Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό

Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό Facebook Twitter
Η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.
0

Λένε πως όσο πιο ανασφαλής είναι ένας γιατρός τόσο περισσότερα φάρμακα δίνει στον ασθενή του. Κι όσο πιο ανασφαλής αισθάνεται ο ασθενής τόσο περισσότερα χάπια καταπίνει, σαν να ήταν καραμέλες. Μόνο που τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες.


Πρόσφατες έρευνες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επιβεβαιώνουν ότι η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και πως στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος γρίπης και των άλλων εποχικών λοιμώξεων, η σύσταση των γιατρών είναι ξεκάθαρη: τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στις εποχικές ιώσεις και, όταν καταναλώνονται χωρίς λόγο και σε εσφαλμένο δοσολογικό σχήμα, οδηγούν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, που με τη σειρά τους αυξάνουν τη νοσοκομειακή θνησιμότητα, καθώς τα ανθεκτικά μικρόβια κάνουν «πάρτι» στα νοσοκομεία!

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Αυτό σημαίνει πώς προσβληθήκατε από μικρόβιο που βρήκε τον οργανισμό αδύναμο και υποφέρετε από δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, η οποία χρειάζεται αντιβιοτικά.


Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία σε χάπια και κάψουλες που καταναλώνονται με τις χούφτες στην Ελλάδα είναι τα αναλγητικά, τα οποία λαμβάνονται κυρίως από γυναίκες νεαρές και μέσης ηλικίας για την αντιμετώπιση πρωτίστως του πονοκεφάλου.

Κι εδώ, όμως, παραμονεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς, όπως εξηγεί ο νευρολόγος Μιχάλης Βικέλης, ειδήμων στις κεφαλαλγίες και στις ημικρανίες, η κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για τον πάσχοντα, κι αυτό γιατί οδηγεί στην επιδείνωση των κεφαλαλγιών και στην εμφάνιση μιας πολύ βασανιστικής ασθένειας, της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Οι γυναίκες «σκοράρουν» πρώτες και στην κατάχρηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών σκευασμάτων, τα οποία είναι άκρως εθιστικά.

Τέλος, οι ειδικοί του ΕΟΦ τονίζουν πως εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, όταν τα λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συνταγή ή όταν λαμβάνουμε μαζί τους ανεξέλεγκτα βιταμινούχα συμπληρώματα και διεγερτικές ουσίες (καφέ, τσάι, energy drinks).

Όταν «ανακατεύουμε» φάρμακα χωρίς να ξέρουμε τι κάνουμε υπάρχει κίνδυνος είτε να μη δράσουν, λόγω αλληλοεξουδετέρωσης, είτε να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ (να ανέβουν δηλαδή οι ηπατικές τρανσαμινάσες) και σε άλλα ζωτικά όργανα

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ