Ιάπωνες «νευρομάντεις» διαβάζουν τα όνειρα

Ιάπωνες «νευρομάντεις» διαβάζουν τα όνειρα Facebook Twitter
4

Ιάπωνες νευροεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να «δουν» σε ένα βαθμό τα όνειρα ανθρώπων με τη βοήθεια υπολογιστών, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για αυτό που μερικοί θεωρούν μεγάλο επίτευγμα και άλλοι μεγάλο εφιάλτη: κάποια στιγμή τα μηχανήματα θα μπορούν να «διαβάζουν» τα όνειρα του καθενός.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουκιγιάσου Καμιτάνι των Εργαστηρίων Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης ATR στο Κιότο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και όπως αναδημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χρησιμοποίησαν την απεικονιστική τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε συνδυασμό με ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή, και κατόρθωσαν να «διαβάσουν» με ποσοστό ακρίβειας 60% τις ονειρικές εικόνες που οι εθελοντές του πειράματος έβλεπαν, καθώς κοιμούνταν.

Μπορεί ο «πατέρας» της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ να έδινε τεράστια σημασία στα όνειρα, όμως το γιατί ονειρεύονται οι άνθρωποι παραμένει ακόμα μυστήριο για την επιστήμη. «Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε για τη λειτουργία του ονείρου», παραδέχτηκε η νευροεπιστήμονας Μασάκο Ταμάκι.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Προσπαθώ να καταλάβω τι το "εφιαλτικό" ελλοχεύει στο παραπάνω εγχείρημα. Λες να έχουμε στο μέλλον διαρρήκτες που θα μας τοποθετούν μηχανήματα παραβίασης του υποσυνείδητου και θα ανεβάζουν τα όνειρά μας σε κανά web?Έλεος πια με την παντο - φοβία!
Η σωστή εκλαίκευση της επιστήμης μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη: Πρέπει με απλά και κατανοητά λόγια να εξηγηθούν δύσκολες/πολύπλοκες έννοιες - ενώ παράλληλα δεν πρέπει να αλλιωθεί το νόημα. Φυσικά για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να κατανοεί ο συγγραφέας το αρχικό ερευνητικό άρθρο. Αν αυτό γίνει σωστά, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκπληκτικό (Πχ Η σειρά Cosmos του Sagan).Για το συγκεκριμένο άρθρο: Φυσικά και δεν "διαβάζουν όνειρα" "Ιάπωνες νευρομάντεις". Ούτε και η λειτουργική απεικονική τομογραφία (fMRI) δείχνει το "περιεχόμενο των σκέψεων μας" (όπως συχνά παρουσιάζεται ακόμη και σε επιστημονικά άρθρα). Ακόμη νομίζω πως, τουλάχιστον μια αναφορά πηγών ή κάποια παραπομπής είναι απαραίτητη...Μια πληρέστερη περιγραφή (στα αγγλικά) μπορείτε να βρείτε εδώ:http://www.nature.com/news/scientists-read-dreams-1.11625Ενώ η σελίδα του εργαστηρίου του Kamitani είναι εδώ:http://www.cns.atr.jp/dni/en/research-projects/reconstruction-visual-images/Στα ελληνικά μπορείτε να διαβάσετε εκλαϊκευτικά άρθρα/ομιλίες που σχετίζονται με την γνωσιακή επιστήμη στο blog των φοιτητών/τριών του σχετικού μεταπτυχιακού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών:http://cognitivemsc.blogspot.gr/