Μοιάζει με αντίδοτο στην τρέλα και την αποστείρωση - φέρε μια καρτέλα. Ακτιβισμός στην πόλη λοιπόν, γιατί μόνο πάσο δεν πάει ποτέ κανείς.

Ομάδα Virus

Η ομάδα Virus αυτοχαρακτηρίζεται σαν ένα πείραμα που ξεκίνησε το 2000 στη διεθνή διαδήλωση της Πράγας. Πολύς κόσμος από τη μια και την άλλη πλευρά, αναρχικοί, αριστεροί, αριστεριστές, οικολόγοι -και κάποια παιδιά-, αποφεύγοντας να οριοθετηθούν αποφασίζουν να εμπλουτίσουν την κινηματική διαδικασία με δυναμικές ενέργειες που κινούνται στα όρια της παραβατικότητας.

Αρχή από την αφασία: βγάλανε αυτοκόλλητο που γράφει «Επιτρέπεται η είσοδος στους πλασιέ και σε κάθε είδους εργαζόμενο» και το κολλάνε στις εισόδους των πολυκατοικιών. Και η συνέχεια: το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ταξίδεψαν μέχρι τον Έβρο και διαδήλωσαν ενάντια στο κέντρο κράτησης που φτιάχνεται εκεί για τους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα χωρίς χαρτιά. Δεν ξεχνάνε τους 253 νεκρούς στα ναρκοπέδια της ίδιας περιοχής από το 2003 ώς το 2006, και τις προάλλες οργάνωσαν happening ενημέρωσης στο Σύνταγμα. Έχουν φτάσει μέχρι τη Σούδα για να αποκλείσουν συμβολικά την αμερικανική βάση, μουντζουρώνουν στο μετρό τις διαφημίσεις που περνάνε το μήνυμα «κατανάλωσε, κατανάλωσε, κατανάλωσε!». Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και λένε ότι η δράση στη βάση της μαζικής ανυπακοής μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Τα μέλη της συναντιούνται στο χώρο τους, Τσαμαδού 13 στα Εξάρχεια, κάθε Πέμπτη βράδυ. Όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί τους, το e-mail τους είναι omadavirus@yahoogroups.com.

Ποδηλατίστας!

Την πρώτη φορά που ταξίδεψα στο εξωτερικό -στο Βέλγιο- δύο πράγματα με εντυπωσίασαν. Οι πολλές τουρίστριες και οι ποδηλατόδρομοι. Στο Παρίσι οι ποδηλάτες κλείνουν τους δρόμους για την καθιερωμένη μηνιαία βόλτα και γίνονται τουριστική ατραξιόν, στο Άμστερνταμ το ποδήλατο είναι το πιο διαδεδομένο μέσο μεταφοράς, στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται ως η οικολογική λύση για τη μετακίνηση μέσα στην πόλη, τη στιγμή που στην Αθήνα δεν σου επιτρέπεται να το μεταφέρεις με το μετρό, παρά μόνο με το τραμ.

Τα τελευταία χρόνια οι ποδηλάτες αυξάνονται και πληθύνονται. Πριν λίγο καιρό έφτιαξαν κίνημα, κάνουν ανοιχτές συνελεύσεις, ενώ το Σάββατο που μας πέρασε έκαναν ποδηλατοπορία από το Πεδίον του Άρεως μέχρι το Θησείο, ζητώντας να γίνει αυτό που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη: να φτιαχτούν ποδηλατόδρομοι και να επιτραπεί η μεταφορά των ποδηλάτων στο μετρό. Για την πολιτεία βέβαια αυτά είναι ήσσονος σημασίας πράγματα, κι άντε μετά ανυποψίαστος να βγεις παραέξω και να βλέπεις εκείνα τα στενά δρομάκια και να λες τι 'ναι αυτό τώρα, να 'ναι λάθος του εργολάβου ή πεζόδρομος;
www.podilato.gr

Έξτρα: Ο τύπος δεν παίζεται. Λέγεται Βασίλης Κρομμύδας και είναι προπονητής της εθνικής ομάδας τριάθλου. Έχει κατέβει και σε αγώνες Ironman, δηλαδή 3.800 μέτρα κολύμβηση, στο καπάκι 180 χιλιόμετρα ποδήλατο, και για κερασάκι ένας μαραθώνιος, ήτοι 42 χιλιόμετρα και τα ψιλά· σε έναν τέτοιο αγώνα στη Χαβάη είχε βγει πρώτος στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. «Το ποδήλατο είναι το πιο εύκολο, αυτό που μαθαίνουμε από μικροί. Μακάρι όλοι να κάναμε τις μετακινήσεις μας με αυτό» λέει. Νά και η συμβουλή του για τη φυσική κατάσταση: «Σαράντα λεπτά ποδήλατο την ημέρα είναι ευεργετικά. Όσο μέχρι να πας και να γυρίσεις από τη δουλειά».

Streetpanthers

Καινούρια ομάδα δράσης, που δραστηριοποιήθηκε και διαδόθηκε με τη βοήθεια των bloggers, οι Streetpanthers είναι οι τύποι που κολλάνε αυτοκόλλητα που γράφουνε «Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου γουστάρω» στα παρμπρίζ όσων αυτοκινήτων κλείνουν τις διαβάσεις των πεζών και τα πεζοδρόμια.

Μπήκα στο www.streetpanthers.gr και διάβασα το μανιφέστο τους: «Είμαστε μια παρέα Σαλονικιών που αρχίσαμε να βγαίνουμε στην παρανομία στα τέλη του 2006, όταν η ζωή των πεζών στην πόλη είχε φτάσει στο απροχώρητο». Και μετά: «Διεκδικούμε το χώρο που μας ανήκει». Τα παιδιά δεν πουλάνε μπατσιλίκι, κι ούτε για πλάκα να φωνάξει κανείς τους την Τροχαία να κόψει κλήση και τέτοια. Ορίστε και οι συστάσεις για τους νέους streetpanthers, που ενδεχομένως να έχουν... υπερβολικό ζήλο: «Κολλάμε μόνο στα αυτοκίνητα που είναι προκλητικά παρκαρισμένα. Συγχωρούμε αυτόν που έκανε προσπάθεια να αφήσει χώρο για τους πεζούς. Κολλάμε μόνο στα τζάμια, όχι σε σημεία όπου η αφαίρεση του αυτοκόλλητου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη βαφή· προσέχουμε να μην κάνουμε ζημιές. Ο παραβάτης δεν είναι εχθρός, είναι ένας πολίτης που έκανε λάθος». Και δράση και χαβαλές και ψυχραιμία. Και το σκηνικό εξαπλώνεται -βοηθάει και το Ιντερνετ-, τα δε πρώτα 20 αυτοκόλλητα στα στέλνουν τα παιδιά δωρεάν. Είναι σε μαύρο χρώμα ή σε πορτοκαλί που φωσφορίζει, για να φαίνονται από μακριά, με σχήμα και διαστάσεις για να μην τσακίζουν στην τσέπη και με «συστάσεις για συνετή χρήση» στην πίσω πλευρά. Κι επειδή η φάση φαίνεται πως είναι «κολλητική», τα 100 αυτοκόλλητα κάνουν 10 ευρώ, τα 500 είναι στα 30 ευρώ, κι άμα πάρεις τα όπλα, τα 2.000 κομμάτια τσάμπα, στα 95 ευρώ!

Ομάδα F.A.RM.A.

Αθήνα, τέλη 2006. Τρία τέσσερα παιδιά που έκαναν διδακτορικό στο Πολυτεχνείο φτιάχνουν την ομάδα F.A.R.M.A. (Fight for Alternative, Renewable Methods and Autonomy, ελληνιστί Αγώνας για Εναλλακτικές, Ανανεώσιμες Μεθόδους και Αυτονομία). Στόχος, να μαζέψουνε λεφτά για να φτιαχτεί σε μια κοινότητα της Τσιάπας ένα έργο για την ηλεκτροδότηση των Ζαπατίστας. Στα μέσα Μαΐου οργάνωσαν ένα τριήμερο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης στο Πολυτεχνείο, με προβολές ενημέρωσης, κουβέντες και πάρτι. Η διαφορά τους με τις άλλες ομάδες αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας είναι ότι βάζουν και το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάποια από τα παιδιά συμμετέχουν και στην «τάξη» του Nosotros (Θεμιστοκλέους 66), όπου γίνονται -δωρεάν- μαθήματα για την εύκολη κατασκευή -και με φθηνά υλικά- μιας ανεμογεννήτριας. Κι επειδή η θεωρία από την πράξη είναι μόνο μια ιδέα, τις προάλλες πήγαν στην κατάληψη του κτήματος Πραποπούλου στο Χαλάνδρι και έστησαν μια μικρή ανεμογεννήτρια, και τώρα η κατάληψη έχει και φως!
Το email τους είναι farma@riseup.net