Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις;

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter
3

 

Είναι μία απ' τις 10 υποψήφιες για την καλύτερη συνοικία της Αθήνας, στα βραβεία του LIFO.gr. Να λοιπόν τι (μεταξύ πολλών πολλών άλλων) είναι για μας το Χαλάνδρι, μέσα από τυχαία θραύσματα κειμένων, αναμνήσεων και φωτογραφιών.

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

Το Χαλάνδρι [Από τη Βικιπαίδεια]


Το Χαλάνδρι (αρχαία Φλύα) είναι προάστιος δήμος στο βορειοανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου των Αθηνών, με περισσότερους από ογδόντα χιλιάδες κατοίκους το 2010 σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής. Δεδομένου ότι αρκετό ποσοστό των μόνιμων κατοίκων διατηρεί οικογενειακή μερίδα σε άλλους δήμους, και μάλιστα της επαρχίας, υπολογίζεται πρακτικά ότι ο πραγματικός πληθυσμός του Χαλανδρίου ανέρχεται στις 300.000 άτομα.

Το Χαλάνδρι, αποτελεί σημαντικό εμπορικό και οικιστικό κέντρο των βορειοανατολικών προαστίων της πρωτευούσης της περιφέρειας Αττικής και οι κάτοικοί του ονομάζονται Χαλανδραίοι. H ετυμολογία του ονόματος Χαλάνδρι δεν έχει διευκιρινισθεί με σαφήνεια, αλλά η επικρατούσα θεωρία είναι ότι είχε 1.000 άνδρες, οπότε "Χιλιάνδριον", "Χαλάνδριον", Χαλάνδρι.

Μια δεύτερη εκδοχή, είναι η μετονομασία από Φλύα σε Χαλάνδρι να προέρχεται από τον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά Μπέη, στον οποίο ανήκαν μεγάλες εκτάσεις γης κατά την τουρκοκρατία.

Σήμερα η περιοχή Χαλανδρίου είναι γνωστή για την ανεπτυγμένη της αγορά, με πολλά εμπορικά καταστήματα να εδρεύουν στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης και επιχειρήσεις στα Σίδερα και τη Λεωφόρο Κηφισίας να προσελκύουν στελεχιακό δυναμικό από το ευρύτερο οικιστικό συγκρότημα.

Το ιστορικό κέντρο καλύπτεται από εκτενείς πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, ενώ ο δήμος εκτείνεται σε βορειοανατολική ευθεία, ενώνοντας την Αθήνα με το Πεντελικό. Στο έμβλημα του δήμου Χαλανδρίου διακρίνεται η πηγή που αποτελεί το παραδοσιακό κέντρο του χωριού των Χαλανδραίων και η χρονολογία ιδρύσεως 1944 οπότε και αναγνωρίζεται πλέον το Χαλάνδρι ως δήμος.

Σε επίσημες εκδηλώσεις εμφανίζεται το εναλλακτικό έμβλημα του δήμου υπό την ονομασία "Δήμος Φλυέων" με την προτομή του Φλυέως Ευριπίδη.

Ωραίο βίντεο

Με τίτλο «Χαλάνδρι, η πιο όμορφη πόλη!»

Χαλάνδρι: Ένα ροκ προάστιο

 

Γράφει ο Γιώργος Φακίνος.

 

● Zω στο Χαλάνδρι εδώ και τριάντα χρόνια και σίγουρα η περιοχή έχει αλλάξει πολύ από τότε που ήμουν πιτσιρίκι. Απέκτησε περισσότερο εμπορικό χαρακτήρα, με όλα αυτά τα καταστήματα και υπερκαταστήματα, κι εκεί που κάποτε παί ζαμε ποδόσφαιρο τώρα έχει πολυκατοικίες. Τελευταία, βέβαια, παρατηρώ ότι τα καταστήματα ολοένα και λιγοστεύουν στην Ανδρέα Παπανδρέου. Μου λείπει το δισκάδικο Melody House, όπου αγόραζα συχνά βινύλια και CD.

● Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής είναι το ρέμα Χαλανδρίου. Ξεκινά από την Πεντέλη και περνά μέσα απ’ το Χαλάνδρι. Το καλοκαίρι βλέπεις ελάχιστο νερό, τον χειμώνα όμως, όταν βρέχει, τα δίνει όλα. Εκεί, δίπλα στο ρέμα, οι άνθρωποι βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους ή χαλαρώνουν στα παγκάκια. Ενδείκνυται, επίσης, και για φασώματα ή σεξ.

● Αν και γεωγραφικά το Χαλάνδρι ανήκει στα βόρεια προάστια, συνειδησιακά θα έλεγα ότι ανήκει στο κέντρο. Επιπλέον, αυτό που μου αρέσει είναι ότι πάντα είχε ροκ χαρακτήρα. Του τον κληροδότησαν τα μπαρ και τα κλαμπ της δεκαετίας του ‘80, όπως η Όμπρε, ο Κάκτος και το Crazy Horse.

● Μου έχουν διαρρήξει μια φορά το σπίτι. Συνέβη το 1999. Δούλευα στο Χοροστάσιο εκείνο το βράδυ και, μόλις γύρισα, άνοιξα την πόρτα, τα φώτα ήταν ανοιχτά, όλα μου τα βινύλια και τα CD ήταν στο πάτωμα και όλες οι ντουλάπες ήταν ανοι χτές. Πήραν σχεδόν όλα μου τα ρούχα και ό,τι άλλο μπορούσαν να πάρουν και ήταν εύκολο να κουβαληθεί. Μετά από αυτό, βέβαια, πήρα τα μέτρα μου.


● Ενδιαφέροντες τύποι στην περιοχή ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν πίσω απ’ την Κοκινοσκουφίτσα, μια εναλλακτική ομάδα που έτρεχε έναν ραδιοφωνικό σταθμό και διοργάνωνε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα που γίνονταν στην πόλη. Εδώ και χρόνια, πάντως, είναι ανενεργοί.

● Αγαπώ πολύ το μπαρ Blue και εδώ και χρόνια πίνω το ποτό μου εκεί. Το έφτιαξε ο Κάζος (επική μορφή) στις αρχές των ‘90s και τώρα το έχει αναλάβει περισσότερο ο γιος του που, παρέα με τον Χρήστο Αγγελόπουλο, παίζει ωραίες μουσικές. Αν βγω καθημερινή, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο μέρος για να πάω. Φυσικά, μου αρέσουν πολύ και τα καινούργια Speakeasy και Σπόρος. Το Speakeasy νομίζεις πως ξεπήδησε από την εποχή του Μεσοπολέμου και σερβίρει και το αγαπημένο μου gin, το Bloom. O Σπόρος είναι άλλο ένα συμπαθητικό μπαράκι, με καθαρά ποτά και γαμάτες μουσικές.

● Εμβληματικό σουβλατζίδικο για περισσότερο από 25 χρόνια είναι ο Καυτερός κι ενδείκνυνται μόνο γι’ αυτούς που τους αρέσουν τα πραγματικά καυτερά. Για σούπερ μαμαδίσιο φαγητό θα πρότεινα Κίτσουλα, ενώ, αν είσαι ξενύχτης, η Βελανιδιά, που είναι 24 ώρες ανοιχτή, θα σε φροντίσει. Αγαπημένη μου στάση είναι σίγουρα και το βιβλιοπωλειο Ευριπίδης, όπου αγοράζω ξένο μουσικό Τύπο και βιβλία.

● Οι άνθρωποι στην πολυκατοικία απέναντι τα έχουν δει, στην κυριολεξία, όλα από εμένα. Και μάλιστα, πολύ πριν απ’ τη γυμνή μου φωτογράφιση στη LifΟ.

Το Mad βγήκε στους δρόμους του Χαλανδρίου

  

Και μίλησε με τους νέους της περιοχής...

Idra Kayne

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

 

Idra Kayne - "Don't Walk Away From Me"

«23 Απρ 2012: Tο "Don't Walk Away From Me" είναι το νέο Jumping Fish Song από το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ της Idra Kayne που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ και έχει εντυπωσιάσει με την ενέργεια και το πάθος της φωνής της.»

Μια παραλία στο Χαλάνδρι…

Σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν ή έζησαν στό Χαλάνδρι 

• Ευριπίδης, αρχαίος συγγραφέας


• Θεμιστοκλής, αρχαίος πολιτικός και στρατιωτικός


• Ανδρέας Παρίδης, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών


• Ελένη Κανατσούλη, Μουσικός, Διευθύντρια Ωδείου Χαλανδρίου


• Κώστας Βουτσάς, ηθοποιός

• Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ηθοποιός

• Έλενα Ναθαναήλ, ηθοποιός

• Φαίδων Γκιζίκης, Στρατηγός, Πρόεδρος Δημοκρατίας επί δικτατορίας και επί μεταπολίτευσης

• Χαρίλαος Φλωράκης, ΓΓ ΚΚΕ

• Παναγιώτης Δενδρινός, Ιχθυολόγος, βιομήχανος Ιχθυοκαλλιεργειών στην Πρέβεζα, Καθηγητής ΤΕΙ

• Δημήτρης Αγαλιώτης, Καθηγητής αιματολογίας, Mayo Clinic, USA

• Nikos Leoutsarakos, Top Software Engineer, ATT, Montreal, Canada, ομάδα εφεύρεσης λογισμικού GSM κινητής Τηλεφωνίας.

• Ιωάννης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Αρείου Πάγου

Ρεματιά Χαλανδρίου:

 

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

 

 

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

 

 

 

Δευτέρα 11.30 μ.μ., φεύγοντας από το Χαλάνδρι με ταξί

 

Από ένα Κορίτσι στην Πόλη:

 

Κοιτάω έξω από το παράθυρο. Το Χαλάνδρι είναι από αυτές τις γειτονιές που όλοι οι δρόμοι μοιάζουν ίδιοι και θυμίζουν πάντα κάτι άλλο: θα μπορούσαμε να είμαστε στο Μαρούσι, στο Χολαργό ή στα Μελίσσια. Ανήκει στα προάστια που ακολουθούν το οικιστικό πρότυπο «καλή» πολυκατοικία (χρώματος σομόν κατά προτίμηση), με μεγάλα μπαλκόνια και έναν κήπο που αποτελείται από παρτέρια με γκαζόν.

«Και πού πάτε; Στο Σύνταγμα; Να προσέχετε εκεί, δεν ξέρετε τι γίνεται» μας λέει ο ταξιτζής. Εγώ γελάω αμήχανα, υποθέτω ότι κάνει πλάκα. «Τις προάλλες ήταν ένα ζευγαράκι, τους πήρα από το Μαρούσι να τους πάω στο Μεταξουργείο, σε ένα εστιατόριο που τους είχε ένας φίλος κάλεσμα και φτάνουμε εκεί κι ήταν όλο μαύροι, μαύροι, μαύροι, μαύρη μαυρίλα πλάκωσε» μας λέει και γελάει ευχαριστημένος με το πνεύμα του.

 

 

 

Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι στο NAKED CITY της Λάιφο

 

Δημήτρης Κοντόνης, Πολίστας στο Νηρέα Χαλανδρίου, μοντέλο. 

 

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

 

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

 

 

Ιφιγένεια Pearl, Καθηγήτρια Γιόγκα - Tattoo Artist. Φωτογραφήθηκε στα Sake Tattoo Crew Studios, στο Χαλάνδρι

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

 

Είναι το Χαλάνδρι η καλύτερη συνοικία για να ζεις; Facebook Twitter

 

  

Φωτογραφία που τραβήχτηκε στο Petite Fleur στο Χαλάνδρι

τις ημέρες του πιο μικροσκοπικού τζαζ φεστιβάλ της Αθήνας

 

 

 

Από φετινή συναυλία στο Χαλάνδρι

 

Χάρτινο τσίρκο-Γιάννης Αγγελάκας | Θέατρο Ρεματιάς 2012

--------

Γράψτε μας στα σχόλια τα θετικά και τα αρνητικά του Χαλανδρίου, και μην ξεχάσετε να ψηφίσετε στο μεγάλο μας γκάλοπ, για να αναδείξουμε την Καλύτερη Συνοικία για να ζεις!

ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ :)

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ

σχόλια

3 σχόλια
οντως το χαλάνδρι δεν μοιάζει σαν τις άλλες περιοχές των Β.Π για αυτο και δεν ανήκει στις προτιμήσεις μου.Το επισκέφτηκα πρόσφατα και ο κόσμος δεν είναι ακριβώς του γούστου μου.
"Χιλιάνδριον": όχι απλώς αρχαιοπρεπές, αλλά και ανδροπρεπέστατο. Όχι παίζουμε, δηλαδή.Επειδή μου φάνηκε λίγο ύποπτη η ετυμολογία, έψαξα και βρήκα πως το Χαλάνδρι μάλλον βγαίνει από το αρβανίτικο Χαλαντέρε (= το χωριό δίπλα στο ρέμα). Γλωσσολόγος δεν είμαι, αλλά και ρέμα υπάρχει στο Χαλάνδρι, και χωριό ήταν (ακόμα και στις αρχές του '70, όταν μεγάλωνα εκεί κοντά).

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ