ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Φάτε λιγότερο κρέας για να κάνετε εξοικονόμηση νερού, συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Φάτε λιγότερο κρέας για να κάνετε εξοικονόμηση νερού, συμβουλεύουν οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων, μια πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερο κρέας -ή ακόμη καλύτερα με καθόλου κρέας- δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία, αλλά και στους πολύτιμους φυσικούς πόρους, καθώς θα επιτρέψει σημαντική εξοικονόμηση νερού

Το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής, είναι κατά 11% έως 35% λιγότερο αν η διατροφή γίνει πιο υγιεινή με λιγότερο κρέας, 33% έως 35% λιγότερο αν το κρέας αντικατασταθεί από ψάρια και όσπρια, ενώ η εξοικονόμηση νερού φθάνει το 35% έως 55% αν η διατροφή γίνει αμιγώς χορτοφαγική (ούτε κρέας, ούτε ψάρια, με φυτικά αντί για ζωικά λίπη).

Οι ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης Nature Sustainability, υπολόγισαν πόσο επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες το «αποτύπωμα νερού» σε τρεις μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία).

Η νέα μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο πάνω στη σχέση διατροφής-κατανάλωσης νερού.

Ως «αποτύπωμα νερού» θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα ζωικά προϊόντα -και ιδίως τα κρέατα- έχουν μεγάλο αποτύπωμα νερού, καθώς η κτηνοτροφία καταναλώνει πολύ νερό, ενώ η παραγωγή φρούτων και λαχανικών χρειάζεται συγκριτικά λιγότερο.

Η διατροφή του μέσου Ευρωπαίου χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση ζωικών προϊόντων, συνεπώς υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση νερού μέσω αλλαγών στη διατροφή, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Ενδεικτικά, το ημερήσιο αποτύπωμα νερού λόγω παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία.

«Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυρία Μαρία, ο κύριος Νίκος και μια ιστορία αγάπης με μια μηχανή ποπκόρν

Living / Πενήντα καλοκαίρια χωρίς ρεπό, με μαλλί της γριάς και ψημένο καλαμπόκι

Ο κύριος Νίκος έχει προλάβει την εποχή που το γλειφιτζούρι κοκοράκι ήταν συνώνυμο του πρώτου ραντεβού. Μετά από δεκαετίες στους δρόμους, δεν μπορεί να φανταστεί καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι και χωρίς το μηχάνημα του ποπκόρν.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
CHECK Ένα πρωί αναζητήσαμε πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Living / Birdwatching στην Αθήνα: Παρατηρώντας πρωί-πρωί πουλιά στον Εθνικό Κήπο

Το birdwatching στην πόλη μας είναι πολύ πιο δημοφιλές από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ξένοι το λατρεύουν, και παίρνουν τα πάρκα και τα βουνά για να ανακαλύψουν τσαλαπετεινούς και κουκουβάγιες, σε ένα «κυνήγι» με τα κιάλια που κάνει το συγκεκριμένο τουρ από τα πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα.
M. HULOT
Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ