Ποια είδη τροφών μας παχαίνουν;

Ποια είδη τροφών μας παχαίνουν; Facebook Twitter
Υπάρχουν πολλές ατεκμηρίωτες ενδείξεις για το τι μπορεί να μας παχαίνει και τι όχι, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες και ευρείας κλίμακας έρευνες και μάλιστα συγκριτικού τύπου για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων.
0

Ένα κεφαλαιώδες, ωστόσο αναπάντητο ερώτημα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία είναι ποια ήδη τροφών την επιτείνουν. Οι ειδικοί κατά περιόδους κατηγορούν το λίπος ή τη ζάχαρη, τροφές από τις οποίες απουσιάζει η πρωτεΐνη, κάτι που, ακουσίως μας κάνει να τρώμε περισσότερο. 

Υπάρχουν πολλές ατεκμηρίωτες ενδείξεις για το τι μπορεί να μας παχαίνει και τι όχι, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μακροχρόνιες και ευρείας κλίμακας έρευνες και μάλιστα συγκριτικού τύπου για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Βλέπετε, δεν είναι ούτε ηθικό, αλλά ούτε και αποτελεσματικό το να βλέπεις υγιείς ανθρώπους να ρημάζονται σε μία συγκεκριμένη δίαιτα για χρόνια, μόνο και μόνο για να μην παχύνουν και τελικά να παχαίνουν. 

Κι αν μπορούσε μια τέτοια έρευνα, ένα τέτοιας έκτασης πείραμα να γίνει σε ποντίκια; Για μια διατροφική μελέτη που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι στο Cell Metabolism, οι ερευνητές επιχείρησαν γύρω στις 29 διαφορετικές δίαιτες σε εκατοντάδες ενήλικα αρσενικά ποντίκια. (Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε λίγο καιρό θα μπορούν να συμπεριλάβουν και θηλυκά ποντίκια σε πειράματα που θα ακολουθήσουν).

Ούτε η ζάχαρη πάχυνε τα ποντίκια ούτε η έλλειψη πρωτεΐνης. Το λίπος και μόνο το λίπος προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε...

Κάποιες από τις δίαιτες παρείχαν μέχρι και 80 τοις εκατό των θερμίδων τους με τη μορφή κορεσμένων και ακόρεστων λιπών, με λίγους υδατάνθρακες. άλλες περιλάμβαναν λίγο λίπος και αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, κυρίως από σπόρους και σιρόπι καλαμποκιού, και υπήρξαν και μερικές παραλλαγές δίαιτας με υδατάνθρακες που προέρχονταν από σάκχαρα.

Κάποιες άλλες πάλι χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά υψηλά ή χαμηλά ποσοστά πρωτεϊνών. Τα ποντίκια παρέμειναν στην ίδια διατροφή που χορηγήθηκε στο καθένα για τρεις μήνες - χρόνος που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου εννέα ανθρώπινα χρόνια. Ταυτόχρονα τους επιτρεπόταν να τρώνε και να κινούνται μέσα στα κλουβιά τους χωρίς περιορισμό.

Όταν τα ποντίκια ζυγίστηκαν και ελέγχθηκε η σύνθεση του σώματος και ο ιστός του εγκεφάλου τους, ήταν η πρώτη φορά που εξετάστηκε και ο παράγοντας της αλλαγής γονιδιακής δραστηριότητας.

Όπως προέκυψε μόνο μερικά από τα ποντίκια κατέληξαν παχύσαρκα - σχεδόν όλα όσα είχαν υποβληθεί σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα ίδια ποντίκια εμφάνισαν ίχνη αλλαγών στη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων τους, σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της ανταμοιβής, αυτό που κάνουμε και οι άνθρωποι, δηλαδή, να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με το γλυκό που μας αρέσει. Ομοίως, όπως κι εμείς, τα ποντίκια ένιωθαν ευτυχία από αυτή την επιβράβευση (ωστόσο, υπέρβαρα...).

Κατά το ίδιο πείραμα, καμία από τις άλλες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους ή σε αλλαγή γονιδιακής λειτουργίας με τον ίδιο τρόπο. Ακόμα και οι δίαιτες εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που αποτελούνται από περισσότερο από 60 τοις εκατό λίπος, δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση βάρους. 

Ας σημειωθεί ότι τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε αυτές τις δίαιτες κατανάλωναν λιγότερη τροφή σε σχέση με όλα τα άλλα, πιθανώς επειδή απλά δεν μπορούσαν να καταναλώσουν τόσο λίπος. Αυτά τα ευρήματα εντοπίστηκαν ξανά σε μετέπειτα πειράματα με τέσσερις άλλες φυλές ποντικιών. Τα αρσενικά ποντίκια σε σχετικά υψηλές δίαιτες λίπους κατέληξαν παχύσαρκοι. Όχι, όμως και τα υπόλοιπα. 

«Προκύπτει ότι όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πρέπει να καταναλώνουμε πραγματικά λιπαρές τροφές, αλλιώς οδηγούμαστε σε αύξηση του σωματικού μας βάρους. Αν είμαστε ποντίκια»,  εξηγεί ο John Speakman, καθηγητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο και στο Πανεπιστήμιο Aberdeen στη Σκωτία. 

Ο ίδιος ως επιβλέπων της μελέτης συμπέρανε ότι τα υψηλής περιεκτικότητες σε λιπαρά γεύματα όχι απλώς διέγειραν, αλλά τροποποίησαν κέντρα του εγκεφάλου, κάνοντας τα ποντίκια να θέλουν λιπαρά τρόφιμα σε τέτοιο βαθμό που αγνόησαν άλλα σήματα του εγκεφάλου που μαρτυρούσαν κορεσμό από τη συγκεκριμένη τροφή.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο της μελέτης επικεντρώθηκε στην αύξηση του σωματικού βάρους, όχι στην απώλεια κιλών, και ότι ο λόγος γίνεται για ποντίκια, και όχι για ανθρώπους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και καταλήγουν στο εξής: ούτε η ζάχαρη πάχυνε τα ποντίκια ούτε η έλλειψη πρωτεΐνης. Το λίπος και μόνο το λίπος προκάλεσε αύξηση του σωματικού βάρους και αυτό είναι που πρέπει να θυμόμαστε... 

Με στοιχεία από τους New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ