ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κολπική τριχομονάδωση: Τα ΣΜΝ καταγράφουν έξαρση

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καταγράφουν ανησυχητική έξαρση Facebook Twitter
Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες
0

ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ και θνητότητας από τις ηπατίτιδες, τον HIV και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθεί να αυξάνεται ανησυχητικά, προκαλώντας 2,5 εκατ. θανάτους ετησίως, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ. Εκτός από τις ηπατίτιδες και τον ιό HIV, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια έξαρση της σύφιλης, της γονόρροιας, των χλαμυδίων και της τριχομονάδωσης που υπονομεύει τη δημόσια υγεία. Με το καλοκαίρι και τις εφήμερες σχέσεις προ των πυλών, μας προβληματίζει το γεγονός ότι τα καινούργια στοιχεία φανερώνουν πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα εξακολουθούν να αυξάνουν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως (θα θέλαμε να) πιστεύουμε. Το 2022 όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΥ έθεσαν στόχο να μειώσουν κατά 10 φορές τα κρούσματα σύφιλης στον ενήλικο πληθυσμό έως το 2023, ώστε από τα 7,1 εκατ. να «πέσουμε» στα 0,71 νέα κρούσματα, σε ορίζοντα 8ετίας. Ωστόσο, τα νέα περιστατικά σύφιλης μεταξύ εφήβων και ενηλίκων ηλικίας από 15 έως 49 ετών ακολούθησαν ανοδική πορεία κατά 1 εκατ. μέσα στο 2022, φτάνοντας τα 8 εκατ. διεθνώς. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Συνεπώς, η δέσμευση των κρατών δεν ξεκίνησε να υλοποιείται με το δεξί! Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή μείωση των νέων περιστατικών ιογενούς ηπατίτιδας και HIV/AIDS θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων που έχει ορίσει ο ΠΟΥ μέχρι το 2030. 

«Η αύξηση των περιστατικών σύφιλης μάς προβληματίζει. Ευτυχώς σε άλλα μέτωπα έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά τώρα, που έχουμε και τα διαγνωστικά και τα θεραπευτικά όπλα για να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα ΣΜΝ είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτές τις επιδημίες μέχρι το 2030», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τέσσερα θεραπεύσιμα ΣΜΝ, η σύφιλη (που προκαλείται από το βακτήριο ωχρά σπειροχαίτη-Treponema pallidum), η γονόρροια (από το βακτήριο γονόκοκκος-Neisseria gonorrhoeae), τα χλαμύδια (από το βακτήριο χλαμύδια τραχώματος-Chlamydia trachomatis) και η κολπική τριχομονάδωση (από το παράσιτο τριχομονάδα-Trichomonas vaginalis), ευθύνονται για περισσότερο από 1 εκατ. νέες μολύνσεις την ημέρα! 

Η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει «έκρηξη» στα κρούσματα σύφιλης στις ενήλικες γυναίκες (1,1 εκατ. νέα περιστατικά), με συνέπεια τη γέννηση περισσότερων παιδιών με σύφιλη (523 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις τον χρόνο) κατά την πανδημία του Covid-19. Το 2022 καταγράφηκαν 230.000 θάνατοι εξαιτίας της σύφιλης. Τα ευρήματα του ΠΟΥ δείχνουν, επίσης, αύξηση και στην πολυανθεκτική γονόρροια. Το 2023, στη μελέτη επιτήρησης για τη μικροβιακή αντοχή στη γονόρροια που έγινε σε 87 χώρες, 9 ανέφεραν αυξημένα ποσοστά από 5% έως 40% στην ανθεκτικότητα στη θεραπεία πρώτης γραμμής με ceftriaxone. 

Παράλληλα, το 2022 καταγράφηκαν 1,2 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας B και σχεδόν 1 εκατ. νέα περιστατικά ηπατίτιδας C. Ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από ιογενείς ηπατίτιδες ανήλθε από 1,1 εκατ. το 2019 σε 1,3 εκατ. το 2022. Και όλα αυτά συνέβησαν παρά το ότι πλέον υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα διάγνωσης και οριστικής θεραπείας-εκρίζωσης του ιού.  

Μόνο στο μέτωπο του HIV/AIDS καταγράφηκε βελτίωση. Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν από 1,5 εκατ. το 2020 σε 1,3 εκατ. το 2022. Σε πέντε κρίσιμες ομάδες υψηλού ρίσκου (άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, εργαζόμενοι στο σεξ, κρατούμενοι σε φυλακές και άτομα που διαβιούν σε άλλα, κλειστού τύπου ιδρύματα και τα διεμφυλικά άτομα) εξακολουθούν να καταγράφονται αυξημένα ποσοστά HIV λοίμωξης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ένα εκτιμώμενο ποσοστό 55% των νέων μολύνσεων από HIV καταγράφεται στους σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των πληθυσμιακών ομάδων και, παρά τη μείωση των περιστατικών συνολικά, οι θάνατοι από τον HIV εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά ποσοστά. Το 2022 καταγράφηκαν 630.000 εξαιτίας του HIV, με το 13% να αφορά παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Διεθνώς, η θεραπευτική κάλυψη για τον HIV έφτασε το 76%, με το 93% των οροθετικών ατόμων που έλαβαν θεραπεία να επιτυγχάνει τη μείωση του ιικού φορτίου. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες να αυξηθούν τα ποσοστά του HPV εμβολιασμού στις γυναίκες που βρίσκονται θετικές στον HIV. Επίσης, μικρή βελτίωση καταγράφηκε στη διάγνωση και τη θεραπευτική κάλυψη για τις ηπατίτιδες B και C σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Υγεία & Σώμα / Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το καλοκαίρι έχει τους δικούς του κανόνες στη διατροφή. Χρειαζόμαστε γεύματα ελαφρά, δροσερά, ενυδατικά, που να μη μας βαραίνουν και να μη ρίχνουν τη διάθεση, και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που καταπολεμούν το στρες, εξασφαλίζουν τόνωση και δίνουν ενέργεια για να είμαστε σε άριστη φόρμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Υγεία & Σώμα / Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Ο καρκίνος του δέρματος θα εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας τα προσεχή χρόνια, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσουν μια μορφή του.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Υγεία & Σώμα / Κατερίνα Βισέρη: «Με την ανορεξία χάνεις ανθρώπους, συναισθήματα, έρωτες, τα πάντα»

Νομικός και content creator που αναφέρεται ανοιχτά στην προσωπική της μάχη με τις διατροφικές διαταραχές και νεαρή επιχειρηματίας, η Κατερίνα Βισέρη μιλά για τη σκληρή περίοδο των σπουδών της, τον χώρο της μόδας που τη γοήτευε ανέκαθεν, τη νευρική ανορεξία, τη συμμετοχή της στο GNTM, και το «φως» που τελικά ήρθε μέσα από τη δουλειά.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM