Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό

Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό Facebook Twitter
Η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.
0

Λένε πως όσο πιο ανασφαλής είναι ένας γιατρός τόσο περισσότερα φάρμακα δίνει στον ασθενή του. Κι όσο πιο ανασφαλής αισθάνεται ο ασθενής τόσο περισσότερα χάπια καταπίνει, σαν να ήταν καραμέλες. Μόνο που τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες.


Πρόσφατες έρευνες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επιβεβαιώνουν ότι η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και πως στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος γρίπης και των άλλων εποχικών λοιμώξεων, η σύσταση των γιατρών είναι ξεκάθαρη: τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στις εποχικές ιώσεις και, όταν καταναλώνονται χωρίς λόγο και σε εσφαλμένο δοσολογικό σχήμα, οδηγούν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, που με τη σειρά τους αυξάνουν τη νοσοκομειακή θνησιμότητα, καθώς τα ανθεκτικά μικρόβια κάνουν «πάρτι» στα νοσοκομεία!

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Αυτό σημαίνει πώς προσβληθήκατε από μικρόβιο που βρήκε τον οργανισμό αδύναμο και υποφέρετε από δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, η οποία χρειάζεται αντιβιοτικά.


Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία σε χάπια και κάψουλες που καταναλώνονται με τις χούφτες στην Ελλάδα είναι τα αναλγητικά, τα οποία λαμβάνονται κυρίως από γυναίκες νεαρές και μέσης ηλικίας για την αντιμετώπιση πρωτίστως του πονοκεφάλου.

Κι εδώ, όμως, παραμονεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς, όπως εξηγεί ο νευρολόγος Μιχάλης Βικέλης, ειδήμων στις κεφαλαλγίες και στις ημικρανίες, η κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για τον πάσχοντα, κι αυτό γιατί οδηγεί στην επιδείνωση των κεφαλαλγιών και στην εμφάνιση μιας πολύ βασανιστικής ασθένειας, της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Οι γυναίκες «σκοράρουν» πρώτες και στην κατάχρηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών σκευασμάτων, τα οποία είναι άκρως εθιστικά.

Τέλος, οι ειδικοί του ΕΟΦ τονίζουν πως εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, όταν τα λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συνταγή ή όταν λαμβάνουμε μαζί τους ανεξέλεγκτα βιταμινούχα συμπληρώματα και διεγερτικές ουσίες (καφέ, τσάι, energy drinks).

Όταν «ανακατεύουμε» φάρμακα χωρίς να ξέρουμε τι κάνουμε υπάρχει κίνδυνος είτε να μη δράσουν, λόγω αλληλοεξουδετέρωσης, είτε να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ (να ανέβουν δηλαδή οι ηπατικές τρανσαμινάσες) και σε άλλα ζωτικά όργανα

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM