Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

              
        

Κι όμως και οι σκύλοι βήχουν, κι οι κτηνίατροι εξηγούν ότι όπως και οι άνθρωποι, αρρωσταίνουν με κρυολογήματα ή γρίπη, που δεν κολλάει όμως από τους ανθρώπους στα σκυλιά ούτε αντίστροφα.

 

'Οταν η θερμοκρασία πέφτει, ειδικά αν το γατάκι ή σκυλάκι είναι καλομαθημένο, μην το αφήσετε στο κρύο, το τρίχωμά του είναι πιθανό να μην αρκεί.

                                     

Τις κρύες μέρες του χειμώνα επίσης, αποφεύγετε τα πάρτι των σκύλων(!), θα μπορούσαμε να πούμε σε χλιδάτες εποχές... Γενική συμβουλή παραμένει να προστατεύουμε το σκύλο ή τη γάτα από παρατεταμένες κοινωνικότητες: στο δρόμο ή στο σπίτι, στην πλατεία, στον κτηνίατρο.

Ο συγχρωτισμός με άλλους σκύλους ή γάτες μπορεί να τους αρρωστήσει. Μεταξύ των δυο αυτών ειδών ο ιός της pet γρίπης κυκλοφορεί και παραμονεύει.

                               

Εκτός από τα εμβόλια που δεν πρέπει να παραμελεί κανείς για να προασπίσει το αγαπημένο του τετράποδο, η συνταγή για την καλύτερη υγεία τους παραμένει απλή και παρόμοια με των ανθρώπων:

 

Καθημερινή άσκηση, (δηλαδή η βόλτα του σκύλου) και σωστή διατροφή.

 

Προσοχή κατά τις γιορτές, μην σερβίρετε στο σκύλο γαλοπούλα!
SOS πληροφορία, και άγνωστη σε πολλούς φιλόζωους. Το λίπος της γαλοπούλας και το δέρμα της μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το αγαπημένο σας τετράποδο γιατί προκαλεί από διάρροια μέχρι και σοβαρά παγκρεατικά προβλήματα.

 

Η σοκολάτα επίσης, όσο και αν γαβγίζει επίμονα και την ορέγεται, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, συνηθέστερα διάρροια , ανάλογα με το μέγεθος και τη ράτσα του σκύλου αλλά και τη ποσότητα που θα καταναλώσει.


Μην τον κερνάτε απ' το τραπέζι, κι ας γρυλίζει όλο το βράδυ από λαιμαργία. Μη του κάνετε τη χάρη ακόμη και για μια μπουκιά χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, και ας ξαγρυπνά ζαλισμένος από τις μυρωδιές μπροστά στο φούρνο.

                              

Το καλύτερο που μπορείτε να τους προσφέρετε είναι φρέσκο νερό και ασφαλή βιταμινούχα τροφή για κατοικίδια.