ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ (ΚΡΗΤΗ):H κλασική κατάληξη πολλών τουριστών από την Αγγλία και την Ολλανδία και η κόλαση για όσους δεν θέλουν ορδές από μεθυσμένους τουρίστες να τους κυνηγούν για να τους δείξουν πόσο ωραία είναι τα γυμνά τους οπίσθια. Οι μαγαζάτορες για να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους έχουν αρχίσει να κινούνται ανάλογα με τα γούστα τους και έτσι βλέπεις διάφορα line ups από κλαμπ του νησιού να κατακλύζονται από Άγγλους και Ολλανδούς DJ που παίζουν καθημερινά από cheesy επιτυχίες μέχρι ολλανδικό trance και gabba. Ιδιαίτερα το τελευταίο αποτελεί και το πιο σουρεαλιστικό στοιχείο για τη μουσική ταυτότητα του νησιού, αφού θα ήθελα πολύ να δω τις αντιδράσεις των μονίμων κατοίκων στα υπερηχητικά bpms της συγκεκριμένης μουσικής.

ΙΟΣ: To νησί που κάποτε θεωρούνταν το απόλυτο πανκ προπύργιο έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο mainstream. Το ροκ στοιχείο έχει παραμείνει αλλά δεν υπάρχουν τα περίεργα τυπάκια που μπορούσες να ανακαλύψεις σε διάφορα κλαμπ του νησιού να τα σπάνε με Black Flag. Τώρα υπάρχει μια πολυσυλλεκτικότητα, της οποίας αποτέλεσμα είναι το πιο σκληρό πανκ να δίνει θέση σε πιο ποπ και indie ακούσματα, ενώ μην ξαφνιαστείτε αν ακούσετε και λίγο hip hop από διάφορα μπαρ του νησιού.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Η έλευση πολλών Άγγλων τουριστών στο συγκεκριμένο νησί επέφερε και την αλλαγή στα playlists των διαφόρων κλαμπ που δείχνουν να προτιμούν περισσότερων αγγλικό cheesy house, r ‘n' b και κάποιες φορές υπάρχουν εκπλήξεις όπως το live του γνωστού grime συγκροτήματος Roll Deep στη Ζάκυνθο. Το επόμενο σουρεαλιστικό πάρτι αποτελεί η έλευση του Goldie για μια καταιγιστική drum and bass βραδυά σε ένα νησί που δεν θα είχε συνηθίσει τα συγκεκριμένα bass frequencies αν δεν είχε τους επισκέπτες από την Γηραιά Αλβιώνα.

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: To νησί που κάποτε στέγαζε το μεγαλύτερο trance festival της χώρας συνεχίζει να προσελκύει τους λάτρεις της συγκεκριμένης μουσικής. Όποιος ενδιαφέρεται για άραγμα στα πανέμορφα μέρη της περιοχής μπορεί να τολμήσει, απλά ελπίζουμε να μη συναντήσει κανέναν ξεχασμένο «κάγκουρα» με sound blaster που έχει άγριες διαθέσεις.

ΙΚΑΡΙΑ: Η Ικαρία είναι ένα νησί με πλούσια μουσική παράδοση αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κίνηση σε πιο ethnic ήχους, ιδιαίτερα από νεαρότερες ηλικίες που εκτός από το να παραθερίζουν στις μαγικές τις παραλίες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται και για τα διάφορα πανηγύρια με παραδοσιακή μουσική. Δεν είναι λίγες οι φορές που ελληνικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες της ethnic και παραδοσιακής μουσικής έχουν παίξει μπροστά σε sold out ακροατήρια, και να μην ξεχάσουμε και τη θρυλική εκτέλεση των Palyrria στον Ικαριώτικο, που έγινε και μεγάλη επιτυχία.