Ήταν καλή ή κακή χρονιά για το βιβλίο το 2007; Εκ πρώτης όψεως, τα βιβλία δεν είναι κρασιά, να μιλάμε για καλές ή κακές χρονιές. Αν το καλοσκεφτείς όμως, μοιάζουν μ' αυτά: τα καλά βιβλία ωριμάζουν στα σκοτεινά κελάρια της συνείδησης οποτεδήποτε κι αν πρωτοκυκλοφορήσουν.

Φέτος, ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά των βραβείων: τρία περιοδικά («Διαβάζω», «Να ένα μήλο» και «Δέκατα») βράβευσαν τα καλύτερα βιβλία, αν μη τι άλλο εντείνοντας τις πυρετώδεις συζητήσεις ανάμεσα σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και κριτικούς, και προκαλώντας ελπιδοφόρο απόηχο στο κοινό. Πρόσφατα, απονεμήθηκε και το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, όπως και τα κρατικά βραβεία. Πολλά βραβεία λοιπόν, που καλύπτουν τη διογκούμενη βιβλιοπαραγωγή.

Φέτος, ήταν και η χρονιά των βιβλιοπωλείων. Μετά και το άνοιγμα του Public, το κέντρο της Αθήνας έχει γίνει ένα απέραντο βιβλιοπωλείο. Το νέο κατάστημα φαίνεται να προσφέρει πράγματι μια εναλλακτική -ίσως πιο hi tech- πρόταση για τη σύζευξη τεχνολογίας και πολιτισμού.

Και εκδοτικά όμως, το 2007 ήταν μια πλούσια χρονιά: η εκδοτική πολυφωνία, η αύξηση της παραγωγής, το άνοιγμα νέων εκδοτικών οίκων με συγκεκριμένη αισθητική και ιδεολογική κατεύθυνση έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνουν στην Ελλάδα πλέον πολλά ενδιαφέροντα βιβλία για όλα τα γούστα. Δοκίμια, πολυτελή λευκώματα, και αύξηση της αγοράς παιδικού βιβλίου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της εκδοτικής έκρηξης. Μεταβατική βέβαια η κατάσταση: θα πρέπει να διευρυνθεί και το κοινό, ώστε όλες αυτές οι εκδοτικές κινήσεις να μακροημερεύσουν.

Οι αριθμοί ωστόσο δείχνουν πως διαβάζουμε περισσότερο από ποτέ. Έτσι προκύπτει τουλάχιστον από τα στοιχεία του ΕΚΕΒΙ. Μόνο το 2006 η βιβλιοπαραγωγή έφτασε τους 9.209 τίτλους - αύξηση της τάξεως του 9,1% σε σχέση με το 2005 (οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2007 βγαίνουν το Μάρτιο του 2008, μια και οι εκδότες δίνουν μεγάλη σημασία στην αγορά των Χριστουγέννων). Επιπλέον διαβάζουμε βιβλία απ' όλο τον κόσμο: το 44% της βιβλιοπαραγωγής είναι βιβλία μεταφρασμένα από 24 γλώσσες.

Τέλος, διαφορά αυτήν τη χρονιά έκανε και η μεταφορά της έκθεσης βιβλίου από το Πεδίο του Άρεως στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η οποία, καθώς σημείωσε μεγάλη επιτυχία, γίνεται δύο φορές το χρόνο - κάθε Μάιο και Σεπτέμβριο.