Έξι ερωτήσεις σε έναν οινολόγο

Έξι ερωτήσεις σε έναν οινολόγο Facebook Twitter
0

Έξι ερωτήσεις σε έναν οινολόγο Facebook Twitter

 

Γιατί επιλέχθηκε η περιοχή της Δράμας για τους αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη;

Η ευρύτερη περιοχή της Δράμα είναι από την αρχαιότητα γνωστή για την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Το Κτήμα Παυλίδη δημιουργήθηκε βασιζόμενο στην πίστη στο μεσοκλίμα της περιοχής και στη δύναμη των εδαφών της, κάτι που μας επέτρεψε να βγάζουμε κρασιά με προσωπικότητα από νωρίς.

Το καλό κρασί γίνεται από καλές ομάδες! Χρειάζεται πολύ καλή δουλειά στο αμπέλι για να παραγάγεις υψηλής ποιότητας σταφύλι και πάρα πολλή προσοχή και γνώση στο οινοποιείο για να αναδείξεις το προϊόν χωρίς να το υποβαθμίσεις ποιοτικά σε σχέση με την πρώτη ύλη που έχεις

Παράγετε επτά διακεκριμένες ετικέτες από ελληνικές και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Υπάρχει περιθώριο να αναδείξετε περισσότερες γηγενείς ποικιλίες;

Αποτελεί τον μεγάλο μας στόχο. Υπάρχει ισχυρή πίστη στις ελληνικές ποικιλίες και στο δυναμικό τους, απλώς δεν θέλουμε να βγάζουμε ετικέτες έτσι, για να τις βγάζουμε. Δουλεύουμε πολύ σε αμπέλι και οινοποιείο, σε κάθε αμπελοτεμάχιο χωριστά, και όταν βρούμε τον χαρακτήρα που ψάχνουμε σε μια ποικιλία, τότε προχωρούμε στην εμπορικοποίηση του κρασιού.

Διανύουμε μια περίοδο που το κρασί πρωταγωνιστεί, κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες όμως. Πιστεύετε ότι ο Έλληνας καταναλωτής αποκτά οινική κουλτούρα ή ακολουθεί το ρεύμα;

Όντως το κρασί κερδίζει διαρκώς μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τα διακρίνουμε αυτά τα δύο, αφού ακόμα και ακολουθώντας το ρεύμα, μέρα με την ημέρα, ο καταναλωτής χτίζει την οινική του κουλτούρα, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνει. Το σημαντικό είναι να ζητείται επώνυμα το κρασί, κι αυτό για μένα είναι η πιο στέρεα βάση για να μιλήσουμε για οινική κουλτούρα.

Τα wine bars κι εστιατόρια συμβάλλουν στην αναβάθμιση του επώνυμου ελληνικού κρασιού;

Σαφέστατα η άνθιση των wine bars βοήθησε πολύ στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού κρασιού. Εκεί χτίζεται η γνώση, αποκτά ο καταναλωτής απαιτήσεις, συμπαρασύροντας έτσι και τα υπόλοιπα μπαρ ώστε να είναι πιο ενεργά στο θέμα του κρασιού και να προσφέρουν περισσότερες οινικές επιλογές στον κόσμο. Στο εστιατόριο έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε σε αυτό τον τομέα και σίγουρα πρέπει να δουλέψουμε πολύ όσον αφορά τη γνώση και την τιμολόγηση των κρασιών, που πολλές φορές τα καθιστά μη προσιτά και κατά συνέπεια τον αδύναμο κρίκο του μαγαζιού.

Ποια η θέση του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές; Ποια τα δικά σας σχέδια, εντός και εκτός συνόρων;

Η σταθερά σοβαρή δουλειά που γίνεται από ένα μεγάλο μέρος των οινοπαραγωγών της χώρας, σε συνδυασμό με τον καλύτερο συντονισμό μας μέσω κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχει φέρει ήδη αποτελέσματα και το ελληνικό κρασί κερδίζει όλο και περισσότερο φήμη, αξιοπιστία και συνεπώς μερίδιο αγοράς στο εξωτερικό. Υπάρχει μέλλον, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Εμείς, ως Κτήμα Παυλίδη, συνεχίζουμε τη σοβαρή δουλειά σε αμπέλι και οινοποιείο, προσπαθώντας παράλληλα να χτίζουμε και να υποστηρίζουμε υγιώς τις αγορές μας, ειδικά για την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για τη δημιουργία της οινικής κουλτούρας στην οποία προαναφερθήκαμε.  

Το καλό κρασί γίνεται στο αμπέλι ή στο οινοποιείο;

Το καλό κρασί γίνεται από καλές ομάδες! Χρειάζεται πολύ καλή δουλειά στο αμπέλι για να παραγάγεις υψηλής ποιότητας σταφύλι και πάρα πολλή προσοχή και γνώση στο οινοποιείο για να αναδείξεις το προϊόν χωρίς να το υποβαθμίσεις ποιοτικά σε σχέση με την πρώτη ύλη που έχεις.

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 20:00, ο Νίκος Καρατζάς θα παρουσιάσει τα κρασιά του Κτήματος Παυλίδη στο heteroclito (Φωκίωνος 2 & Πετράκη, Αθήνα). Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ