Έλληνες και ξένους, μέχρι απλούς πολίτες που έλκονται από τη μοναδική θέα του στην Ακρόπολη. Η κουζίνα του κινείται σε διεθνή αλλά και ελληνικά παραδοσιακά πιάτα.
Διόνυσος, Ροβέρτου Γκάλι 43, Μακρυγιάννη, 210 9233182.

Kuzina: Περιβάλλον ελκυστικό που παραπέμπει στις παραδοσιακές ρουστίκ κουζίνες. Το δημιουργικό μενού αναλαμβάνει ο σεφ Άρης Τσανακλίδης και περιλαμβάνει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα λίστα μεζέδων. Ξεχάστε την πεπατημένη, ορεκτικό, κυρίως πιάτο κ.λπ. Δοκιμάστε γιουβετσάκι με αστακό, ούζο και σαφράν, σαρδέλες ψητές με φρέσκα βότανα, σκαλοπίνι από μοσχαράκι γάλακτος με φασκόμηλο, ανθό κάπαρης και λεμόνι. Φινάλε: σουφλέ σοκολάτας με σπιτικό παγωτό από πράσινο πιπέρι Μαδαγασκάρης.
Kuzina, Ανδριανού 9, Θησείο, 210 3240133.

Mono: Μοντέρνο και φιλόξενο all day οινομαγειρείο, που προσθέτει με το ύφος του τη διαφορετική νότα στην όψη της Πλάκας. Δίπλα στη Μητρόπολη στον πεζόδρομο, τραπεζάκια έξω και χάζι στην περατζάδα. Γεύσεις αποκλειστικά ελληνικές. Νόστιμα πιάτα από την καθημερινή κουζίνα της μαμάς. Από μαγειρευτά -ανάλογα με τα υλικά της εποχής- μέχρι λιμπιστικά κεφτεδάκια, κουνελάκι στιφάδο, ολόδροσες σαλάτες. Τα σπιτικά γλυκά είναι πειρασμός. Μεγάλη μπάρα για καφέ ή ποτό.
Mono, Παλαιολόγου Μπενιζέλου 4Γ, Πλάκα, Αθήνα (δίπλα στη Μητρόπολη), 210 3226711.

Αμπιμπάγιο:Ένα πειρατικό λημέρι -όπως δηλώνει η ονομασία του-, το Αμπιμπάγιο βγάζει τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο. Ένα χαριτωμένο μπιστρό με λιτή αισθητική. Ποικιλία από μεζέδες που συνοδεύονται από ήχους έντεχνου και ρεμπέτικου ρεπερτορίου.
Αμπιμπάγιο, Ηρακλειδών 3, Θησείο, 210 3426794.

Electra Restaurant: Ποιοτικό εστιατόριο στην κορυφή του φερώνυμου πεντάστερου ξενοδοχείου. Κουζίνα ελληνική - μεσογειακή με το άγγιγμα ενός δημιουργικού σεφ. Περιβάλλον roof garden. Δυνατό του χαρτί: η Ακρόπολη, σε απόσταση αναπνοής, στην εκδοχή όπου η Πλάκα και τα Αναφιώτικα σκαρφαλώνουν στον ιερό βράχο. Το μενού στηρίζεται στα ντόπια φρέσκα υλικά.
ElectraRestaurant, Νικοδήμου 18-20, Πλάκα, 210 3370000.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΝ

Mini Size: Μια μοντέρνα ταβέρνα, που με το όνομά της δηλώνει και την ταυτότητά της. Η απλή ξύλινη βεράντα για το καλοκαίρι βρίσκεται πάνω στις γραμμές του τρένου. Ζωντανό το ντεκόρ. Ο χρόνος σταματά κάποιες δεκαετίες πίσω. Το μενού δίνει έμφαση στην ελληνική δημιουργική κουζίνα, με πρωταγωνιστές τα φρέσκα υλικά. Λίγα πιάτα και με άποψη. Σαρδέλες με αμπελόφυλλα, ψητές μελιτζάνες με χαλούμι και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.
Mini Size, Κωνσταντινουπόλεως 26, Ταύρος, 210 3424704.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ (ΠΕΙΡΑΙΩΣ)

Dirty Ginger: Μεταμοντέρνα ταβέρνα με... dirty διάθεση. Χώρος χαλαρός, όπου το ντεκόρ παραπέμπει σε νησί. Ανθισμένες βουκαμβίλιες και μυρωδάτα γιασεμιά σμίγουν αρμονικά. Άνετη μπάρα, ποικιλία κοκτέιλ και οι μουσικές επιλογές του d.j. -με ξένα και ελληνικά κομμάτια- ανεβασμένες. Η κουζίνα επιμένει στην κρεατοφαγία, με κλασικές αλλά και πιο ψαγμένες γευστικές προτάσεις. Τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά. Λουκάνικα, κοντοσούβλι, κοκορέτσι αλλά και... σατομπριάν.
Dirty Ginger, Τριπτολέμου 46 και Περσεφόνης, Γκάζι, 210 3423809.

Θάλαττα:Το Θάλαττα βρίσκεται σε μια παραδοσιακή μονοκατοικία, σε ένα σοκάκι στο Γκάζι. Χώρος με έντονη την θαλασσινή αύρα. Φιλόξενο περιβάλλον και εκλπεπτυσμένη αισθητική που σε αγκαλιάζει με θέρμη. Όλα φτιαγμένα με γούστο και αγάπη. Το μενού σε ταξιδεύει στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Ολόφρεσκα ψάρια, όστρακα και λαχανικά αλλά και αγνό ελαιόλαδο δίνουν το γευστικό στίγμα της κουζίνας. Προσεγμένη wine list και εξαιρετικό σέρβις.
Θάλαττα, Βίτωνος 5, Γκάζι, 210 3464204.

Malvazia: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθείς το Malvazia. Θα ξεχωρίσω: Τον παραδοσιακό χώρο, την ποιοτική ελληνική και ξένη μουσική και την εύγευστη μεσογειακή κουζίνα που συνοδεύεται από... νόστιμες τιμές. Πέτρα, σίδερο, άφθονα κεριά, μοναστηριακά τραπέζια και στο κέντρο μια καταπράσινη αυλή δίνουν τον τόνο στην καλόγουστη διακόσμηση. Από finger food θαλασσινών, τυριών και λαχανικών έως αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι σχάρας.
Malvazia, Αγαθημέρου 3, Ρουφ, 210 3417010.

Almaz: Ένα «διαμαντάκι» -η ονομασία του Almaz- στο Γκάζι. Φροντισμένη αυλή, όμορφη, πνιγμένη στο πράσινο. Μια νοσταλγική αγκαλιά της παλιάς Αθήνας, παρά τη μοντέρνα αισθητική του χώρου. Οι ευχάριστες μουσικές συνοδεύουν τις κοσμοπολίτικες νοστιμιές της κουζίνας ενώ τον τόνο δίνουν πιάτα με έθνικ touch.
Almaz, Τριπτολέμου 12, Γκάζι, 210 3474763.

Τσιφλίκ Μπαχτσέ: Χώρος που αποπνέει το άρωμα της Ανατολής με ιδανική ισορροπία. Ράφια με μπαχαρικά και βαζάκια με γλυκά του κουταλιού. Χαλαρές καταστάσεις. Ντολμαδάκια γιαλαντζί, γκιούλμπασι, μαντί στο φούρνο με γιαούρτι και σουμάκ αλλά και γκιουλ, που είναι πουγκάκια με κοκκινιστό μοσχάρι. Must το χιουνκιάρ μπεγιεντί.
Τσιφλίκ Μπαχτσέ, Τριπτολέμου 26, Γκάζι, 210 3462926.

Λόγια της πλώρης: Περιβάλλον γειτονιάς. Τραπεζάκια στον πεζόδρομο και ολόγυρα ανθισμένα γλαστράκια. Παίρνεις θέση για τσιπουράκι και μερακλίδικους μεζέδες. Τσιμπολόγημα με χέλι ή σκουμπρί αλλά και τον εκπληκτικό παστουρμά ψαριού, χειροποίητα πιταράκια με φέτα και ανθότυρο και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι. Το μεγαλείο της απλότητας γοητεύει.
Λόγια της πλώρης, Αγησιλάου 71, Κεραμεικός, 210 3460488.

Βαρούλκο:Εμπνευστής και δημιουργός της κουζίνας του Βαρούλκου είναι ο βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin Λευτέρης Λαζάρου. Στα χέρια του πληθωρικού σεφ ακόμη και τα ταπεινά ψάρια μεταμορφώνονται σε γκουρμέ λιχουδιές. Το γευστικό παιχνίδι γίνεται σε έναν μοντέρνο χώρο που το καλοκαίρι μεταφέρεται στο roof garden. Η θέα στην Ακρόπολη και στο Αστεροσκοπείο είναι μαγευτική, αλλά δεν καταφέρνει να σου αποσπάσει την προσοχή από το φαγητό. Το ευφάνταστο μενού ανανεώνεται συχνά με προϊόντα της εποχής. Καλοστημένη λίστα κρασιών και άψογο σέρβις.
Βαρούλκο, Πειραιώς 80, Κεραμικός, 210 5228400.

Αθήρι:O νεαρός, ανήσυχος σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης στο εστιατόριό του, το Αθήρι, εντυπωσιάζει με τη νέα, δημιουργική ελληνική κουζίνα του, που πραγματικά ανθίζει. Χώρος απλός με μοντέρνες διακοσμητικές πινελιές και καταπράσινο ήρεμο κήπο. Ο σεφ καταφέρνει να ισορροπεί με επιτυχία μια ποικιλία προτάσεων από την ελληνική κουζίνα και τους νεωτερισμούς που αναδύονται από τη δημιουργική του φαντασία. Χταπόδι με γλυκό κρασί, γαύρος μαρινάτος με αφρό γαρίδας και κριθαροτό με θαλασσινά. Γλυκός επίλογος: μπακλαβάς με παγωτό μπαχαρικών.
Αθήρι, Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983.

El Bandoneon: Σε έναν βιομηχανικό χώρο της Πλατείας Μεταξουργείου, το El Bandoneon σε συστήνει με το αργεντίνικο πάθος του ταγκό αλλά και με τις γεύσεις του τόπου. Και όλα αυτά σε ένα αισθησιακό περιβάλλον που παραπέμπει σε θεατρικό σκηνικό. Οι σερβιτόροι με τη στυλάτη εμφάνιση, το μαύρο μαντήλι στο λαιμό και την καλτσοδέτα στο μανίκι αναλαμβάνουν να σερβίρουν empanadas -παραδοσιακές πίτες γεμισμένες με κιμά, κρεμμύδι και σταφίδες- εντυπωσιακές ποικιλίες κρεατικών όπως paprillada complete, που περιλαμβάνει και γλυκάδια και έρχονται όλα κατευθείαν από την Αργεντινή.
El Bandoneon, Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο, 210 5224346.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ