Δεν μπορώ να ψηφίσω!

Facebook Twitter
1

 

Λίγο πριν τις (δεύτερες) ελληνικές εκλογές μια ομάδα Ελλήνων που ζούνε στο Άμστερνταμ έστησε ένα σάιτ ενημέρωσης για να μιλήσουν για το δικαίωμα των Ελλήνων που δεν κατοικούν στην Ελλάδα να μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Δεν είναι ομογενείς, ούτε παιδιά Ελλήνων. Είναι Έλληνες πολίτες, οικονομικοί μετανάστες, με δελτίο ταυτότητας, ΑΦΜ και αριθμό δημοτολογίου. Κι αυτοί οι Έλληνες πολίτες δεν θα έχουν φωνή στις επόμενες εκλογές.

«Είμαστε Έλληνες πολίτες, ζούμε στο εξωτερικό και έχουμε κάθε δικαίωμα να ψηφίσουμε στις βουλευτικές εκλογές της χώρας μας. Δυστυχώς δε μας επιτρέπουν να ψηφίσουμε από τον τόπο διαμονής μας, όπως γίνεται στα 23 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και 37 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό κράτος δεν παρέχει στους εκπατρισμένους πολίτες του τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Το ελληνικό κράτος ποτέ δεν έθεσε σε ισχύ ότι ορίζει το άρθρο 51 παράγραφος 4 του ελληνικού συντάγματος που αναθεωρήθηκε το 2001:"Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια". Δεδομένου ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρατήσουμε ένα από τα πιο θεμελιώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα, αποφασίσαμε να λάβουμε δράση».

Το ξεκινήσανε μόνοι τους. Χωρίς κανένα κομματικό συμφέρον ή χρηματοδότηση.

Εδώ και χρόνια η ελληνική πολιτεία δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορούν οι συγκεκριμένοι Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές από μια άλλη χώρα στην οποία βρίσκονται. Τα πολιτικά κόμματα εκμεταλλεύτηκαν (ή και δημιούργησαν) το κενό αυτό. Άλλοτε χρεώνοντας την Ολυμπιακή κι άλλοτε πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε εταιρίες και γραφεία, ναύλωναν γαλάζια και πράσινα αεροπλάνα και φέρναν τους δικούς τους, δωρεάν ή με κάποια συμμετοχή, να ψηφίσουν. Φέτος και πέρισι αυτά κοπήκανε. Λόγω οικονομικής δυσχέρειας... Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον στις μεθεπόμενες εκλογές το θέμα αυτό θα έχει λυθεί όπως αρμόζει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε παρακάτω μια επιστολή που υπογράφει  κάποιος άλλος Έλληνας του εξωτερικού, που διαμαρτύρεται με άρθρο του στο Reporter.gr για το ότι δεν μπορεί να ψηφίσει.

Δεν μπορώ να ψηφίσω

 

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ζούμε μόνιμα στο Βέλγιο - από μετανάστες ανθρακωρύχοι δεύτερης γενιάς και ιδιοκτήτες των εκατοντάδων ταβερνών στις Βρυξέλλες, μέχρι αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών θεσμών, δημοσιογράφοι και στελέχη επιχειρήσεων. Δεν είμαστε ομογενείς, έχουμε ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο.  Κι όμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στις Βρυξέλλες, δεν μπορούμε να πάμε στην πρεσβεία μας, ή σε κάποιο ελληνικό σχολείο και να ψηφίσουμε στις αυριανές εκλογές. 

Εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, Έλληνες πολίτες ζουν σε χώρες του εξωτερικού. Φοιτητές στην Αγγλία, μετανάστες στη Γερμανία, καθηγητές πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, εργαζόμενοι στην Αυστραλία και τον Καναδά. Επαναλαμβάνω, δεν είναι ομογενείς, ούτε παιδιά Ελλήνων. Είναι Έλληνες πολίτες, με δελτίο ταυτότητας, ΑΦΜ και αριθμό δημοτολογίου. Κι όμως, στις αυριανές εκλογές, δεν θα έχουν φωνή. Είτε επειδή εργάζονται αυτήν την Κυριακή, όπως εγώ, είτε γιατί δεν έχουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για το εισιτήριο μετ’ επιστροφής για τη χώρα της διαμονής τους, είτε επειδή δεν θέλουν να γλείψουν κάποιο κόμμα για να τους δώσει δωρεάν εισητήριο όπως συνέβαινε «την εποχή της αστακομακαρονάδας» στην Ελλάδα.

Οι Γάλλοι συνάδελφοί μου εδώ στις Βρυξέλλες θα ψηφίσουν για τις βουλευτικές εκλογές πηγαίνοντας με την ταυτότητά τους σε ένα εκθεσιακό κέντρο. Ξένες κοινότητες με λιγότερα μέλη καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν στις πρεσβείες ή στα «κοινοτικά» σχολεία. Το προσωπικό των πρεσβειών, δημόσιοι λειτουργοί με σφραγίδες και τα όλα τους, διοργανώνουν τη διαδικασία, με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων και στέλνουν τα αποτελέσματα με sms και τα ψηφοδέλτια με ταχυδρομείο στις αντίστοιχες πρωτεύουσες.

Οι ελληνικές αρχές βέβαια ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει το φαξ. Και μέχρι τον Μάιο, πληρώναμε 800.000 ευρώ για να στέλνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι τηλεγραφήματα με τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υποθέτω ότι σε 100 χρόνια περίπου, θα ανακαλύψει το ελληνικό κράτος και το ι-μέηλ. Με τα λεφτά που γλυτώσαμε από τα τηλεγραφήματα, θα μπορούσε αυτή τη φορά η Ελλάδα να μετατρέψει τις πρεσβείες σε εκλογικά κέντρα. Ή ακόμη καλύτερα, θα μπορούσε να κόψει κάνα ευρώ από τους παχυλούς μισθούς των εθνοπατέρων μας. Για να μας επιτρέψει να ψηφίσουμε στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας.

Το χειρότερο είναι ότι συνεχίζω να πληρώνω τους φόρους μου σε αυτό το χαμαιτυπείο που λέγεται Ελλάδα (ο μισθός μου καταβάλλεται στην Αθήνα). Ανέκαθεν, το ελληνικό κράτος μου έκανε τη ζωή δύσκολη και σε μένα και στην οικογένειά μου και σε κάθε νομοταγή πολίτη. Τώρα, μου αφαιρεί και το δικαίωμα να ψηφίσω....

 

Νικηφόρος Μαλεβίτης, Reporter.gr

---

Σημείωση!

Η παραπάνω επιστολή δεν γράφτηκε από τους εμπνευστές του icannotvote.org, όπως είπαμε προηγουμένως. Ο συντάκτης της επιστολής απλώς συνηγορεί στην πρωτοβούλια του icannotvote.org.

Μπείτε στον ιστότοπο του icannotvote.gr και υπογράψτε το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ας επιχειρήσει κάποιος μια μικρή δημοσκόπηση μεταξύ των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου,των πολιτικών κομμάτων αλλά και γιατί όχι μεταξύ των πολιτών.Οι περισσότεροι που είναι εναντίον του δικαιώματος της ψήφου των ελλήνων της διασποράς είναι όσοι πρόσκεινται σε αριστερά κόμματα. Γνωρίζουν πολύ καλά, είτε ότι οι έλληνες της διασποράς μεγαλώνουν με πιο συντηρητικές απόψεις, με μεγαλύτερη προσήλωση στην παράδοση (δεν είναι τυχαίο που τους αντιμετωπίζουν πολλές φορές με χλευασμό και τους θεωρούν κιτς, οι αριστεροί εξάλλου ως γνωστόν έχουν δικαίωμα να κρίνουν όποιον θέλουν, όπως θέλουν),είτε ότι οι περισσότεροι που ζούν έξω έχουν πετύχει τα όνειρά τους εκμεταλλευόμενοι την ελεύθερη οικονομία και το φιλελεύθερο μοντέλο που επικρατεί γενικά στη δύση και τον πολιτισμένο κόσμο. Ούτε δημόσιο, ούτε λαμογιά, ούτε ψευτοσοσιαλισμός. Προφανώς αν ψηφίσουν όλοι αυτοί, τα αριστερά κόμματα δε βλέπουν εξουσία ούτε στην δευτέρα παρουσία.