Η γαλλίδα καλλιτέχνης ORLAN (1947) ανάγει την πλαστική χειρουργική και τις επεμβάσεις σε τελετουργίες, «operational moments» όπως η ίδια τις αποκαλεί και εδώ και χρόνια υποβάλλει το πρόσωπό της σε συνεχείς αναμορφώσεις, με τη χρήση εμφυτευμάτων, «καταναλώνοντας» χαρακτηριστικά από μυθικές και ιστορικές φιγούρες.

 

 

 

 

Κύρια πηγή έμπνευσης στις μεταμορφώσεις της Lady Gaga.

 

 

 

Το ενδιαφέρον του αυστραλού performance artist Stelarc, στρέφεται γύρω από τη μεταβολή της εικόνας του ανθρώπινου σώματος αλλά κυρίως την παρέμβαση στη αρχιτεκτονική και στον παρωχημένο κατά την άποψή του τρόπο λειτουργίας του. Στο project Εar on arm (2010) η εμφύτευση ενός τεχνητού αυτιού από σιλικόνη στον βραχίονα του χεριού του μετά από σειρά επεμβάσεων, αποτελεί εναλλακτική πρόταση «ανατομικής μηχανικής», ένα κινητό ακουστικό όργανο με ικανότητα εντοπισμού άλλων σωμάτων.

 

 

Τα εμφυτεύματα σιλικόνης κάτω από το δέρμα για διακοσμητικούς σκοπούς έχουν αναδειχθεί σε τάση, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εφαρμογή τα Braille tattoos. Η Klara Jirkova, από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, εισάγει την ιδέα των παρεμβάσεων στο σώμα με τρισδιάστατη αίσθηση, ώστε ένας τυφλός να μπορεί να νιώσει το εικαστικό αποτέλεσμα.

 

 

 

Οι Lucyandbart είναι μια συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών Lucy McRaeand Bart Hess, με κύρια θεματική τους την ενστικτώδη μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος  με κίνητρο τη μόδα, την αρχιτεκτονική, την performance art, την τεχνολογία και εκπληκτικά αποτελέσματα.

 

 

Τον Αύγουστο του 2010 δημιουργούν τη σιλουέτα Evolution για το μοντέλοCaroline Trentini, φωτογραφημένη από τον Nick Knight για την αμερικάνικη Vogue σε ένα άρθρο αφιερωμένο στην νεότητα και την πλαστική χειρουργική.