Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα εποχικής ρινίτιδας από τα συμπτώματα του κορωνοϊού

Πώς ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα εποχικής ρινίτιδας από τα συμπτώματα του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Οι βροχές των τελευταίων ημερών έκαναν τη βλάστηση να φουντώσει, με τις γύρες των πεύκων και των άλλων δέντρων και φυτών να σχηματίζουν κίτρινα στρώματα στις άκρες των δρόμων, αλλά και στις αυλές και τις βεράντες των σπιτιών. Μαζί με την βλάστηση «φουντώνουν» και οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα -μαζί με τα αλλεργιογόνα- είναι πως θα ξεχωρίσουμε αν το φτάρνισμα, ο βήχας, το μπούκωμα και η μείωση της έντασης της όσφρησης οφείλονται σε εποχική ρινίτιδα ή είναι προειδοποιητικά σημάδια επερχόμενης λοίμωξης με τον Covid-19.

Ειδικά αφότου ακούσαμε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας να επισημαίνει πως η εκδήλωση της ανοσμίας (απώλειας της όσφρησης) αποτελεί αρχικό σύμπτωμα της λοίμωξης με κορωνοϊό, η ανησυχία μας «φουντώνει», καθώς είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, οπότε νιώθουμε ανίσχυροι και φοβισμένοι με όσα πρωτόγνωρα γίνονται γύρω μας. Όμως αυτή την εποχή συμπτώματα όπως η μπουκωμένη μύτη, το φτάρνισμα, η δακρύρροια, το βαρύ κεφάλι και η θολούρα είναι αναμενόμενα καθώς οφείλονται σε ανοιξιάτικες αλλεργίες, τις οποίες εκδηλώνει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ το 8-10% των Ελλήνων -κυρίως παιδιά- πάσχουν από βρογχικό άσθμα, που εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή.

Όπως επισημαίνει η παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου, οι αλλεργίες δεν είναι μόνο εποχικές, μπορεί να διαρκούν όλο τον χρόνο και οποιοσδήποτε άνθρωπος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να εμφανίσει αλλεργία ακόμα κι αν δεν είναι αλλεργικός λόγω της υπέρ εκθέσεις σε αλλεργιογόνα. Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος εκδηλώνουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις άρα και στον κορωνοϊό, ενώ όσοι είναι διαγνωσμένοι με άσθμα πρέπει να παίρνουν την αγωγή τους ακόμα και αν δεν έχουν παροξύνσεις, ώστε να κρατούν τη νόσο σε έλεγχο, όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας εντατικολογίας Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Η βασική σύσταση των ειδικών για την μείωση στην έκθεση των αλλεργιογόνων -αλλά και στον Covid-19- είναι ο καλός αερισμός του σπιτιού, τώρα που μένουμε σπίτι αλλά και γενικά. «Ο καλός αερισμός νωρίς το πρωί και πιο αργά το βράδυ (όταν η κίνηση στους δρόμους είναι μειωμένη και το ίδιο ισχύει για την ατμοσφαιρική ρύπανση) αποτελεί 'φάρμακο' για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των αναπνευστικών αλλεργιών» τονίζει η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να συνιστά φυσικό αερισμό, με παράθυρα και μπαλκονόπορτες ανοικτές και όχι με τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για τον ανακυκλούμενο αέρα σε σχέση με τον κίνδυνο μετάδοσης του Covid 19 στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού εφόσον κάποιος έχει μολυνθεί και τον μεταφέρει ασυμπτωματικά.


Οι υστερίες με τα απολυμαντικά βλάπτουν, προειδοποιούν οι ειδικοί
Η πανδημία του Covid 19 μας υποχρέωσε να γίνουμε υπερβολικά σχολαστικοί με την υγιεινή των χεριών και το καθάρισμα επιφανειών κι αντικειμένων, με συνέπεια ακόμα και σε σπίτια όπου δεν υπάρχει κανένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού, να γίνεται κατάχρηση απολυμαντικών (όπως το διάλυμα χλωρίνης) και αντισηπτικών τζελ για τα χέρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάχρηση απολυμαντικών μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση αναπνευστικών προβλημάτων-ειδικά στα άτομα με άσθμα-καθώς πρόκειται για διαλύματα με υψηλή συγκέντρωση πτητικών ερεθιστικών ουσιών. Μάλιστα ισχύει ότι όσο πιο έντονο το άρωμα (λουλουδιών, βοτάνων, φρούτων) τόσο πιο επιβλαβή είναι για το αναπνευστικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά τα αντισηπτικά τζελ, ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης θυμίζει ότι δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, που αποτελεί το παραδοσιακό τρόπο διαφύλαξης της υγιεινής των χεριών και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε μόνο όταν βρισκόμαστε κάπου όπου δεν έχουμε πρόσβαση σε σαπούνι και νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ