«Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

miscarriage1920
Έπρεπε να μου δώσω τον χρόνο που χρειαζόταν το σώμα μου αλλά και η ψυχολογία μου ώστε να θρηνήσω όπως έπρεπε.
0


«ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ
ξεπεράσει κι ας κοντεύει ένας χρόνος», μου εξηγεί η Ανδριάννα. Λίγο μετά τα 30 της ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά και το θετικό τεστ εγκυμοσύνης της δημιούργησε πανικό. «Δεν ένιωθα κάποιο συναίσθημα, θυμάμαι απλώς να είμαι πανικόβλητη. Όσο περνούσαν οι μέρες, συνειδητοποιούσα πως αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικό και έψαχνα κάποιον να μου πει τι να κάνω. Να με καθοδηγήσει, να μου πει ποια είναι η σωστή απόφαση. Ήθελα κάποιος να με πάρει από το χέρι και να μου δώσει απλώς την απάντηση. Ήταν μια στιγμή ενηλικίωσης για μένα, τότε που κατάλαβα πως πρέπει να πάρω μια τόσο σημαντική απόφαση για κάτι τόσο “πραγματικό”». Τότε, ήταν μαζί με τον σύντροφό της 4 χρόνια και ήταν αποφασισμένοι πως δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. «Θυμάμαι να είμαστε αγκαλιά και να προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά σήμαινε αυτό το αποτέλεσμα». Όπως μου εξήγησε, ούτε ο φίλος της αλλά ούτε και οι κολλητές της είπαν την άποψή τους, καθώς επιθυμούσαν η απόφαση να είναι καθαρά δική της. «Ο πανικός σίγουρα επικράτησε και δεν θυμάμαι να νιώθω αρνητικά ή θετικά συναισθήματα. Μόνο τον πανικό».      

Η επίσκεψη στον γιατρό μετά από μερικές ημέρες έκανε πιο έντονο το συναίσθημα της συνειδητοποίησης. «Πήγα μόνη μου για τον πρώτο υπέρηχο. Ήμουν ήδη 2 μηνών. Όταν το είδα, κατάλαβα αυτό το κλισέ που άκουγα τόσο καιρό. Αυτό που σου λένε πως τότε “καταλαβαίνεις πως δεν είσαι μόνη” και πως κάτι μεγαλώνει μέσα σου». 

Σιχαινόμουν το σώμα μου. Με κοίταζα στον καθρέφτη και απεχθανόμουν αυτό που έβλεπα γιατί το σώμα μου προετοιμαζόταν για κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ. Ξέρω πως όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη αυτή την ενοχή. Πίστευα πως κάτι δεν έκανα καλά και πως κάτι δεν πάει καλά με μένα

Ο γυναικολόγος της το χειρίστηκε πολύ διακριτικά και τη ρώτησε πώς νιώθει για την εγκυμοσύνη της. Όταν του εξήγησε πως δεν ήταν κάτι που επιθυμεί, εκείνος άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «το προϊόν της σύλληψης», κάτι που την έκανε να νιώθει ασφάλεια, και κυρίως δεν ένιωθε καμία διάθεση κριτικής από εκείνον. Λίγες ημέρες μετά, όταν είδε λίγο αίμα, ο γιατρός την ενημέρωσε πως δεν θα ολοκληρωνόταν η κύηση και ότι, αντί να υποβάλει το σώμα της σε μέθη και επέμβαση, μπορούσε απλώς να το αφήσει να γίνει «φυσικά». «Μου εξήγησε πως θα είχα περίπου το τριπλάσιο αίμα από την περίοδο και θα ένιωθα πιο έντονο πόνο. Με θυμάμαι να κάνω μπάνιο και να το νιώθω. Να κοιτάω κάτω και να βλέπω κάτι που ήταν πιο χοντρό από βλέννα και δεν διαλυόταν με το νερό. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Όλη η διαδικασία κράτησε 16 μέρες και σίγουρα δεν τελείωσε όταν δεν είχα πια αίμα», μου λέει.   

Είχαν ξεκινήσει ήδη οι ορμόνες και έβλεπε το στήθος της να πρήζεται, το σώμα της να πονάει, να έχει τριχοφυΐα, εξάψεις και φοβερή κούραση. «Σιχαινόμουν το σώμα μου. Με κοίταζα στον καθρέφτη και απεχθανόμουν αυτό που έβλεπα γιατί το σώμα μου προετοιμαζόταν για κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ. Ξέρω πως όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη αυτή την ενοχή. Πίστευα πως κάτι δεν έκανα καλά και πως κάτι δεν πάει καλά με μένα». Μου είπε πως όταν τελείωσε ο σωματικός πόνος και το αίμα, περίμενε πως αυτό θα ήταν το «τέλος», όμως είναι ακόμα κάτι το οποίο δεν έχει ξεπεράσει.  

Αν δεν είχε γίνει όμως η αποβολή; «Οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες και θα προχωρούσα ούτως ή άλλως σε τερματισμό κύησης. Όμως είναι άλλο να είναι επιλογή μου και άλλο να συμβαίνει χωρίς να το έχω επιλέξει και για τόσο μεγάλο διάστημα». Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, μου είναι πολύ σαφές το πόσο τραυματική εμπειρία είναι αυτή για μια γυναίκα και πως ενώ οι περισσότεροι έχουμε στο νου μας πως η αποβολή διαρκεί μία ή δύο μέρες και έχει λίγο αίμα και πόνο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. «Πήγαινα κανονικά στη δουλειά μου γιατί θεωρούσα πως μπορώ να τα κάνω όλα. Δεν πήρα τον χρόνο μου, δεν το βίωσα όπως θα έπρεπε και αυτό είναι κάτι που μετανιώνω. Έπρεπε να μου δώσω τον χρόνο που χρειαζόταν το σώμα μου αλλά και η ψυχολογία μου ώστε να θρηνήσω όπως έπρεπε. Μπορεί να μην ήθελα να γίνω μητέρα, όμως ένιωσα πως στερήθηκα την επιλογή και ίσως το ότι ήμουν τόσο σκληρή με τον εαυτό μου ήταν ένας τρόπος αυτοτιμωρίας, για να αποδείξω με έναν περίεργο τρόπο σε μένα πως πρέπει να πονέσω και να υποφέρω».

Τι θα συμβούλευε η Ανδριάννα μια γυναίκα που περνά το ίδιο; «Σίγουρα να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται. Να πάρει αναρρωτική άδεια, να το συζητήσει και να αφεθεί ώστε να το βιώσει. Συμβαίνει σε πάρα πολλές γυναίκες καθημερινά και δεν ξέρω πώς μπορεί μια γυναίκα να συνεχίζει να προσπαθεί για να μείνει έγκυος. Εμένα με παρέλυσε όλο αυτό». Τη ρωτάω για τον σύντροφό της. «Μετανιώνω που δεν ήμουν εκεί για εκείνον. Το πέρασε μόνος του και μόλις μερικούς μήνες πριν το συζητήσαμε και κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν και για εκείνον. Έπρεπε να είναι εκεί για μένα συναισθηματικά αλλά και να το διαχειριστεί ο ίδιος. Δεν θεωρώ πως το έχω ξεπεράσει, όμως σκέφτομαι πως, αν ήταν να γίνει, θα γινόταν». Άλλαξε, άραγε, άποψη για τη μητρότητα μετά την εμπειρία; «Νομίζω ναι, γιατί τώρα δεν είμαι τόσο απόλυτη όσο ήμουν. Όμως, μόνο με τον σύντροφό μου θα έκανα κάτι τέτοιο, γιατί ξέρω πως πια θα είναι ουσιαστικά δίπλα μου σε όλα. Αν οι συνθήκες αλλάξουν και θελήσουμε, ίσως γίνουμε γονείς. Κάναμε και οι δύο εξετάσεις και είδαμε πως είμαστε υγιείς και πλέον, αν το θελήσουμε, μπορούμε».  

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ